Socialisatie van je puppy? Dit is hoe je het goed aanpakt!

Laatst bijgewerkt: 22 september 2021
puppy loopt aan de lijn

Op onze website kun je over ontelbare hondenrassen specifieke informatie vinden. In deze artikelen bespreken wij ook uitgebreid waar je op moet letten bij het opvoeden van het betreffende hondenras. Opvallend is dat wij bij veel hondenrassen aangeven dat de socialisatie van de puppy zeer belangrijk is. Is dat opvallend te noemen? Nou, het is eigenlijk veelzeggend te noemen. Het geeft namelijk duidelijk aan dat de socialisatie van een puppy ontzettend belangrijk is, ongeacht wat het ras van de pup is.

In dit artikel vind je allerlei relevante informatie omtrent het onderwerp “socialisatie puppy”. Zo bespreken we onder meer wat we precies verstaan onder socialisatie, waarom socialisatie zo belangrijk is, wat je nodig hebt voor het socialiseren van jouw puppy en hoe je überhaupt voor de socialisatie van jouw puppy kunt zorgen. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval precies hoe je de socialisatie van jouw puppy aan moet pakken.

We kunnen je alvast één ding verklappen: socialisatie is voor elke puppy van cruciaal belang. Als je jouw pup op de juiste manier weet te socialiseren, geniet jouw puppy daar de rest van zijn leven van. Dat geldt overigens niet alleen voor jouw puppy, maar ook voor jezelf. Door jouw puppy te socialiseren, weet je het simpelweg voor jezelf ook een stuk makkelijker te maken.

1. Wat is socialisatie van een puppy precies?

Heb je al enig idee wat er met het begrip “socialisatie” bedoeld wordt? Als we op het internet naar deze term zoeken, komen we de volgende definitie tegen: “Socialisatie is het proces waarbij een hond leert zich aan te passen aan de individuen waarmee hij samenleeft. Het doel hiervan is om jouw puppy goed te laten functioneren in de grote wereld”.

Deze definitie laat al direct het belang van socialisatie van jouw puppy zien. Als je jouw puppy niet op de juiste manier weet te socialiseren, is jouw puppy niet in staat om op de gewenste manier te functioneren in de grote wereld. Hoe dat precies zit? Daarvoor moeten we kijken naar de vele prikkels waar een puppy mee te maken kan krijgen.

Al op relatief jonge leeftijd wordt de puppy van zijn moeder en van zijn broers/zussen gescheiden. Vanaf dat moment staat hij er eigenlijk alleen voor, maar uiteraard komt hij bij jou in een warm nest terecht. Vanuit dat warme nest moet een puppy echter aan onwijs veel dingen gaan wennen. Zo komt hij in een nieuwe omgeving terecht, krijgt hij met nieuwe mensen te maken en komt hij op straat ook andere honden tegen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van prikkels waar een hond mee te maken kan krijgen. Door jouw pup goed te socialiseren, weet je hem op de juiste manier op deze prikkels te laten reageren. Je weet hem daarmee eigenlijk het gewenste gedrag te laten vertonen.

In veel gevallen verwijst socialisatie van een puppy zeker naar de omgang met andere honden. Sommige hondenrassen hebben er immers een handje vol van om bijvoorbeeld hun woonwijk als hun territorium te zien. Het is echter zeer goed mogelijk dat in “zijn” woonwijk nog meerdere honden leven. Zodra hij één van deze honden op straat tegenkomt, kan hij deze honden als gevaar zien. Door jouw puppy op de juiste manier te socialiseren, leer je hem eigenlijk dat deze honden niemand kwaad doen.

Bij de socialisatie van een puppy ligt de focus dus op het verwerken van de prikkels. Door jouw pup te leren om deze prikkels op de juiste manier te verwerken, weet je hem eigenlijk bekend te maken met de wereld om hem heen. Als hij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van andere honden gewend is, kan hij prima gaan functioneren sámen met deze honden. Als je jouw puppy niet zou socialiseren, zou hij deze andere honden continu als gevaar blijven zien.

