De 4 beste tekenbanden voor honden in 2024

Laatst bijgewerkt: 3 mei 2022

Als je jouw hond aan het uitlaten bent, volgt hij ongetwijfeld niet de gebaande paden. Hij loopt door hoog gras heen, hij loopt door struiken heen en hij komt zodoende in aanraking met allerlei bladeren en dergelijke. Mede hierdoor is de kans relatief groot dat jouw hond last van een teek krijgt. Een teek bevindt zich in de bladeren van struiken en in het gras; een teek vindt het bovendien heerlijk om zich in de huid van een hond te nestelen.

Een teek kan een behoorlijke invloed op de gezondheid van jouw hond uitoefenen. Mede daarom is het aan te raden om een tekenband voor een hond te gebruiken. Maar, wat zijn nou de echte redenen om de beste tekenband voor jouw hond aan te schaffen? Wat is überhaupt de beste tekenband voor jouw hond? En waar moet je op letten bij het uitkiezen van de beste tekenband voor jouw hond? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

1. Waarom een tekenband voor je hond kopen?

Zoals reeds in de inleiding aangegeven, loopt een hond behoorlijk veel risico op een tekenbeet. Een tekenbeet kan verstrekkende gezondheidsproblemen met zich mee brengen, waaronder de ziekte van Lyme. Om jouw hond goed tegen deze mogelijke gezondheidsproblemen te beschermen, is het aanschaffen én gebruiken van de beste tekenband voor jouw hond zeker aan te raden.

Op het moment dat je de beste tekenband voor jouw hond gaat gebruiken, is jouw hond bovendien niet alleen tegen teken beschermd. Veel van de tekenbanden bieden namelijk ook bescherming tegen vlooien. Op het moment dat jij op zoek gaat naar de beste tekenband voor jouw hond, zie je ongetwijfeld een productnaam als “teken- en vlooienband hond” voorbij komen. Deze benaming laat duidelijk zien dat de werking van een tekenband eigenlijk tweeledig is. Ook dat is een reden om een tekenband bij jouw hond om te doen.

De hoofdreden om een tekenband voor een hond te gebruiken, is dus om jouw hond te beschermen. Tegelijkertijd weet je jezelf en jouw gezinsleden ook hierdoor tegen teken te beschermen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat baasjes van honden een veel grotere kans op een tekenbeet lopen dan mensen die géén hond hebben. Om jezelf goed tegen een tekenbeet te beschermen, is het dus aan te raden om de beste tekenband voor jouw hond te gebruiken.

2. Waar op letten bij de aanschaf van een tekenband voor je hond?

Heb je interesse om de beste tekenband voor jouw hond aan te gaan schaffen? Wil je graag jouw trouwe viervoeter én jezelf goed tegen teken beschermen? In dat geval is het raadzaam om een goed vergelijk te gaan maken. Het aanbod van tekenbanden voor honden is behoorlijk uitgebreid. Graag helpen we jou daar een handje mee. Hieronder vind je de belangrijkste criteria waar je goed op moet letten bij het uitkiezen c.q. aanschaffen van de beste tekenband voor jouw hond.

Allereerst is het onwijs belangrijk om naar het gewicht en de afmetingen van jouw hond te kijken. Sommige tekenbanden zijn bijvoorbeeld geschikt voor kleine honden, terwijl andere tekenbanden geschikt zijn voor grote honden. Niet alleen de omvang van de hals speelt hier een belangrijke rol bij, maar ook het gewicht van jouw hond. Als je op zoek gaat naar de beste tekenband voor jouw hond, is het advies om te filteren op het gewicht van je hond. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de categorieën “0 tot 10 kg” en “10 tot 20 kg”.

Overigens is het niet zo dat alle tekenbanden voor honden gekoppeld zijn aan een bepaald lichaamsgewicht. Veel tekenbanden zijn namelijk geschikt voor alle hondenrassen. Dat is onder meer het geval bij de beste tekenbanden voor honden die wij verderop in dit artikel gaan bespreken.

tekenbanden voor honden in dozen

Verder is het ook aan te raden om goed naar de levensfase van jouw hond te kijken. Er bestaan bijvoorbeeld speciale tekenbanden voor puppy’s, maar ook speciale tekenbanden voor volwassen honden. Eigenlijk gaat deze criteria hand in hand met het hierboven genoemde criteria omtrent de omvang van de hals van jouw trouwe viervoeter. Let dus altijd goed op de omvang van de hals, de levensfase van jouw hond en ga vervolgens gericht op zoek naar de beste tekenband voor jouw hond.

Ook is het aan te raden om goed naar het design van de tekenband te kijken. Sommige van deze banden zijn behoorlijk opvallend, terwijl dat bij andere tekenbanden een stuk minder het geval is. Mocht je graag willen dat de tekenband opvalt, is het aan te raden om voor een fel gekleurde band te gaan. Mocht je liever willen dat de tekenband níet opvalt, kan je kiezen voor een tekenband in dezelfde kleur als de vacht van jouw hond.

Tot slot willen we je nog aanraden om goed naar de prijs-kwaliteitsverhouding te kijken. We hebben het hierbij bewust over de verhouding, aangezien dit één van de producten voor jouw hond is waarbij het écht de moeite waard is om in te investeren. Je beschermt je hond hiermee immers tegen flinke gezondheidsproblemen; dat is eigenlijk onbetaalbaar. Bespaar dus niet op de aanschaf van de beste tekenband voor jouw hond, maar ga puur voor de tekenband die de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Daarbij is het uiteraard ook de wens dat de tekenband voor jouw hond voldoet aan de andere criteria (afmetingen, levensfase e.d.).

3. De 4 beste tekenbanden voor je hond

De aanschaf van een tekenband voor jouw hond is hoogstwaarschijnlijk geen dagelijkse bezigheid. Je hebt hierboven kunnen lezen dat je op meerdere criteria kunt letten én dat het aanbod behoorlijk divers is. Mede daardoor is de zoektocht naar de beste tekenband voor jouw hond een behoorlijke lastige/intensieve zoektocht. Graag helpen we jou daar een handje mee. Wij hebben namelijk allerlei tekenbanden aan een strenge keuring onderworpen, waardoor wij uiteindelijk de 4 beste tekenbanden voor een hond hebben kunnen selecteren. Hieronder vind je per tekenband een korte review, waarin we de belangrijkste voordelen en eigenschappen van de tekenband voor een hond bespreken.

3.1. Seresto – Vlooien- en tekenband – Grote honden – 8+ kg

Heb jij een grote hond in huis rondlopen? Dan is het advies om voor deze tekenband van het merk Seresto te gaan. Deze tekenband is speciaal ontwikkeld voor honden die méér dan 8 kilo wegen. Is dat bij jouw hond het geval? Dan is dit in onze ogen de beste tekenband voor jouw hond. Deze tekenband werkt niet alleen tegen teken, maar ook tegen vlooien. Met deze band weet je jouw trouwe viervoeter dus perfect te beschermen. Bijkomend voordeel is dat deze band tot maar liefst 8 maanden lang bescherming biedt. De band is in staat om bestaande teken te doden én om jouw hond 8 maanden lang te beschermen tegen nieuwe teken. Wat wens je nog meer?

 • Geschikt voor: grote hond (8+ kg).
 • Lengte band: 70 centimeter.
 • Werkduur: tot 8 maanden.

