Verschillende hondenrassen hebben de benaming “buldog” of ”bulldog” gekregen. Dat geldt ook voor deze Engelse Buldog; een krachtige doch lieve hond. Een hond die graag in het gezinsleven opgenomen wordt en een hond met een indrukwekkende historie. Aan zijn verleden hangen momenteel wel enkele gevolgen vast.
Een Engelse Buldog heeft relatief snel last van bepaalde gezondheidsproblemen. Als baasje van een dergelijke buldog moet je daarom onwijs scherp zijn op onder meer de verzorging van de hond. Als men het over een buldog heeft, is de kans groot dat het direct over de Engelse Buldog gaat. Deze buldogvariant is in ons land namelijk iets gangbaarder dan bijvoorbeeld de Amerikaanse Buldog. Zoals gezegd moet je bij dit ras wel rekening houden met verschillende gezondheidsproblemen. Een gemiddelde Engelse Buldog wordt slechts 8 tot 10 jaar oud.
Samenvatting Engelse Buldog
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Engelse Buldog.
1. Uiterlijke kenmerken
Dit ras heeft exact de uiterlijke kenmerken van een rasechte buldog. Een klein en gezet lichaam, een brede kop en korte pootjes. Iets wat ook direct bij dit ras opvalt, is zijn korte en lange bouw. Van nature is een Engelse Buldog een vechthond en dat is ook aan zijn huidige uiterlijk terug te zien. De kop van een Engelse Buldog is behoorlijk groot en breed te noemen.
De oren zijn klein en worden hoog aangezet. De oren worden met een neerhangende punt gedragen en vallen hierdoor net naast de ogen. De ogen liggen namelijk behoorlijk ver bij uit elkaar vandaan en hebben, over het algemeen, een zeer donkere kleur. Bij de kop valt direct de lange onderkaak op. Deze onderkaak is langer dan de bovenkaak, waardoor de onderkant van het gezicht iets uit lijkt te steken. Van nature kan de Engelse Buldog hiermee een stier bijten. In combinatie met de rimpels in de kop zorgt dit voor een leuke uitstraling.
Maar, in de praktijk blijkt dat mensen het uiterlijk associëren met geweld en agressie. Een Engelse Buldog ziet er sterk en olijk uit, maar is met een juiste opvoeding absoluut ongevaarlijk. De brede kop loopt over in een korte en gespierde nek. Deze nek loopt vervolgens weer over in een zeer diepe en ietwat ronde borst. De brede schouders vormen samen met de korte rug een krachtig gedeelte. Net na de schoft heeft een Engelse Buldog een lichte daling; dit fenomeen is behoorlijk uniek en staat bekend als “roach back”. Aan het einde van de rug is een laag aangezette en korte staart te vinden. Een staart die door de Engelse Buldog laaghangend gedragen wordt.
De vacht van dit ras is behoorlijk zacht en kort te noemen. Veel van de honden binnen dit ras hebben één kleur, maar sommige honden hebben ook meerdere kleuren. Een afwijkende kleur in het gezicht, bijvoorbeeld een zwarte snuit, wordt met enige regelmaat gezien bij de Engelse Buldogs. Daarnaast valt op dat de vacht op sommige plekken ietwat “los” lijkt te hangen en gerimpeld is. Dat komt bij een Engelse Buldog onder meer voor in het gezicht, in de hals en achter de schoft. Ook dat is een typerend uiterlijk kenmerk van dit ras. Verder is de Engelse Bulldog gemiddeld zo’n 24 kilo.
2. Gedrag
Om het gedrag van een Engelse Buldog te kunnen begrijpen, is het van belang om kort naar de historie te kijken. Vroeger werd dit ras namelijk veelvuldig ingezet voor stierengevechten, waardoor het ras behoorlijk agressief en wild was. Bij het fokken moest de hond dan ook zo sterk mogelijk worden gemaakt, zoals een korte snuit zodat de hond een stier kon bijten en tegelijkertijd nog gewoon lucht kreeg.
Toen de gevechten in het Verenigd Koninkrijk werden afgeschaft, daalde ook de populariteit rondom de Engelse Bulldog. De Engelse Bulldog moest vanaf dat moment worden gefokt naar een lieve, sociale hond, oftewel: een familiehond. En dat is gelukt, want vanaf dat moment is de Engelse Bulldog niet meer weg te denken uit huishoudens.
De Engelse Buldogs zijn momenteel namelijk onwijs lief, zijn ware familiehonden en zijn eigenlijk altijd vrolijk. In verhouding met het verleden heeft dit ras dus een flinke transformatie ondergaan. Als je na een dag werken thuiskomt, weet je één ding zeker; de buldog staat je met een vrolijk gezicht op te wachten. Hij is namelijk gek op aandacht, vindt het heerlijk om te knuffelen en heeft het liefste meerdere mensen om hem heen. Als je hem voldoende aandacht geeft, is hij gelukkig en heb je absoluut geen last van hem.
Het is een lieve, loyale en rustige hond. Een hond die je lastig alleen kan laten, aangezien hij graag mensen om zich hen heeft. Bij de opvoeding is dat dus één van de punten waar je (extra) scherp op dient te zijn. Verder valt het op dat een Engelse Buldog prima om kan gaan met andere honden en kleine kinderen.
Hij is behoorlijk beschermend naar jou en je gezin toe, waardoor hij soms andere honden compleet kan negeren. Voor andere honden kan de buldog overigens enigszins intimiderend overkomen, wegens de houding, de ietwat olijke kop en het krachtige lichaam. Hij doet er in ieder geval alles aan om jou en je gezin te beschermen. Door de jaren heen is een Engelse Buldog dus uitgegroeid tot een ware familiehond. Een hond die graag in een gezin opgenomen wordt en graag de nodige aandacht krijgt. Het bizarre verleden van dit ras is tegenwoordig gelukkig niet meer zichtbaar in zijn karakter en gedrag.
3. Verzorging
Doordat de vacht van een Engelse Buldog nogal kort is, heb je eigenlijk geen omkijken naar het borstelen. Om de vacht glanzend te houden, kan je er wel voor kiezen om de vacht toch regelmatig te borstelen. Ook in de rui, twee keer per jaar, dien je iets meer aandacht aan de vacht te besteden.
De rimpelige huid van de Engelse Bulldog heeft af en toe wat aandacht nodig. Deze huidplooien moeten goed worden schoongemaakt. Dit is namelijk een broedplek voor bacteriën.
Bij hoge(re) temperaturen is het onwijs belangrijk om goed op de hond te letten. De Engelse Buldog heeft namelijk een afwijking in zijn systeem van ademhalen, waardoor hij moeite heeft om af te koelen. Verzorg de hond daarom bij hoge temperaturen onwijs goed en probeer zijn vacht zo koel mogelijk te houden.
Zoals reeds eerder gezegd; een Engelse Buldog kent de nodige gezondheidsproblemen. Zo komt het regelmatig voor dat dit ras last van het Brachycefaal Obstructief Syndroom heeft. Dit syndroom heeft betrekking op enkele afwijkingen in het ademhalingssysteem, waaronder een te smalle luchtpijp, vernauwde neusgaten of een te lang gehemelte. Daarnaast kan dit syndroom ook van invloed zijn op de longslagaderkleppen en dus ook op de hoeveelheid zuurstof die de hond binnen krijgt.
Ook heupdysplasie, snelle slijtage in de heupen, komt regelmatig voor. Dat geldt eveneens voor de erfelijke aandoening cystine urolithiasis. Deze aandoening heeft betrekking op het ontstaan van blaasstenen. Hierbij dienen we op te merken dat deze aandoening het meeste bij de reutjes voorkomt.
Daarnaast moet een Engelse Bulldog niet te zwaar worden. Hoe meer gewicht hij mee moet dragen, hoe zwaarder dit op de poten wordt en hoe meer moeite de hond heeft om te kunnen ademen. Zorg er dus voor dat het gewicht van de hond op peil blijft.
Tot slot is het goed om te weten dat een Engelse Buldog zich niet op een natuurlijke manier voort kan planten. Dat staat zijn lichaamsbouw simpelweg niet toe. Daarnaast is de huid van het ras gevoelig, is dit ras gevoelig voor allergieën, kennen de ogen meerdere problemen en komt een oorontsteking regelmatig voor. Er zijn al met al behoorlijk veel gezondheidsaspecten waar je goed op dient te letten. Observeer je hond daarom goed en trek, indien nodig, zo spoedig mogelijk bij de dierenarts aan de bel.
4. Opvoeding
Ondanks het wilde en agressieve uiterlijk is een Engelse Buldog dus een onwijs lieve hond. Waar de hond absoluut moeite mee heeft, is om alleen te zijn. In de opvoeding is het daarom van belang om hier veel tijd en aandacht aan te besteden. Laat hem eerst een korte tijd alleen en probeer dat steeds verder uit te rekken. Op die manier ben je in staat om hem te leren alleen thuis te zijn.
Bij de opvoeding is het sowieso absoluut af te raden om met de harde hand aan de slag te gaan. Schreeuwen of boos worden op de hond werkt alleen maar averechts. Dit kan er zelfs tot leiden dat de hond zelf ook boos op jou wordt. Een Engelse Buldog is een behoorlijk gevoelig wezen en heeft dus behoefte aan een respectvolle en kalme behandeling. Door rustig te communiceren, duidelijke regels op te stellen en de hond met liefde op te voeden, kan hij al snel het gewenste gedrag gaan vertonen. Je moet hierbij wel rekening houden met een ietwat koppige en eigenwijze houding.
Een Engelse Buldog weet goed wat hij wil en heeft soms geen zin om nieuwe dingen te leren. Houd daar rekening mee en probeer onwijs veel geduld uit te oefenen. Dat is uiteindelijk dé manier waarop je een Engelse Buldog op de juiste manier op kunt voeden.
5. Beweging
Over de hoeveelheid beweging bestaan grote meningsverschillen. Sommige mensen geven aan dat een Engelse Buldog zo min mogelijk moet bewegen, terwijl andere juist beweren dat hij wel voldoende beweging nodig heeft.
Het is nu eenmaal een feit dat een Engelse Buldog een behoorlijk krachtig lichaam heeft met een ietwat bijzondere bouw. Deze bouw gecombineerd met de mogelijke ademhalingsproblemen zorgt ervoor dat langdurige beweging kán, maar niet altijd aan te raden is. Met name bij hoge temperaturen is het van belang om je hond te ontzien. Zorg ervoor dat je hem koel houdt in plaats van dat je lange afstanden met hem gaat wandelen.
Een Engelse Buldog heeft niet het lichaam om te zwemmen. Door zijn korte pootjes is het simpelweg bijzonder lastig om te zwemmen: de hond kan zelfs zinken. Daar komen de mogelijke ademhalingsproblemen ook nog bovenop, waardoor je zwemmen beter kunt vermijden. Het maken van korte wandelingen of langere wandelingen (bij lagere temperaturen) vindt een Engelse Buldog heerlijk, maar hij vindt het ook heerlijk om met jou op de bank te zitten en lekker te luieren. Probeer er voor te zorgen dat je hond niet al te lui wordt, aangezien dat enigszins in het karakter van deze buldog zit.
6. Geschiedenis
Voor de geschiedenis van de Engelse Buldog moeten we terug naar de 17e eeuw. In die periode waren in Engeland de zogeheten bull-baiting gevechten onwijs populair. Honden werden hierbij in een ring op bijvoorbeeld een stier afgestuurd. Het doel hierbij was dat de honden zich vastbeten in één van de gevoelige lichaamsdelen van een stier en vervolgens niet meer los lieten.
Het gevolg van veel van deze gevechten was dat zowel de hond als de stier hieraan overleden. Aangezien deze “sport” nogal populair was, begonnen de Engelsen met het fokken van krachtige honden. Honden die speciaal bestemd waren voor dergelijke gevechten; de Bolddog was daar één van de gevolgen van.
Uiteindelijk werden deze gevechten in 1835 verboden, waarna de naam van de Bolddog aangepast werd naar “buldog”. Door deze gevechten te verbieden, veranderde ook het complete leven van dit ras. Van een agressieve vechter werden de honden veranderd naar gezellige en loyale gezinshonden. Het ras heeft tegenwoordig, ondanks het verleden, een onwijs zachtaardig karakter. Dat is ook te zien in de populariteit van de hond; onder meer in Engeland zie je de Engelse Buldogs met enige regelmaat op straat lopen.
Niet alleen in Engeland, maar over de gehele wereld is het een behoorlijk populair ras geworden. Het is goed te begrijpen waarom; met een liefdevolle en rustige opvoeding kan je namelijk optimaal genieten van het zachtaardige en lieve karakter. Een Engelse Buldog doet niemand pijn en stelt zijn gezin altijd op plek nummer 1.
Veelgestelde vragen
Een Engelse Bulldog is van nature niet agressief. Sterker nog: het is een lieve hond die met iedereen goed kan opschieten.
Een Engelse Buldog wil liever niet alleen zijn. Het is een echte gezinshond die graag bij je in de buurt is. Toch vertoont de Engelse Buldog goed gedrag wanneer hij wel alleen thuis zal zijn. Je kunt het daarom oefenen en de hond steeds iets langer alleen thuis laten, zodat de hond eraan zal wennen.
Een Engelse Buldog hoeft niet veel beweging te krijgen. Drie keer een wandelingetje op een dag is voldoende. Wel houdt een Engelse Buldog ervan om met je te spelen.