2. Wat zijn de voordelen van een goede socialisatie van een puppy?

Is het socialiseren van een puppy van cruciaal belang? Ja, dat is zeker het geval. Zoals we eerder in dit artikel al stelden, heeft een puppy levenslang plezier van een goede socialisatie. Graag vertellen we je daar iets meer over in combinatie met het benoemen van de voordelen van een goede socialisatie van een puppy.

Allereerst is het een voordeel dat je jouw puppy in de toekomst overal mee naar toe kunt nemen. Overal waar jouw hond komt, krijgt hij met prikkels te maken. Juist door de goede socialisatie weet je hem echter op de juiste manier met deze prikkels om te laten gaan. Hij is daardoor niet meer zo snel ergens van onder de indruk, waardoor je hem moeiteloos overal mee naar toe kunt nemen. Zelfs naar jouw familielid waar een andere hond in huis rondloopt.

Daarnaast is het ook een voordeel dat je hond leert om op de juiste manier met andere honden om te gaan. Sommige honden liggen elkaar absoluut niet; dat komt puur doordat het van nature wilde dieren zijn en hun eigen territorium afbakenen. Indien je jouw puppy niet op de juiste manier laat socialiseren, blijft hij zijn eigen territorium echt als zíjn territorium zien. Door een goede socialisatie van jouw puppy leer je hem echter dat er ook nog veel andere honden bij jou in de buurt rondlopen. Daar brengt hij dan begrip voor op, waardoor hij prima met de andere honden om kan gaan.

Bijkomend voordeel: je hoeft niet bang te zijn dat jouw hond een andere hond op straat aan gaat vallen. Bij sommige hondenrassen bestaat die kans overigens wel nog, maar dat is veelal te wijten aan een verkeerd fokbeleid. Als je bijvoorbeeld een Labrador Retriever of een Jack Russell Terriër hebt, hoef je echter niet bang te zijn voor agressief gedrag. Althans; daar hoef je niet bang voor te zijn als je gezorgd hebt voor een goede socialisatie van jouw puppy.

Tot slot is het ook een voordeel dat jouw puppy óók andere prikkels goed kan gaan verwerken. Je weet hem in principe voor de grote wereld klaar te stomen, waardoor hij moeiteloos in de grote wereld kan functioneren. Daarbij heeft hij geen moeite met de aanwezigheid van mensen en/of andere honden.

puppy zit in een grasveld

3. Hoe kun je jouw pup socialiseren?

Ga jij binnenkort jouw pup bij de fokker ophalen? Of heb je recent jouw pup bij de fokker opgehaald? Zodra je jouw puppy opgehaald hebt, is het advies om zo snel mogelijk met de socialisatie van jouw puppy te beginnen. Op jonge leeftijd is jouw puppy immers nóg beter in staat om nieuwe dingen te leren; dat is dan ook één van de belangrijkste redenen om zo vroeg mogelijk met de socialisatie van jouw puppy te beginnen.

De socialisatie van jouw puppy kun je vervolgens op verschillende manieren in gang gaan zetten. Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen voor het volgen van een puppycursus. Tijdens een puppycursus bouw je niet alleen een band met jouw puppy op, maar je leert jouw puppy ook direct om te gaan met andere honden. Bij een puppycursus zijn immers altijd meerdere puppy’s aanwezig, waardoor alle puppy’s aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen. Voor alle puppy’s draagt dit absoluut bij aan de socialisatie.

Wil je – om welke reden dan ook – geen puppycursus volgen? Of gaat je voorkeur wellicht uit naar een online puppycursus? Dan is het aan te raden om jouw puppy op een andere manier te gaan socialiseren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jouw puppy in de buurt met andere honden kennis te laten maken. Tijdens het wandelen kun je jouw puppy even aan andere honden laten snuffelen, waarna je jouw puppy snel weer in de hand neemt. Door dit stapje voor stapje uit te breiden, weet je hem uiteindelijk goed te socialiseren.

Hierbij is het advies wel echt om alles stapje voor stapje aan te pakken. Laat hem dus niet in een keer aan allerlei andere honden wennen, maar doe dit stapje voor stapje. Dit is overigens niet alleen van belang bij het ontmoeten van andere honden, maar ook bij de tal van andere prikkels. Ook als je bijvoorbeeld met jouw puppy een stukje gaat wandelen, krijgt hij met onwijs veel prikkels te maken.

