De band tussen een baasje en zijn hond is vaak bijzonder hecht te noemen. Veel honden zijn aanhankelijk naar hun baasje toe, terwijl de meeste baasjes ook waanzinnig gek op hun honden zijn. Dat is niet al te verwonderlijk; een hond is immers degene die het vrolijkste is als jij na een lange dag werken weer thuis komt. Bovendien kom je door een hond heerlijk in beweging. Het is helaas niet altijd koek en ei.
Zodra jouw hond bijvoorbeeld ziek wordt, weet je even niet meer waar je het moet zoeken. Een hond is immers niet in staat om op een menselijke manier te communiceren, waardoor je soms ook pas in een laat stadium achter een bepaalde aandoening kunt komen. Ook komt het wel eens voor dat een hond zomaar omvalt.
Een hond valt om, waardoor jij ongetwijfeld direct schrikt. Voor het belang van jouw hond is het echter wel noodzaak dat je direct in actie komt. Wat je moet doen als je jouw hond om ziet vallen? Het antwoord op onder meer die vraag vind je in dit artikel terug.
1. Mijn hond valt om; wat is de oorzaak?
Over het algemeen zijn honden behoorlijk taaie rakkers. Ze willen zich altijd sterker voordoen dan dat ze zijn. Zo is het een algemeen gegeven dat veel honden niet laten blijken dat ze pijn hebben. Als baasje moet je hier zelf achter zien te komen, maar dat is ook niet altijd even makkelijk. Zodra jouw hond omvalt, weet je echter direct dat er iets aan de hand is.
Dit doet jouw hond immers niet zomaar. Maar, hoe komt het nou dat jouw hond omvalt? De oorzaken hiervoor zijn nogal divers. Doordat de oorzaken zo divers zijn, is het ook lastig om aan te geven wat je in bepaalde situaties moet doen. Mede daarom hebben wij besloten om in dit hoofdstuk alleen de oorzaken te bespreken en in het volgende hoofdstuk geven we aan wat je bij de verschillende oorzaken het beste kunt doen.
Allereerst is het goed om onderscheid te maken tussen drie verschillende “varianten”; een hond valt om tijdens het lopen, een hond valt om terwijl hij stilstaat of een hond valt om bij het opstaan. Deze drie varianten lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar hebben veelal verschillende oorzaken.
Verder moet je ook goed rekening houden met de leeftijd van jouw hond. Als jouw hond omvalt, terwijl hij nog een pup is, hoef je je daar niet direct veel zorgen over te maken. Het omvallen van jouw puppy kan bijvoorbeeld komen doordat hij nog niet de optimale controle over zijn lichaam heeft. Ook is het goed mogelijk dat jouw puppy, bijvoorbeeld tijdens het spelen, zijn coördinatie en evenwicht even niet op orde heeft.
Jouw hond valt om in een dergelijke situatie, maar dat heeft niet direct te maken met een bepaalde aandoening. Als jouw hond ouder is, kunnen honden last krijgen van stramme spieren en gewrichten. Ook dat kan er toe lijden dat de hond zomaar omvalt. Sterker nog; dit is een oorzaak waar behoorlijk vaak sprake van is. Voor een oudere hond is het door de stramme spieren en gewrichten lastig om zijn evenwicht te vinden of om bijvoorbeeld op te staan.
Vooral als jouw oudere hond lang geslapen heeft, is het mogelijk dat hij na het opstaan direct weer omvalt. In welke situaties je je echt zorgen moet maken? Dat is met name het geval als jouw hond tijdens het lopen omvalt.
De oorzaken hiervoor kunnen divers zijn, waarbij sommige oorzaken zelfs spoedig behandeld moeten gaan worden. De belangrijkste oorzaken waarom een hond tijdens het lopen omvalt, bespreken we hieronder.
Eén van de veel geziene redenen is een epileptische aanval. Tijdens een dergelijke aanval gaat er in de hersenen van een hond iets niet goed, waardoor hij de controle over zijn lichaam volledig kwijt raakt. Hij valt daarbij om en maakt allerlei schokkerige bewegingen met zijn lichaam. Ook is het mogelijk dat hij allemaal kwijl verliest en kunnen zijn ogen heel raar gaan staan. Een dergelijke epileptische aanval kan éénmalig zijn, maar kan ook veel vaker voorkomen.
Mocht jouw hond hier sprake van hebben, is een bezoek aan de dierenarts sowieso aan te raden. Ook is het mogelijk dat jouw hond vlak na het braken om valt. In dat geval kan er sprake zijn van een vergiftiging, hondsdolheid of een tumor in bijvoorbeeld zijn hersenen/brein. Het is sowieso al geen goed teken als een hond braakt, maar als dit gepaard gaat met het omvallen van een hond, moeten eigenlijk alle hens aan dek zijn. In dat geval is het ook aan te raden om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan.
Tot slot is het ook nog mogelijk dat jouw hond tijdens het lopen om valt en vervolgens zijn urine laat lopen. Dit kan duiden op een epileptische aanval, maar kan ook duiden op een andere neurologische aandoening. Ook hierbij geldt weer dat je het beste zo snel mogelijk contact met de dierenarts op kunt nemen.
2. Wat moet je direct doen?
Een hond valt om tijdens het lopen; het komt vaker voor dan dat je denkt. Hierboven heb je al enkele redenen kunnen vinden waarom een hond überhaupt omvalt tijdens het wandelen. Je hebt daarbij ook al gelezen dat je in veel gevallen direct contact met de dierenarts op kunt nemen.
Dat is inderdaad het advies wat wij geven, maar wij willen je ook nog wijzen op enkele andere “actiepunten”. Je kunt namelijk zelf ook controleren wat er zoal met jouw hond aan de hand is.
Allereerst is het aan te raden om te controleren of jouw hond bij bewustzijn is. Als jouw hond tijdens het wandelen zomaar omvalt, kan dat ook duiden op bijvoorbeeld een hartstilstand of flauwvallen. Controleer daarom altijd of hij bij bewustzijn is. Dit kan je het beste doen door even hard in een teen van hem te knijpen. Reageert hij daarop? Dan is hij nog bij bewustzijn. Reageert hij daar niet meer op? Dan is hij buiten bewustzijn en moet je zo snel mogelijk contact met de dierenarts opnemen.
Ook is het advies om goed naar zijn ademhaling te luisteren. Als een hond zich rustig houdt, ademt hij zo’n 10 á 30 keer per minuut. Het exacte aantal ademhalingen per minuut is wel afhankelijk van de gezondheid van jouw hond en de afmetingen van jouw hond. Zodra je merkt dat deze ademhaling significant anders is, is het advies om aan de bel bij de dierenarts te trekken. Een te hoge ademhaling in combinatie met het omvallen van jouw hond kan namelijk wijzen op een ingrijpende aandoening.
Is jouw hond omgevallen? Dan is ook het advies om even zijn lippen omhoog te trekken. Kleuren de slijmvliezen onder zijn lippen ietwat blauwig? Dan heeft jouw hond een tekort aan zuurstof. Zijn de slijmvliezen geel? Dan heeft jouw hond last van leverproblemen. Heeft jouw hond een lichte kleur slijmvliezen? Dan kan dit duiden op een bloedtekort, op hartproblemen of op een shockreactie.
In al deze gevallen is het verstandig om contact met de dierenarts op te nemen. Check ook even goed de ogen van jouw hond. Als jouw hond een hele grote pupil heeft, kan dit ook duiden op een shockreactie. Anderzijds kunnen ongecontroleerde bewegingen van het oog duiden op een neurologische aandoening. De stand van de ogen geven ook al enige duidelijkheid van de situatie na het omvallen van jouw hond.
Tot slot is het advies om naar de kracht en pijn van jouw hond te kijken. Lukt het jouw hond zelfstandig om weer op te staan? Of heeft hij hier grote moeite mee? Dan kan dit ook wijzen op problemen aan bijvoorbeeld zijn heup of rug. Mocht jouw hond bijzonder veel pijn hebben, kan dit duiden op een interne infectie of een ander soort aandoening.
Een hond valt om; het gebeurt nooit zomaar, maar de redenen kunnen behoorlijk divers zijn. Nadat jouw hond omgevallen is, is het advies om bovenstaande stappen door te lopen. Controleer of hij bij bewustzijn is, controleer zijn ademhaling, bekijk zijn slijmvliezen onder zijn lippen, controleer zijn ogen en probeer de kracht en/of pijn van jouw hond in te schatten.
In veel situaties is het van belang om de dokter te bellen. Is dat ook het geval als jouw hond last van een epileptische aanval heeft? Ja, eigenlijk wel. Als jouw hond hier vaker last van heeft, raak je er eigenlijk aan gewend. Mocht het voor jouw hond echter de eerste keer zijn, is dit behoorlijk schrikken. Het ziet er namelijk verschrikkelijk uit om jouw hond zo te zien “spartelen”.
In een dergelijke situatie is het van belang om jouw hond volledig met rust te laten; hij moet volledig zelfstandig uit de epileptische aanval zien te komen. Als een hond tijdens het wandelen om valt, is de kans in ieder geval aanwezig dat dit gepaard gaat met een epileptische aanval.
3. Wat zijn de gevolgen?
De exacte gevolgen van het omvallen van jouw hond zijn op voorhand niet in te schatten. Het draait er namelijk maar net om wat de situatie is, in welke toestand jouw hond omvalt en hoe jouw hond na het omvallen reageert. Mede daarom is het van belang om bovengenoemde stappen stuk voor stuk te doorlopen.
Je krijgt daarmee een duidelijk beeld van de huidige situatie en kunt vervolgens de juiste stappen ondernemen. Wel is het goed om te weten dat een hond nooit zomaar omvalt. Indien jouw hond omvalt, is er dus echt sprake van een vervelende (nood)situatie.
Probeer echter rustig te blijven, blijf altijd bij jouw hond en schakel de dierenarts in. Aan de andere kant is het ook weer niet zo dat het omvallen van een hond altijd gepaard gaat met het overlijden van jouw hond. Sterker nog; nagenoeg geen enkele hond overlijdt als hij omvalt. Het omvallen geeft echter wel een duidelijk signaal dat er iets niet pluis is met de gezondheid van jouw hond.
