De lichaamstemperatuur van een hond ligt gemiddeld iets hoger dan bij een mens. Een mens hoort een temperatuur van 37 graden Celsius te hebben; een hond heeft een temperatuur van ongeveer 38 graden. Een hond is van nature al iets warmer, maar is ook nog eens slechter in staat om af te koelen. Een hond is namelijk niet in staat om de warmte snel en goed af te voeren; oververhitting bij een hond komt hierdoor regelmatig voor.
Kan oververhitting voor een hond gevaarlijk zijn? Ja, dat is zeker het geval. Mede daarom is het van belang dat alle baasjes zich inlezen over de oververhitting van een hond. In dit artikel kun je alle relevante informatie over dit onderwerp vinden. We bespreken onder meer hoe de oververhitting ontstaat, wat oververhitting bij een hond precies is, wat je tegen deze oververhitting kunt doen en hoe je het eventueel kunt voorkomen.
1. Wat is oververhitting bij honden precies?
Zoals hierboven gezegd heeft een hond een gemiddelde lichaamstemperatuur van 38 graden. Dit is overigens niet bij alle hondenrassen zo. Sommige rassen, met name de rassen met een dikke vacht, kunnen een gemiddelde lichaamstemperatuur hebben die oploopt tot 39 graden. In welke situatie spreken we nou van oververhitting bij een hond? Dat is het geval als de hond een lichaamstemperatuur van 41 graden heeft.
Deze oververhitting kan op meerdere manieren ontstaan, waarover je later meer leest in dit artikel. Op het moment dat de lichaamstemperatuur boven de 41 graden uitkomt, gaat het bloed stropen. Hierdoor kan het bloed niet meer goed door het lichaam heen gepompt worden en kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan.
2. Hoe ontstaat oververhitting bij je hond?
Oververhitting bij een hond kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Om dergelijke situaties te voorkomen, is het goed om op de hoogte te zijn van het ontstaan van deze oververhitting. Deze oververhitting ontstaat met name doordat de hond niet in staat is om de warmte kwijt te raken. Hoe dat komt? Nou, een hond kan bijvoorbeeld niet zweten. Hij heeft eigenlijk maar twee mogelijkheden om zijn warmte kwijt te raken: via zijn tong en via zijn voetzolen.
Zodra een hond het warm heeft, gaat hij hijgen. Dit hijgen zorgt ervoor dat hij warmte via zijn tong kwijtraakt, maar tegelijkertijd is hij wel behoorlijk in beweging met zijn tong. Daar heeft hij energie voor nodig, waardoor hij het vanzelf alweer warm krijgt. Het hijgen van een hond helpt dus ook niet volledig om alle warmte kwijt te raken.
Daarnaast heeft een hond ook nog met een dikke vacht te maken. Als het echt warm is, gaat alle hitte in deze vacht zitten. De vacht werkt isolerend, houdt alle warmte goed vast en laat de lichaamstemperatuur van de hond dus behoorlijk stijgen.
Oververhitting bij een hond kan in verschillende situaties ontstaan. Zo kan het ontstaan tijdens een lange wandeling als het buiten warm is, als hij opgesloten in een warme auto zit of als hij besluit om buiten in de brandende zon te gaan liggen. Sommige van deze oorzaken zijn perfect te sturen. Zo is het nooit aan te raden om je hond alleen in een auto achter te laten. Ook niet als je even 10 minuutjes boodschappen gaat doen. Laat een hond simpelweg nóóit alleen in een auto. In een auto kan het namelijk al binnen 10 minuten 50 graden Celsius worden. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is je hond niet in staat om dergelijke temperaturen te verdragen.
Het ontstaan van oververhitting bij een hond is dus eigenlijk een combinatie van factoren. Zijn vacht houdt de warmte vast en hij heeft onvoldoende mogelijkheden om de warmte kwijt te raken. Laat je hond dus nooit alleen in de auto en maak geen lange wandelingen zodra de temperatuur boven de 20 graden uitkomt. Heb je een hond met een kortharige vacht? Dan heeft hij het iets minder snel warm dan een hond met een langharige vacht. Ongeacht de dikte van de vacht van jouw hond is het onwijs belangrijk om voorzichtig te zijn. Op warme dagen kun je jouw hond het beste met rust laten.
3. Wat zijn de symptomen van oververhitting bij je hond?
Zodra de lichaamstemperatuur boven de 41 graden uitkomt, is er sprake van oververhitting bij je hond. Dit is niet al te lastig te herkennen, aangezien de symptomen onwijs duidelijk zijn. Een van de belangrijkste symptomen is overmatig hijgen. Hangt de tong van jouw hond nagenoeg compleet uit zijn bek? Dan is dat een duidelijk teken dat hij probeert om de hitte kwijt te raken. Is je hond daarbij ook nog aan het kwijlen of aan het braken? Dat zijn dat ook duidelijke signalen.
Een hond die oververhit is, is ook slecht aanspreekbaar. Hij is lusteloos, hij reageert niet meer goed en hij kan zelfs volledig in elkaar zakken. Dat komt doordat de spieren verslappen, aangezien deze spieren geen bloed meer toegevoerd krijgen.
Behalve de bovengenoemde symptomen kan je oververhitting bij je hond ook nog aan onderstaande symptomen herkennen:
- De binnenkant van de oren, lippen en overige lichaamsdelen voelen erg warm aan.
- Je hond loopt traag, oogt uitgeput en toont weinig energie.
- Je hond maakt een rochelend geluid.
- Je hond kan bewusteloos raken.
Merk je één of meerdere symptomen op bij je hond? Dan is eigenlijk direct alle hens aan dek. De oververhitting kan namelijk tot blijvende schade zorgen. Dat is met name het geval bij de hersenen. De hersenen van een hond zijn absoluut niet bestand tegen lichaamstemperaturen van meer dan 41 graden. Het bloed gaat stropen en wordt ook niet meer richting de hersenen gepompt. Zodra je één van bovenstaande symptomen opmerkt, is het dus zaak om direct in actie te komen. Wat je zoal kunt doen, lees je hieronder.
4. Wat moet je doen bij oververhitting?
Voor elk baasje is het belangrijk om te weten dat oververhitting levensgevaarlijk is. Je kunt de kans op oververhitting zelf al voorkomen door bijvoorbeeld geen lange stukken te wandelen op warme dagen. Meer informatie over het voorkomen van een te hoge lichaamstemperatuur bij een hond kan je aan het einde van dit artikel vinden. Eerst bespreken we graag wat je kunt doen als er sprake van oververhitting is.
Is je hond erg aan het hijgen? Maar, merk je nog niet op dat hij last van andere symptomen heeft? Dan is het aan te raden om je hond zo snel mogelijk naar een koelere plek te brengen. Dit kan een plek in de schaduw zijn, maar de voorkeur geniet een plek in huis. In huis is het immers meestal koeler dan buiten. Leg vervolgens een natte handdoek op zijn kop en laat hem zoveel mogelijk drinken. Geef hem daarbij ijskoud water, aangezien dat water een verkoelend effect heeft.
Heeft je hond echt last van meerdere symptomen? Dan helpt de natte handdoek alleen niet meer. In dat geval bestaat er eigenlijk maar één oplossing: je hond moet met water in contact komen. Heb je een (opblaasbaar) zwembad in de tuin? Leg je hond dan in dit zwembad. Heb je een tuinslang in je tuin liggen? Spuit je hond dan volledig nat met koud water. Pas wel op dat je hem niet direct in contact laat komen met té koud water; laat hem wennen aan de koelere temperatuur en laat hem vervolgens meer en meer afkoelen.
Tijdens het bovengenoemde proces is het raadzaam om regelmatig de temperatuur van je hond op te meten. Als het goed is, daalt deze temperatuur stap voor stap. Zodra de lichaamstemperatuur weer rond de 39 graden uit komt, kan je stoppen met het koelen van je hond. Het advies is om hem de volgende 48 uur goed in de gaten te houden.
Het advies is eveneens om altijd contact met de dierenarts op te nemen. Afhankelijk van de situatie kan de dierenarts ervoor kiezen om ter plekke langs te komen of om te vragen of je met jouw hond langs kan komen. Voordat je dat gaat doen, is het van belang om hem eerst te koelen; in de auto is het immers meestal nóg warmer.
Is er recent sprake geweest van oververhitting bij jouw hond? Dan is het belangrijk om hem zeker een week heel goed in de gaten te houden. De oververhitting kan mogelijk de hersenen of andere organen in het lichaam aangetast hebben. Observeer hem dus goed en trek – indien je het niet vertrouwt – tijdig aan de bel bij de dierenarts.
5. Kun je oververhitting voorkomen?
Oververhitting is een serieus en gevaarlijk probleem voor honden. Het advies is daarom om er alles aan te doen om deze oververhitting te voorkomen. Er zijn zeker meerdere manieren waarop je oververhitting kunt voorkomen.
Allereerst is het advies om op warme dagen je hond met rust te laten. Komt de temperatuur boven de 20 graden uit? Dan is het advies om geen lange stukken meer te wandelen. Heb je een hond met een kortharige vacht? Dan loopt je hond minder gevaar dan een hond met een langharige vacht. Desondanks is het advies om hem niet al te veel in beweging te laten komen. Laat hem lekker in een koel huis liggen of laat hem buiten in de schaduw doorbrengen.
Daalt de temperatuur ’s avonds? Dan kun je er voor kiezen om een stukje met je hond te gaan wandelen. Hij heeft immers de lichaamsbeweging wel nodig om overgewicht te voorkomen. Ook hierbij geldt het advies om goed op je hond te blijven letten.
Daarnaast is het absoluut níet verstandig om je hond alleen in een auto achter te laten. Op het moment dat je hond in de auto zit, krijgt hij met nóg hogere temperaturen te maken. In een stilstaande auto loopt de temperatuur binnen 10 minuten al op richting de 50 graden. Laat je hond dus nóóit alleen in de auto zitten. Zie je in een andere auto een hond alleen zitten? Dan heb je het “recht” om een ruit in te slaan. Voordat je dat doet, is het raadzaam om de politie en/of de dierenambulance te bellen. Als de eigenaar niet in de buurt is, heb je het recht om de ruit in te slaan.
Ook kan je de oververhitting voorkomen door zijn vacht regelmatig goed door te borstelen. Je verwijdert daarmee loszittende haren en vermindert daarmee de isolerende functie van de vacht. Het borstelen van de vacht is sowieso aan te raden, maar is tijdens de warme periodes in het jaar zeer zeker van belang.
Tot slot kan het voor honden ook heerlijk zijn om dagelijks een verkoelende duik te nemen. Vind je het hond het sowieso leuk om lekker te zwemmen? Laat hem dan op warme dagen bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat lekker zwemmen.