Ons advies is dan ook om in de eerste dagen jouw puppy regelmatig op jouw hand/arm mee naar buiten te nemen. Je kunt hem dan alvast aan bepaalde prikkels laten wennen, terwijl hij niet in staat is om te vluchten. Je kunt hem hierdoor juist aan de nieuwe dingen laten wennen, waardoor hij deze nieuwe dingen juist gaat accepteren. Dat is eigenlijk de eerste stap bij de socialisatie van een puppy.

Met behulp van beloningen kun je hem ook aan dingen laten wennen. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe langsgaan bij de dierenarts; geef hem daar een hondensnack. In de toekomst gaat hij de plek van de dierenarts associëren met een hondensnack, waardoor hij een stuk minder angstig is voor de dierenarts. Dit is slechts één van de vele voorbeelden waarop je een beloning kunt gebruiken tijdens de socialisatie van een puppy.

Al met al komt het bij de socialisatie van een puppy aan op geduld, doorzettingsvermogen en voldoende tijd. Daarover vind je hieronder nog iets meer informatie.

4. Wat heb je nodig voor de socialisatie van jouw puppy?

In de eerste levensweken krijgt een puppy al direct met veel indrukken te maken. Hij komt in een nieuw huis terecht, hij komt in een nieuwe omgeving terecht en hij gaat allerlei nieuwe dingen leren. Mede daarom is het een feit dat puppy’s veel slapen, aangezien alle nieuwe ervaringen en prikkels verwerkt moeten worden.

Bij de socialisatie van een puppy is het dan ook van belang dat je hem voldoende rust biedt. Zorg daarom voor een rustige plek in jouw huis waar je zijn hondenmand neer zet; in die hondenmand kan hij vervolgens goed tot rust komen en de opgedane prikkels verwerken.

Daarnaast is het advies dus ook om veel geduld op te brengen. De socialisatie van een puppy neemt nu eenmaal veel tijd in beslag, waarbij het gehele proces ongetwijfeld niet vlekkeloos gaat verlopen. Jouw puppy heeft wellicht soms moeite met bepaalde prikkels, waardoor je bepaalde situaties gedurende de socialisatie moet blijven herhalen. Daar is echter niks mis mee; herhalen is leren.

Ook kan het geen kwaad om een planning op te stellen. In deze planning kun je benoemen op welke dagen je hem aan bepaalde prikkels wilt laten wennen. Ook kun je in deze planning opnemen wat je hem op bepaalde dagen kunt leren; dit kunnen zaken zijn op het gebied van de socialisatie, maar je kunt hem ook bepaald gedrag aan gaan leren. Door continu te plannen, weet je hem in ieder geval zo goed mogelijk op te voeden én te socialiseren.

Tot slot willen wij je nog het volgende aanraden: gun hem echt de tijd. Tijdens de socialisatie van jouw puppy is “tijd” absoluut het toverwoord. Hij moet onwijs veel nieuwe ervaringen opdoen, hij moet deze ervaringen gaan verwerken en hij moet gaan leren van deze ervaringen. Dit gehele proces neemt simpelweg veel tijd in beslag; geef jouw puppy deze tijd daarom ook en verwacht niet teveel van hem. Een puppy blijft immers een jong wezen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

18 reacties op “Blaffen afleren bij je hond? Dit is de effectiefste manier!

 1. Rebecca zegt:

  Onze pup van 7 maanden blaft alleen maar extreem naar andere mensen en het stopt niet wat we ook proberen. Afleiden werkt ook maar voor paar seconden. Wat kan je hier asn doen . Want voor visite dat langs komt is het echt niet leuk dat om de haverklap toch blijft blaffen en op straat is het ook niet te doen. Naar andere dieren blaft ze helemaal niet trouwens

  • Dennis zegt:

   Beste Rebecca,

   Als de tips uit dit artikel tevergeefs geen resultaat geven, raad ik je aan om contact op te nemen met een hondenschool of een hondengedragstherapeut bij jou in de buurt.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Sabine zegt:

  Beste,
  Wij hebben een puppy van 18 weken. Hij doet het super, behalve het slapen. ‘S morgens om 6 uur begint hij met blaffen en stopt pas als wij beneden zijn. Wij negeren hem tot hij stil is, maar dat snapt hij al. Maar het vreemde is, dat mijn broer laatst was vergeten hem in de bench te stoppen en toen heeft de puppy niet geblaft, toen lag hij nog op de bank te slapen toen wij beneden kwamen. Helaas is hij nog niet zindelijk genoeg om hem uit de bench te kunnen doen, want hij had geplast en gepoept. Wat kunnen wij nog doen?

  • Dennis zegt:

   Beste Sabine,

   Ik zou aanraden om toch vol te houden en de bench te gebruiken, gezien hij nog niet zindelijk is. Zoals ik het hoor zijn jullie goed op weg en negeren jullie zijn (ongewenste) gedrag. Houd dit vol. Het opvoeden van een pup vereist consistentie en veel geduld.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Anita zegt:

  Mijn dochter is net bevallen, zodra haar man er niet is en zij de baby oppakt om bv te voeden begint haar hond, een Tibetaanse terriër van 12 aan een stuk door te blaffen en is niet te stoppen. Is haar man erbij vertoond hij dit gedrag niet. Ook liet hij zich niet corrigeren door haar, gromde zelf, terwijl hij altijd goed naar luisterde.

  Overigens vertoond hij dit gedrag ook als hij bij de oppas is en er komt iemand op bezoek, hij blijft in een uitdagende houding blaffen, is niet af te leiden, negeren helpt niet.

  • Dennis zegt:

   Beste Anita,

   Als negeren niet blijkt te helpen en je het idee hebt dat je geen gedragsverandering te weeg kunt brengen, dan raad ik je ten zeerste aan contact op te nemen met een hondengedragstherapeut. Zij weten exact om te gaan met dit soort situaties en hoe dit op te lossen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Karolien zegt:

  Onze hond blaft de laatste tijd als we tijdens de wandeling een praatje maken met een toevallige passant. Het blaffen stopt vrijwel meteen als we de wandeling verder zetten.
  Het lijkt wel of ze wil zeggen: ‘hey, stop eens en wandel verder. Ik heb geen zin in deze praatpauze.’
  Lastig, want bij elke passant die we tegenkomen zeggen we al van ver dat we niet blijven hangen en verder wandelen. Zo krijgen we geen blafconcert… anderzijds bepaalt onze hond nu wel dat er niet meer gepraat wordt…
  Op advies van de gedragstherapeut negeren we haar als ze het doet, alleen gaat het dan nog feller en luider…
  Zou de anti-blafband hulp kunnen bieden?

  • Dennis zegt:

   Beste Karolien,

   Het advies dat je van de gedragstherapeut hebt gekregen is denk ik het beste advies dat je kunt krijgen. Om een oude gewoonte/gedrag te doorbreken is consistentie en volharding belangrijk. Dat zal helaas met de enige pijn en moeite gepaard gaan. De anti-blafband zou een optie kunnen zijn en is wellicht het proberen waard. Kun je ons laten weten mocht je er eentje aanschaffen of dit het gewenste resultaat heeft opgeleverd?

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • CD Bekkers zegt:

   Beste mevrouw, mijnheer,

   Wij wonen in een appartementencomplex. De buurvrouw heeft sinds een dikke maand een nest vol met puppies die uitendelijk verkocht zullen gaan worden..
   Sinds een dikke week hebben wij als buren hier behoorlijk veel overlast van. We zijn hondenliefhebbers en we hebben we er alle begrip voor dat een hond blaft maar dit gaat van ‘s morgens t/m laat in de avond aan één stuk door. Door de maatregelen Covid19 zijn wij genoodzaakt thuis te werken maar u begrijpt dat het onderhand een zwaar irritatiepunt aan het worden is. Onze vraag is, is dit normaal gedrag en heeft u enig idee hoe het komt dat de puppies zoveel blaffen aan één stuk door?

   Alvast dank voor uw antwoord.

   Met vriendelijke groet,

   Chantal Bekkers

  • Dennis zegt:

   Beste CD Bekkers,

   Per type hondenras kan het natuurlijk enorm verschillen, maar het is goed mogelijk dat jullie veel geluidsoverlast ervaren. Helaas lijkt er niet direct een voor de hand liggende oplossing te zijn. De pups zullen nog moeten opgroeien inderdaad totdat ze van de hand worden gedaan. Of de fokker zou een andere locatie moeten vinden voor zijn nestje. Als de geluidsoverlast zeer serieus is, zou ik toch aanraden even contact op te nemen met de politie om het probleem voor te leggen. Het mag tenslotte niet ten kosten gaan van jullie woongenot.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Dennis zegt:

   Beste Carla arkenbout,

   Als een blafband niet werkt kun je altijd nog een hondengedragstherapeut bij jou uit de buurt benaderen. Zij kunnen je goed verder helpen met dit probleem.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Pietje zegt:

  Onze hond blaft s nachts, als we naar hem toe gaan, niks zeggen, maar alleen laten zien dat we er zijn, wordt hij stil. Het zou fijn zijn als hij gewoon stil blijft. In de ochtend blijft hij blaffen tot we hem uitlaten (6uur). Zijn er tips dit te stoppen?

  • Dennis zegt:

   Beste Pietje,

   Een optie is om je hond ‘s nachts voor het slapen gaan nog even goed en langer uit te laten zodat hij moe genoeg is en daardoor beter en langer slaapt.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. Marja zegt:

  Wij hebben snachts wilde zwijnen op het land op zoek naar voer. Onze hond van 7 reageerd daar erg op door te blaffen. Maar de zwijnen blijven gewoon. Waardoor onze hond maar blijft blaffen. We wonen in een yurt. Alles is dicht. Hoe krijg ik haar stil. Ik blijf zelf erg rustig, maar 3 uur achter elkaar in de nacht breekt een beetje op. Help! Groetjes Marja

  • Dennis zegt:

   Beste Marja,

   Je geeft aan alles is dicht, bedoel je daarmee dat zij de zwijnen dan ook niet kan zien? Enkel horen?

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. A.a.Bonjernoor zegt:

  Onze buren hebben een jonge hond die afgelopen zaterdag wel een uur buiten gelaten is. Meer dan 176 keer blafte deze jonge hond. De ouders hebben vier kinderen : van 3, 5, 6 en 7 jaar . Op het laatst jankte de hond na drie keer geblaf een jank geluid : “ laat mij alsjeblieft binnen.
  We hebben erge last van deze kinderen, die niet praten maar schreeuwen naar elkaar. Ouders corrigeren de kinderen niet noch worden ze begrensd.
  Beide ouders mr. en Drs. tonen zeer onbetamelijk gedrag naar ons ten aanhoren van de schoolkinderen en ouders op het schoolplein voor ons perceel.
  Met hen praten durven we niet, we zijn bang voor dit echtpaar. Hun kinderen zijn even brutaal. Wij zijn 83 en 87 jaar. Wat raad u ons aan?
  Ik heb depositie gebeld. Boven het geluid van de televisie , die hard aanstaat voor mijn partner is het hondenbeblaf te horen. In het hele huis waar we ook toeven.
  Wat raad u ons aan. Is het geoorloofd om hondenweer dan een uur buiten te laten, terwijl die aldoor zo om aandacht vraagt terwijl hij alleen in het achtertuintje of de zijtuin tegen ons terras en de zijkant van onze woning aan. Wij hebben zelf een hond gehad mijn zuster had drie honden, twee van de moederhond, Ik zelf heb met een hond twee keer in de week gewandeld. Maar tegen de 176 keer blaffen met gejank er achteraan heb ik nog nooit meegemaakt.
  Wat raad u ons aan?
  Het is niet de eerste keer dat wij geluidshinder van die hond ondervinden.
  Naar uw reactie kijk ik uit.
  Met vriendelijke groet,
  Anneke Bonjernoor

  • Dennis zegt:

   Beste A.a.Bonjernoor,

   Lastige situatie. Zeker omdat je de politie al hebt geïnformeerd. Als het echt een aanhoudend probleem blijft zul je toch in gesprek moeten met je buren (hoe eng dit ook is) of desnoods nogmaals de politie informeren.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *