Een hond heeft niet alleen gezonde voeding, voldoende beweging en uiteraard een flinke portie liefde nodig, maar moet bovendien regelmatig gewassen worden. Maar hoe vaak is hond wassen nu eigenlijk nodig? En hoe kun je je hond het best wassen? Dat lees je op deze pagina. Lees onderstaande informatie door en je weet precies hoe vaak en hoe je jouw trouwe viervoeter moet wassen.
1. Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?
Sommige mensen denken dat een hond die vaak gewassen wordt, gezonder is dan een hond die wat minder vaak onder de douche gaat. Dit is echter niet het geval. Een hond heeft namelijk van nature een beschermlaag op zijn huid zitten. Was je het beestje regelmatig, dan wordt deze beschermlaag aangetast. Hierdoor kan je hond gezondheidsproblemen krijgen. Het is dus zeker niet zo dat je jouw huisdier zo vaak mogelijk moet wassen.
Je kunt de vacht van je hond het beste verzorgen door deze goed te kammen. Was je de vacht daarnaast nog één tot vier keer per jaar, dan is het beestje hartstikke schoon. Als je hond heel vies is, bijvoorbeeld door het rollen in modder, kun je het beestje een extra wasbeurt geven. Met deze wasbeurt frequentie heb je een schone, gezonde én gelukkige hond.
2. Wassen met hondenshampoo
De meeste mensen wassen hun hond met speciale hondenshampoo. Andere mensen vinden dit onzin. Zij besparen liever geld door geen hondenshampoo te kopen en hun trouwe viervoeter met gewone shampoo te wassen. Maar is dit wel verstandig?
Het antwoord is: nee. Om je hond goed, veilig en verantwoord te wassen, heb je absoluut speciale hondenshampoo nodig. Shampoo voor mensen heeft namelijk een andere zuurgraad dan hondenshampoo. Standaard shampoo voor mensen kan de huid van je hond aantasten. Hierdoor kan je trouwe viervoeter huidproblemen krijgen, waaronder uitslag. Wil je dit voorkomen? Koop dan toch maar die speciale hondenshampoo, want deze shampoo veroorzaakt geen vervelende huidklachten.
3. Je hond wassen in 7 stappen
Ga je je hond voor het eerst wassen? Dan is het logisch dat je niet zo goed weet wat te doen. Lees je onderstaand stappenplan door voor je jouw hond onder de douche zet, dan weet je zeker dat je het beestje op de juiste manier wast.
3.1. Voorbereiding
Voor je jouw hond gaat wassen, moet je het beestje goed kammen. Op deze manier haal je de losse haren en klitten alvast uit de vacht en dit maakt het wassen een stuk gemakkelijker.
Als je jouw hond geborsteld hebt, verzamel je alle spullen die je tijdens het wassen nodig hebt. Zet deze binnen handbereik, zodat je tijdens het wassen niet meer weg hoeft te gaan om hondenshampoo of iets dergelijks te pakken. Verder is het verstandig om een antislip mat in de douche of badkuip te leggen. Staat je hond op deze mat, dan kan het beestje niet uitglijden. Hierdoor is het douchen of badderen minder spannend en zal het wassen een stuk gemakkelijker gaan.
3.2. Oren beschermen
Je wil niet dat er water in de oren van je hond komt. Om de oren te beschermen, kun je een prop watten in de oren stoppen. Let op: duw de watten niet te ver door. Als ze de oren beschermen tegen water tijdens het douchen of badderen, is dit prima. Je hoeft ze niet ver in de gehoorgang te duwen.
Heeft je hond hangende oren? Dan kun je deze lichtjes tegen de kop drukken om de gehoorgang te beschermen. Zit er geen ruimte tussen de kop van je hond en zijn oren, dan kan er geen water in de oren komen. In dit geval zijn watten in de oren niet nodig.
3.3. Zet je hond in de douche of badkuip
Heb je een inloopdouche, dan hoef je je hond hier alleen naartoe te sturen. Heb je een hogere douchebak of een badkuip? Dan moet je het beestje in de douche of in de badkuip tillen. Het is erg belangrijk dat je hierbij de juiste tiltechniek gebruikt.
Til je je hond in je eentje op? Plaats dan een arm onder de borstkas, net voor de voorpoten van het beestje. Je andere arm plaats je onder de achterste poten, net onder de staart. Til vanuit je benen en je weet zeker dat je geen last krijgt van je rug.
Is je hond te zwaar om alleen op te tillen? Vraag dan om hulp. Eén persoon kan zijn arm net voor de voorpoten zetten. De andere persoon plaatst zijn arm onder de achterste poten. Tel tot 3 en je weet zeker dat je het beestje tegelijkertijd optilt.
3.4. Maak de vacht nat
Voor je de vacht van je hond natmaakt, controleer je de temperatuur van het water. Het water waarmee je je hond wast, moet lauw zijn. Niet te koud, maar ook niet te warm. Heeft het water een goede temperatuur, dan houd je het ongeveer een centimeter van de vacht. Hierdoor dringt het water tot diep in de vacht door. Bovendien vinden veel honden dit prettig.
Je kunt de vacht het beste natmaken door van achter naar voren te werken. De kop van je trouwe viervoeter maak je als laatste nat, met een zachte douchestraal. Door de kop van het beestje iets omhoog te houden, voorkom je dat er water in de oren of neus loopt.
3.5. Hondenshampoo aanbrengen
Als de vacht van je hond nat is, kun je de hondenshampoo aanbrengen. Ga hierbij zo systematisch mogelijk te werk, dan is de kans kleiner dat je een plekje vergeet. Ook bij het aanbrengen van de shampoo kun je het beste van achter naar voren werken.
Het is belangrijk om de shampoo goed in de vacht te masseren. Dit hoef je niet hard te doen, maar wel grondig. Masseer je de shampoo niet goed in, dan reinig je alleen de toplaag van de vacht. Dit betekent dat je jouw trouwe viervoeter op de korte termijn weer in bad moet doen. Tip: werk in de richting van de haargroei en er komen minder klitten in de vacht.
3.6. Shampoo uitspoelen
Als je de vacht goed hebt ingezeept, kun je de hondenshampoo uitspoelen. Voor je dit doet, controleer je weer de temperatuur van het water. Vervolgens spoel je eerst de kop van je hond schoon, waarbij je zijn kop goed omhoog houdt. Zo loopt het water niet zijn ogen en neus in.
Vervolgens werk je langzaam door naar achteren. Heeft je hond een langere vacht? Probeer de shampoo dan uit zijn vacht te kneden. Zo voorkom je dat er resten van de shampoo tussen de lange haren blijven zitten.
3.7. Drogen
3.7.1. Afdrogen
Heeft je hond een gevoelige huid? Begin dan niet direct met afdrogen als je de vacht van het beestje uitgespoeld hebt. Een hond met een gevoelige huid heeft wat meer aandacht nodig. Door vochtinbrengende crème of olie op zijn natte huid te smeren, voorkom je huidproblemen.
Vervolgens droog je je hond af. Dit doe je door eerst het grootste gedeelte van het water uit de vacht te knijpen. Hierna gebruik je een gewone handdoek om de vacht van je trouwe viervoeter af te drogen. Schrobben wordt niet aangeraden. Dit is namelijk niet prettig voor je hond en kan bovendien voor klitten zorgen. Verwijder de watten uit de oren van je hond en je bent klaar. Nu kan je hond weer heerlijk schoon door het leven.
3.7.2. Föhnen
De vacht van een kortharige hond hoef je na het wassen niet te föhnen. Deze droogt vanzelf. De vacht van een langharige hond kun je na het wassen wel föhnen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een waterblazer voor je hond. Doe dit voorzichtig, want je wil niet dat je hond zijn huid verbrand door een te hete stand. Houd de waterblazer ongeveer 20 centimeter van de huid en föhn de vacht voorzichtig droog. Woel hierbij niet te veel in de vacht want hierdoor ontstaan hardnekkige klitten.