3.2. MoziWozi – Hondenvlooienband – Tekenband – Incl. vlooienkam

Ook over deze tekenband van het merk MoziWozi zijn we uitermate te spreken. Deze tekenband is geschikt voor veel soorten honden, aangezien de lengte 62 centimeter is. Met behulp van een handig systeem kan je de band op de juiste lengte afstellen. De band is waterbestendig, geeft geen vervelend geurtje af en beschermt jouw hond perfect tegen zowel teken als tegen vlooien. De werkduur is tot maar liefst 8 maanden. Bijkomend voordeel is dat deze tekenband alleen maar natuurlijke middelen bevat; de band roept dus géén allergische reactie bij jouw hond op. Tot slot willen we nog benoemen dat je bij deze beste tekenband voor een hond ook nog een handige vlooienkam meegeleverd krijgt.

 • Geschikt voor: alle soorten honden.
 • Lengte band: 62 centimeter.
 • Werkduur: tot 8 maanden.

3.3. Bolfo – Plus – Vlooien- en tekenband – Grote honden

Over de twee hierboven beschreven tekenbanden voor honden zijn we zeer te spreken, maar dat geldt ook voor deze tekenband van Bolfo. Deze tekenband heeft een werking van 6 maanden, is geschikt voor grote honden en beschermt jouw trouwe viervoeter óók tegen vlooien. Deze band is in staat om bestaande teken en vlooien te verwijderen, maar ook om jouw hond perfect te beschermen.

Ben je op zoek naar de beste tekenband voor jouw kleine- of middelgrote hond? Ook dan is dit een geschikte tekenband; deze band is namelijk ook in twee kleinere afmetingen verkrijgbaar.

 • Geschikt voor: grote honden.
 • Lengte band: 66 centimeter.
 • Werkduur: tot 6 maanden.

3.4. Seresto – Vlooien- en tekenband – Kleine honden – Tot 8 kg

Heb je een kleine hond die maximaal 8 kilogram weegt? Dan zijn de hierboven beschreven tekenbanden niet al te geschikt voor jouw hond. Nee, in dat geval kan je veel beter voor deze Seresto tekenband kiezen. Dit is in onze ogen de beste tekenband voor een kleine hond. De tekenband biedt bescherming tegen zowel teken als vlooien; dit voor een periode van ongeveer 8 maanden. Daarbij worden bestaande vlooien en teken verwijderd, maar jouw hond wordt ook beschermd tegen nieuwe teken en vlooien. Jouw hond geniet dus van een perfecte bescherming zolang hij deze tekenband om heeft.

 • Geschikt voor: kleine honden (tot 8 kg).
 • Lengte band: 38 centimeter.
 • Werkduur: tot 8 maanden.

4. Veelgestelde vragen

De zoektocht naar de beste tekenband voor jouw hond kent de nodige haken en ogen. Mocht je in bovenstaande reviews de beste tekenhond voor jouw hond hebben gevonden, is het aan te raden om deze direct aan te schaffen. Vervolgens dien je de tekenband wel op de juiste manier te gaan gebruiken. Wat de juiste manier is? Daarover vind je in deze sectie met veelgestelde vragen meer informatie.

Hoe moet je een tekenband bij je hond om doen?

Het omdoen van een tekenband is eigenlijk vergelijkbaar met het omdoen van zijn halsband. De tekenbanden hebben ook een kliksysteem en moeten ook om zijn nek heen gedaan worden. Let er wel op dat de tekenband bij jouw hond niet té strak zit; er moeten zeker nog twee vingers tussen kunnen. Uiteraard is het ook niet wenselijk dat de tekenband te los om de nek van jouw hond heen zit.

Hoelang biedt de tekenband bescherming aan je hond?

Dit is volledig afhankelijk van de tekenband waar je voor kiest. Sommige banden hebben een werkduur van 6 maanden, terwijl andere tekenbanden tot 8 maanden lang de gewenste bescherming bieden. Het advies is om de tekenband om te doen en direct een melding in jouw telefoon te maken. Zet bijvoorbeeld een herinnering in jouw agenda, zodat je na 6 tot 8 maanden de beste tekenband bij jouw hond kunt vervangen.

Pagina beoordelen?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *