De Puggle is één van de hondenrassen waarvan de oorsprong in de Verenigde Staten van Amerika te vinden is. In dit land gingen fokkers aan de slag met het kruisen van een Beagle en een Mopshond; het resultaat werd uiteindelijk de Puggle. Dit ras combineert de uiterlijke kenmerken van de Beagle en de Mopshond met elkaar, maar ook zéker de gedragskenmerken.
De reden waarom men besloot om deze twee rassen met elkaar te kruisen, is overigens het vertellen waard. De Mopshond kent door zijn bijzondere kop behoorlijk veel ademhalingsproblemen. Men was bang dat deze problemen alleen maar erger zouden worden naarmate de Mopshond verder doorgefokt zou worden. Men besloot daarom om de Mopshond met de Beagle te gaan kruisen in de hoop dat deze ademhalingsproblemen naar de achtergrond gedrukt konden worden. Dat is bij de Puggle grotendeels gelukt; dit ras heeft een stuk minder last van ademhalingsproblemen. Bovendien is het een tamelijk gezond (niet-erkend) ras; een gemiddelde Puggle wordt tussen de 10 en 15 jaar oud.
Samenvatting Puggle
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Puggle.
1. Uiterlijke kenmerken
Als je een Puggle aan wilt gaan schaffen, moet je onwijs goed naar de fokker gaan kijken. Het is namelijk een feit dat nogal veel broodfokkers zich bezig houden met het fokken van een Puggle. Zij gebruiken daar géén Mopshond en een Beagle voor, maar een Mopshond in combinatie met een ander ras. Onder meer een Franse Buldog en een Jack Russell Terriër worden hiervoor misbruikt. Mocht er van een dergelijke kruising sprake zijn, merk je dat direct aan de hond. Dergelijke honden zijn namelijk een stuk lichter en hebben een andere kop; let daarom altijd goed op de snuit en de oren van een Puggle en doe het nodige onderzoek naar de fokker. Koop een Puggle in ieder geval alleen bij een professionele, officiële en goed aangeschreven fokker.
De uiterlijke kenmerken van een Puggle zijn relatief lastig te definiëren. Dit heeft puur te maken met het feit dat het een kruising van een Mopshond en een Beagle betreft. Bij sommige puppy’s hebben de uiterlijke kenmerken van de Mopshond de overhand, terwijl dat bij andere pups weer niet het geval is. Feit is dat de meeste Puggle’s wel de rimpels, de gekrulde staart en de grote ogen van de Mopshond geërfd hebben.
Het meest opvallende aan de kop van een Puggle zijn zonder twijfel de grote ogen. Deze ogen vallen mede door de afmetingen op, maar óók door de kleur van de ogen. De ogen zijn namelijk erg donker en hebben daardoor een ietwat indringende blik. De oren van een Puggle zijn ook relatief groot en worden hangend langs zijn kop gedragen. De oren, de ogen en de rimpels in zijn kop zorgen al met al voor een guitige en ietwat stoere kop. Overigens is de snuit van een Puggle slank én lang; dit is één van de belangrijkste kenmerken waar je een “echte” Puggle aan kunt herkennen.
De kop van een Puggle loopt over in een korte doch krachtige hals. Deze hals loopt vervolgens over in een behoorlijk lange rug. In vergelijking met een normale Beagle is dit ras een stukje langer. Bovendien ziet dit ras er een stukje atletischer en flexibeler uit dan een Beagle. Ook dat zijn uiterlijke kenmerken waar je een Puggle goed aan kunt herkennen. Aan het uiteinde van zijn rug is overigens een opvallende staart te vinden; deze staart kent een krul.
De vacht van dit ras is kort, glad en heeft een glanzende gloed. Over het algemeen kent deze vacht geen krullen en is er ook geen sprake van bevederingHaren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X rondom bepaalde lichaamsdelen. Qua kleur bestaan er meerdere varianten; rood gestroomd, effen zwart, effen wit, effen rood of een combinatie van deze verschillende kleuren. Als er sprake van een dergelijke combinatie is, wordt dat aangeduid met de term “bont”.
2. Gedrag
Een Beagle en een Mopshond zijn beide honden met specifieke gedragskenmerken. Zo is het een algemeen gegeven dat een Beagle behoorlijk eigenwijs, koppig en eigenzinnig kan zijn. Juist die gedragskenmerken zie je ook duidelijk terug bij een Puggle. Dit ras kan behoorlijk koppig gedrag vertonen, maar is tegelijkertijd ook behoorlijk aanhankelijk.
Hij vindt het bijvoorbeeld helemaal niks om langere tijd alleen thuis te zijn. Nee, hij geeft er meer de voorkeur aan om omringd te zijn door mensen en bij voorkeur door zijn baasjes. Hij is behoorlijk aanhankelijk naar zijn baasjes toe en zet zijn baasjes eigenlijk op een voetstuk. Het is echter ook goed mogelijk dat zijn baasje snel van dit voetstuk afvalt; dat is het geval als hij eigenwijs en koppig gedrag gaat vertonen.
Verder is het een hond die behoorlijk gevoelig is. Hij neemt bijvoorbeeld snel de emoties van zijn baasjes over. Mocht jij bijvoorbeeld verdrietig zijn, heeft hij dit vaak als eerste al door. Door zijn intelligentie en gevoelige karakter is hij direct geneigd om jouw gevoel over te nemen. Mede daarom is het onwijs belangrijk om een Puggle altijd op een positieven en liefdevolle manier op te voeden. Een Puggle met de harde hand opvoeden? Vergeet dat maar; dat gaat absoluut niet het gewenste effect opleveren bij dit ras.
Ook is het opvallend dat een Puggle behoorlijk actief is. Hij is het liefste de gehele dag actief bezig en vindt het heerlijk om allerlei spelletjes met jou te spelen. Even knuffelen, stoeien of bij jou op schoot kruipen; eigenlijk vindt hij alles prima, zolang hij maar niet alleen gelaten wordt. Zoals we hierboven al aangaven, is dat namelijk één van de dingen waar hij een grote hekel aan heeft.
Tot slot is het goed om te weten dat dit ras goed om gaat met kinderen en met andere honden. Een vroegtijdige socialisatie is daarvoor echter wel noodzakelijk; hierover lees je meer onder het kopje “opvoeding”. Is het nou zo dat een Puggle terughoudend is ten opzichte van andere mensen? Als hij bepaalde mensen voor het eerst ziet, kan hij tegen hen gaan blaffen. Ook is hij een fervente liefhebber van blaffen indien hij geluiden hoort die hij normaliter niet hoort. Hij heeft dus zeker een waaks randje in zijn karakter, maar hij is wel behoorlijk vriendelijk te noemen. Als hij eenmaal doorheeft dat iemand bijvoorbeeld bij jou koffie komt drinken, is hij al snel de vriendelijkheid zelve.
3. Verzorging
De verzorging van een Puggle kent de nodige haken en ogen. Zo is het aan te raden om de vacht van hem goed te verzorgen. Deze vacht heeft een prachtige glanzende gloed en die gloed wil je graag behouden. Dat is alleen mogelijk door zijn vacht regelmatig te borstelen en ook goed schoon te houden. Hierbij moet extra aandacht besteed worden aan zijn rimpels in zijn kop; in deze rimpels kan vuil zich namelijk makkelijk nestelen. Door regelmatig een vochtige doek over deze rimpels te halen, weet je dit vuil snel en op de juiste manier te verwijderen.
Het is niet aan te raden om zijn vacht vaak te gaan wassen. Als je de vacht vaak gaat wassen, kan de structuur aangetast worden. Dit komt de glanzende gloed niet ten goede. Was hem daarom alleen als het écht nodig is en gebruik daarvoor alleen de beste hondenshampoo. Overigens is het ook aan te raden om de ogen van hem goed schoon te houden; hij loopt namelijk een bovengemiddeld risico op oogaandoeningen.
Over het algemeen is dit ras behoorlijk gezond, maar toch liggen er enkele gezondheidsproblemen op de loer. Zo hebben relatief veel honden binnen dit ras last van oogproblemen, infecties aan de huid en ademhalingsproblemen. Deze ademhalingsproblemen zijn eigenlijk te wijten aan dezelfde problemen waar de Mopshond mee te maken heeft. Ook is het een algemeen gegeven dat een Puggle niet altijd even goed tegen warmte kan. Zorg er dus voor dat je hem op warme dagen van de benodigde verkoeling zit en maak op dergelijke dagen absoluut géén lange wandelingen.
4. Opvoeding
Als je een Puggle op jonge leeftijd in huis krijgt, kan je je borst natmaken. Tijdens de opvoeding heb je namelijk veelvuldig te maken met zijn koppigheid en zijn eigenwijsheid. Hier kan je maar op één manier mee omgaan; met veel geduld. Het is absoluut níet aan te raden om agressief te worden, om tegen hem te gaan schreeuwen of om met wilde armbewegingen aan de slag te gaan. Daarmee maak je geen indruk bij hem; je kunt hem hierdoor alleen maar onrustig of agressief maken.
Tijdens de opvoeding moet eigenlijk positiviteit centraal staan. Breng het nodige geduld op, beloon goed gedrag en behandel hem op een liefdevolle en aandachtvolle manier. Dat is eigenlijk de enige manier waarop je hem de gewenste opvoeding kan geven.
Ook moet veel nadruk liggen op het zindelijk maken van hem. Een gemiddelde Puggle kan namelijk de nodige moeite hebben om zindelijk te worden. Mocht je dit zelf lastig vinden, kan je hier hulp voor inschakelen. Sowieso is het aan te raden om met hem naar een puppycursus te gaan. Tijdens deze puppycursus leer jij veel, leert hij veel en bouwen jullie ook direct een hechte band op. Ook voor de omgang met andere honden is een dergelijke puppycursus zeer belangrijk; door hem op jonge leeftijd met andere honden in aanraking te laten komen, weet je hem op de gewenste manier te socialiseren.
Door zijn koppigheid is het echt héél belangrijk om veel geduld op te brengen. Probeer continue rust uit te stralen, stel duidelijke regels op en volg deze regels ook consequent. Als hij eenmaal doorheeft dat jij het beste met hem voor hebt, is hij eerder bereid om het gewenste gedrag te gaan vertonen. Het opbouwen van een hechte band is daarom van cruciaal belang tijdens het opvoeden van een Puggle.
5. Beweging
Over het algemeen is een Puggle een behoorlijk actieve hond. Hij vindt het heerlijk om veel te bewegen, om spelletjes te spelen en om lekker met je te stoeien. Mede daarom is het aan te raden om hem veel beweging voor te schotelen. Ga lange stukken met hem wandelen, speel vaak met hem en probeer hem ook mentaal scherp te houden. Dat doe je onder meer door allerlei spelletjes met hem te spelen of hem bepaalde taken uit te laten voeren. Zolang hij dingen mét jou mag doen, is hij al snel blij.
Tijdens lange wandelingen moet je wel goed op zijn ademhaling letten. Hij kan namelijk de nodige ademhalingsproblemen hebben; deze kunnen met name opspelen tijdens een activiteit. Zorg er daarom ook voor dat je nooit bij warm weer lange stukken met hem gaat wandelen. Probeer tijdens warme dagen de wandelingen zo kort mogelijk te houden; op deze manier voorkom je oververhitting bij de Puggle.
6. Geschiedenis
Voor de historie van de Puggle moeten we naar de Verenigde Staten van Amerika. In dat land waren enkele fokkers van designerhonden bezig met de Mopshond. Ze vonden dit een geweldige hond, maar ze waren op de lange termijn bang voor de verschillende gezondheidsproblemen. Om deze gezondheidsproblemen te beperken, besloot men om de Mopshond te kruisen met de Beagle. Daar is uiteindelijk de Puggle door ontstaan; een hond die vervolgens ook de overstap naar ons land en andere Europese landen maakte.
Helaas zijn er tegenwoordig de nodige broodfokkers actief. Zij geven aan dat ze een Puggle verkopen, maar dit blijkt achteraf helemaal geen Puggle te zijn. Dit ras kan alleen tot stand komen door een kruising tussen een Beagle en een Mopshond. Als een Mopshond met een ander ras gekruist wordt, is dit géén Puggle. Zorg er dus voor dat je dit ras alleen bij een professionele en erkende fokker koopt. Zodra je een gezonde Puggle in huis rond hebt lopen, kan je je geluk niet op. Hij is loyaal, gezellig en heeft bovendien een leuke uitstraling.
Ik heb een puggel van bijna 7 jaar die op het moment veel jeuk heb wat ik ik nog meer doen ze krijg al knoflook bonbons met zalm olie
Beste Els Van ettinger,
Ik raad je aan om contact op te nemen met je lokale dierenarts. Zij kunnen de situatie het beste beoordelen en je hond verder helpen.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.