Wat de gevolgen van het omvallen van jouw hond zijn, is ook afhankelijk van de huidige conditie van jouw hond. Is jouw hond super fit, loopt hij veel en eet hij goed? Dan is de situatie anders dan als jouw hond niet meer al te graag loopt en nagenoeg niet meer eet. In dat geval is er mogelijk al (langere tijd) sprake van een ziektebeeld, waarbij het omvallen ook een duidelijk signaal vormt.
4. Is het te voorkomen?
Het voorkomen van het omvallen van een hond is nagenoeg niet te doen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de redenen nogal divers. Bovendien doe je niks aan bijvoorbeeld een epileptische aanval; die aanval komt vanuit het niets en valt dus op geen enkele manier te voorkomen.
Uiteraard is het wel verstandig om voor een zo’n gezond mogelijke hond te zorgen. Dat betekent dat je jouw hond goede voeding moet geven, dat je overgewicht moet voorkomen en dat je lekker veel met jouw hond moet bewegen. Ook is het aan te raden om jouw hond veel positieve aandacht te geven. Dat doet de gemoedstoestand van een hond bijzonder goed, waardoor hij gelukkig en gezond blijft.
Een hond valt om; het is een vervelende situatie, maar hoeft niet per se op een heel vervelende aandoening te wijzen. Wel is het van cruciaal belang om tijdig de dierenarts in te schakelen. Je hoeft je in ieder geval niet direct grote zorgen te maken, maar je moet je wel beseffen dat een hond niet zomaar omvalt. Wat de exacte oorzaak hiervan is, kan alleen door de dierenarts vastgesteld worden.
Veelgestelde vragen
Een hond valt niet zomaar om. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals een epileptische aanval of een hartstilstand. Vaak duidt het op een spoedgeval.
Wanneer een pup weleens omvalt hoef je je niet meteen zorgen te maken. Een pup moet namelijk nog leren om goed te kunnen coördineren en zijn evenwicht te kunnen bewaren.
Wanneer jouw hond zomaar omvalt, kan dat duiden op een spoedgeval. In de meeste gevallen moet je daarom ook direct de dierenarts bellen. Controleer ondertussen of de hond bij bewustzijn is. Controleer ook de kleur van de lippen en de slijmvliezen.
Mijn hond windt zich enorm op als wij de rolluilen optrekken of naar beneden laten. Hij gaat echt door het dolle heen… grommen, blaffen en rondjes draaien. Gisteren leek het of hij na zo’n woedeaanval ineens stikte en vervolgens viel hij naar achteren en om op zijn zij. Hij was helemaal stijf, dit duurde een paar seconde en daarna kwam hij weer bij en was direct weer normaal actief, vandaag merken wij niets meer aan hem…. Enig idee wat de oorzaak kan zijn? Dit was de eerste keer dat dit gebeurde.
Bedankt voor het verhelderende artikel!
Mijn Amstaff reu van 13 jaar wil nog wel eens omvallen (en daarna gelijk weer opstaan) als hij, voor z’n oude leeftijd, iets te enthousiast speelt. Hij valt soms met bal nog in zijn bek. Zijn hart bonst dan flink, maar verder geen enkel ander zichtbaar signaal zoals beschreven in het artikel.
Is dit te wijten aan de leeftijd en de inspanning? Kunnen stramme spieren ook plots tijdens het rennen voor uitval zorgen?
Alvast ontzettend bedankt!
We hebben n border collie , welke heel hevig is . Op hondenschool trainen we met een metalen slibketting. Thuis heeft hij een tou-slibketting. Nu is het al 2 x gebeurd dat hij zo hevig is bv als we gaan wandelen en hij n andere hond ziet , hij trekt dan zo hevig dat hij erbij omvalt . We grijpen onmiddellijk in en is wel nooit buiten bewustzijn. Maar hoe kunnen we dit vermijden …
Beste Claire vaesen,
We raden aan om eens naar het onderliggende probleem te kijken. Het trekken aan de lijn. Meer informatie lees je daarover in dit artikel: http://hondenpassie.nl/training/hond-trekt-aan-lijn/. Een slipketting kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hond. Je hond kan dan inderdaad omvallen door te weinig lucht toevoer.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Sowieso geen slipketting gebruiken, dat is tamelijk achterhaald om zo te trainen. Kijk maar een op de site van Maurice Flinterman HappyDogAcademy, of de site van Aniek Wendt
goedemorgen, Ik heb een Rottweiler van nu 4 jaar(reu). Zo 1 of 2x in het jaar valt hij ineens om , waarbij zijn spieren strak staan en zijn ogen wegdraaien. Dit is hooguit een minuut en dan komt hij langzaam terug op aarde om het zo maar even te zeggen. Voordat hij omvalt is hij zijn richting kwijt ineens, hij is er al eens voor nagekeken maar mijn dierenarts kan zo niks verontrustends ontdekken. Hebben jullie een idee wat ik kan laten onderzoeken aan hem?
Beste wen,
Ik raad je aan voor een second opinion naar een andere dierenarts te gaan.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.