Newfoundlander

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Het redden van mensen uit het water, het slepen van boten en het voorttrekken van verscheidene (zware) objecten. Voor al die doeleinden werd de Newfoundlander in het verleden gebruikt. Dit van origine Canadese hondenras heeft een rijke historie en heeft een behoorlijk indrukwekkend voorkomen. Met name vanwege de forse afmetingen is deze hond niet in alle huizen het meest geschikte huisdier.

Het indrukwekkende verleden van de Newfoundlander is hedendaags nog zichtbaar in onder meer het karakter van de hond. Ook op het gebied van uiterlijke kenmerken is het verleden (deels) zichtbaar. Mocht je dit ras op de juiste manier opvoeden, geniet je in ieder geval van een onwijs loyale hond. De bijnaam van dit ras luidt niet voor niet “Gentleman”. Een Newfoundlander wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud.

Samenvatting Newfoundlander

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Newfoundlander.

Karakter Beschermend, intelligent, rustig, vriendelijk en zachtaardig.
Levensverwachting 8 tot 10 jaar.
Schofthoogte Reu: 69,0 tot 74,0 cm.Teef: 63,0 tot 69,0 cm.
Gewicht Reu: 59,0 tot 68,0 kg.Teef: 45,0 tot 54,0 kg.
Vachtkleur Zwart, bruin en wit-zwart.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je een Newfoundlander op straat ziet lopen, ziet hij er absoluut indrukwekkend uit. Zijn lichaam is behoorlijk groot te noemen, hij heeft een krachtige bouw en hij heeft een behoorlijk grote kop. Het meest opvallende lichaamsonderdeel zijn wellicht de poten. Deze poten zijn groot, sterk en hebben grote vliezen. Deze vliezen hebben de Newfoundlanders in het verleden geholpen om snel en dynamisch te kunnen zwemmen. Opvallend is verder dat je bij dit hondenras duidelijk het verschil tussen een reu en een teef kunt zien.

De vacht van een Newfoundlander bestaat uit twee vachten; de ondervacht en de bovenvacht. De ondervacht is dicht en zacht en beschermt de hond tegen onder meer de kou. De bovenvacht is behoorlijk lang en heeft niet overal een gelijke groei. Aan de achterkant van de poten en op de staart is de vacht een stuk langer bij een Newfoundlander. Daarentegen is het haar op onder meer de oren en in het gezicht een stuk korter.

Qua kleuren bestaan er meerdere variaties bij een Newfoundlander. Hij kan een volledig zwarte vacht, een volledig bruine vacht of een wit-zwarte vacht hebben. Bij de Newfoundlanders met een wit-zwarte vacht zijn er bepaalde voorkeuren met betrekking tot de kleuren. Zo is het onder meer wenselijk dat de kop een witte bles heeft en dat de bovenkant van de staart zwart is.

De kleur van de vacht is bepalend voor de kleur van de ogen. Deze ogen staan behoorlijk ver uit elkaar en zijn niet al te groot. De zwarte en wit-zwarte honden hebben donkere ogen, terwijl de ogen bij een bruine Newfoundlander een stuk lichter (kunnen) zijn. De ogen vormen maar een klein deel van de forse kop. De forse kop heeft een vierkante en korte voorsnuit. De oren van een Newfoundlander hangen omlaag langs zijn kop en zijn behoorlijk ver naar achteren aangezet.

De forse kop loopt over in een eveneens forse hals. Deze hals loopt vervolgens weer over in een brede rug met een diepe borstkast. De rug loopt in een relatief rechte lijn naar achteren, waarbij aan het uiteinde een sterke staart te vinden is. De staart is behoorlijk breed en wordt bij actie omhoog gedragen. In de “rust stand” wordt de staart hangend gedragen door de Newfoundlander.

Zoals eerder in dit artikel vermeld, is het verschil tussen een reu en een teef duidelijk zichtbaar. Een reu heeft een gemiddelde schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 71 centimeter, terwijl een teef niet verder komt dan een gemiddelde schofthoogte van 66 centimeter. Ook weegt een reu veel zwaarder dan een teef; gemiddeld 68 kilo voor de reu en gemiddeld 54 kilo voor de teef.

2. Gedrag

Het gedrag van een Newfoundlander staat eigenlijk in volledig contrast met zijn uitstraling. Zijn uitstraling is nogal indrukwekkend, terwijl zijn karakter behoorlijk zachtaardig te noemen is. Zoals reeds eerder gezegd, is het niet verrassend dat dit hondenras de bijnaam “Gentleman” heeft gekregen.

Het gedrag van een Newfoundlander valt te omschrijven als rustig en vriendelijk. Hij doet eigenlijk niemand kwaad en is zelfs naar andere honden toe behoorlijk tolerant. Ook binnen een gezin neemt hij graag een prominente rol aan. Hij vindt het heerlijk om aandacht te krijgen en beschermt jou en jouw gezin graag.

Een groot deel van zijn karakter heeft hij aan het verleden van zijn voorouders te danken. Zijn voorouders moesten namelijk zelfstandig kunnen werken; in het huidige karakter van de Newfoundlanders valt daarom de intelligentie en zelfstandigheid op. Je kunt hem prima de halve dag alleen thuis laten. Als je dan eenmaal thuis komt, vraagt hij echter wel direct de nodige aandacht van je. Hij heeft namelijk een behoorlijke hunkering naar voldoende beweging.

Verder valt in het gedrag op dat hij zich niet zo snel druk maakt. Dankzij zijn intelligentie is hij in staat om op de juiste manier te handelen; zelfs in noodsituaties. Tegelijkertijd beseft hij dat hij zijn indrukwekkende lichaam kan gebruiken om jou te beschermen. Mocht die situatie zich voordoen, twijfelt hij geen moment.

Het is wel aan te raden om voorzichtig met hem om te gaan. Door zijn enthousiasme kan hij soms ietwat onstuimig worden. Door zijn gewicht en afmetingen is hij op dat moment niet meer te houden. Pas er dus te allen tijde voor op dat hij niet té enthousiast wordt en dat hij niet té veel uitgedaagd wordt.

3. Verzorging

Voor de conditie van de vacht van een Newfoundlander is het belangrijk om deze regelmatig te borstelen. Het advies is om de vacht zeker twee á drie keer per week te borstelen, zodat de vacht blijft glanzen. Op de plekken waar de hond extra haargroei heeft, is het verstandig om nóg vaker te borstelen. Heb je met jouw Newfoundlander in de regen rondgelopen? Dan is het aan te raden om de vacht met een waterblazer goed droog te blazen.

Verder is het van belang om goed op de nagels van een Newfoundlander te letten. De poten van hem zijn behoorlijk groot en tussen de nagels in zitten vliezen. Deze vliezen hebben zijn voorouders geholpen om snel en dynamisch te kunnen zwemmen. Zorg er voor dat je de nagels altijd kort weet te houden, zodat deze niet de vliezen kunnen gaan irriteren. Ook het poetsen van de tanden en het reinigen van de oren is aan te raden.

Onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft uitgewezen dat dit ras last heeft van enkele (erfelijke) aandoeningen. Onder meer aortastenose komt bovengemiddeld veel voor bij dit ras; dit is een versmalling van de lichaamsslagader. Dit kan ervoor zorgen dat het bloed minder snel/goed door het lichaam heen gepompt wordt.

newfoundlander staat met baasje op een grasveld

Ook heupdysplasie en Dilaterende Cardiomyopathie komt meer dan regelmatig voor bij een Newfoundlander. Dilaterende Cardiomyopathie is een hartaandoening, waarbij de klachten steeds erger worden. Dat geldt ook voor heupdysplasie; daarbij slijt het gewricht bovengemiddeld snel. Vanwege het gevaar van heupdysplasie is het onwijs belangrijk om goed op het gewicht van je Newfoundlander te letten. Overgewicht kan een mogelijke oorzaak van heupdysplasie zijn, evenals het maken van abrupte bewegingen. Observeer de Newfoundlander altijd goed en let daarbij onder meer op zijn loopje. Mogelijke (erfelijke) aandoeningen kan je daardoor in een vroegtijdig stadium herkennen.

4. Opvoeding

Doordat een Newfoundlander goed met andere honden op kan schieten, is hij relatief makkelijk op te opvoeden. Wel is het aan te raden om hem al op jonge leeftijd in aanraking met andere honden te laten komen. Laat hem op de puppycursus bijvoorbeeld heerlijk met andere honden spelen, zodat hij in de toekomst nog beter met andere honden om kan gaan.

Tijdens de opvoeding van een Newfoundlander is het belangrijk om super consequent te zijn. Als hij geen duidelijke regels op te volgen heeft, gaat hij zelf de regels bepalen. Het is immers een onwijs zelfstandige en intelligente hond. Dit kan mogelijk tot ongewenst gedrag gaan leiden, dus zorg vanaf het allereerste moment voor duidelijke regels. Volg deze regels tijdens de opvoeding consequent op. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je gezinsleden. Jullie moeten samen continue hetzelfde gedrag van de Newfoundlander eisen, zodat hij weet waar hij aan toe is.

Verder is het niet aan te raden om met de harde hand te regeren. Dit hondenras wil je simpelweg niet angstig en/of boos maken. Behandel hem daarom met veel liefde, hanteer consequente regels en straf hem door hem te negeren. Dat vindt hij onwijs vervelend, aangezien het een ware Gentleman is.

5. Beweging

Van nature is een Newfoundlander gewend om onwijs veel te bewegen. Hij moest immers vroeger veel zwemmen en zware objecten voorttrekken. Dit verleden heeft er voor gezorgd dat hij hedendaags nog steeds behoefte heeft aan veel beweging. Geef hem die beweging ook, aangezien hij anders ongewenst gedrag kan gaan vertonen. Een gebrek aan beweging kan gaan leiden tot verveling en/of onstuimig gedrag.

Qua beweging kan je alle kanten op met een Newfoundlander. Hij vindt het heerlijk om lange stukken te wandelen, maar hij is ook een ware liefhebber van zwemmen. Ook dat heeft hij van zijn voorouders geërfd. Laat hem dus heerlijk rondzwemmen, maak lange wandelingen met hem en laat hem desnoods naast de fiets mee lopen.

Gezien zijn intelligentie vindt hij het ook heerlijk om denkspelletjes te doen. Daag hem uit, laat hem zijn intelligentie gebruiken en hou hem daarmee ook mentaal scherp. Bij lichamelijke beweging is het van belang om voorzichtig te zijn met abrupte bewegingen. Die bewegingen kunnen leiden tot slijtage aan zijn gewrichten. Zorg er daarnaast voor dat hij écht voldoende beweging krijgt, aangezien overgewicht van grote invloed is op zijn conditie.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Newfoundlander moeten we terug naar Canada. Of om nog concreter te zijn; naar het eiland Newfoundland. Op dit eiland in Canada werd dit hondenras veelvuldig gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. Hij moest in het water zwemmen en vissersnetten binnenslepen. Ook was hij de aangewezen man om boten te slepen en om mensen te redden uit het (koude) water. Dit verleden is ook terug te zien in zijn uiterlijk en gedrag; zijn intelligentie, zelfstandigheid, vliezen tussen de nagels en dikke vacht zijn opvallende verwijzingen naar het verleden.

Vanaf de 18e eeuw werd de Newfoundlander ook naar Engeland gebracht. Vanaf dat moment begon eigenlijk de expansie door heel Europa. Dat is onder meer te danken aan de rasvereniging die in de 19e eeuw opgesteld werd. Deze rasvereniging heeft uiteindelijk een rasstandaard opgesteld, waardoor het ras zich in Europa verder heeft weten te ontwikkelen. Het ras is momenteel behoorlijk populair bij mensen die op zoek zijn naar een grote, krachtige en lieve hond. Een Newfoundlander weet namelijk een imposant uiterlijk te combineren met een onwijs zachtaardig en vriendelijk karakter. Als je een Newfoundlander in huis haalt én hem de juiste (consequente) opvoeding geeft, geniet je jarenlang van een onwijs prettig maatje binnen- en buitenshuis.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *