Op onze website kun je over ontelbare hondenrassen specifieke informatie vinden. In deze artikelen bespreken wij ook uitgebreid waar je op moet letten bij het opvoeden van het betreffende hondenras. Opvallend is dat wij bij veel hondenrassen aangeven dat de socialisatie van de puppy zeer belangrijk is. Is dat opvallend te noemen? Nou, het is eigenlijk veelzeggend te noemen. Het geeft namelijk duidelijk aan dat de socialisatie van een puppy ontzettend belangrijk is, ongeacht wat het ras van de pup is.
In dit artikel vind je allerlei relevante informatie omtrent het onderwerp “socialisatie puppy”. Zo bespreken we onder meer wat we precies verstaan onder socialisatie, waarom socialisatie zo belangrijk is, wat je nodig hebt voor het socialiseren van jouw puppy en hoe je überhaupt voor de socialisatie van jouw puppy kunt zorgen. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval precies hoe je de socialisatie van jouw puppy aan moet pakken.
We kunnen je alvast één ding verklappen: socialisatie is voor elke puppy van cruciaal belang. Als je jouw pup op de juiste manier weet te socialiseren, geniet jouw puppy daar de rest van zijn leven van. Dat geldt overigens niet alleen voor jouw puppy, maar ook voor jezelf. Door jouw puppy te socialiseren, weet je het simpelweg voor jezelf ook een stuk makkelijker te maken.
1. Wat is socialisatie van een puppy precies?
Heb je al enig idee wat er met het begrip “socialisatie” bedoeld wordt? Als we op het internet naar deze term zoeken, komen we de volgende definitie tegen: “Socialisatie is het proces waarbij een hond leert zich aan te passen aan de individuen waarmee hij samenleeft. Het doel hiervan is om jouw puppy goed te laten functioneren in de grote wereld”.
Deze definitie laat al direct het belang van socialisatie van jouw puppy zien. Als je jouw puppy niet op de juiste manier weet te socialiseren, is jouw puppy niet in staat om op de gewenste manier te functioneren in de grote wereld. Hoe dat precies zit? Daarvoor moeten we kijken naar de vele prikkels waar een puppy mee te maken kan krijgen.
Al op relatief jonge leeftijd wordt de puppy van zijn moeder en van zijn broers/zussen gescheiden. Vanaf dat moment staat hij er eigenlijk alleen voor, maar uiteraard komt hij bij jou in een warm nest terecht. Vanuit dat warme nest moet een puppy echter aan onwijs veel dingen gaan wennen. Zo komt hij in een nieuwe omgeving terecht, krijgt hij met nieuwe mensen te maken en komt hij op straat ook andere honden tegen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van prikkels waar een hond mee te maken kan krijgen. Door jouw pup goed te socialiseren, weet je hem op de juiste manier op deze prikkels te laten reageren. Je weet hem daarmee eigenlijk het gewenste gedrag te laten vertonen.
In veel gevallen verwijst socialisatie van een puppy zeker naar de omgang met andere honden. Sommige hondenrassen hebben er immers een handje vol van om bijvoorbeeld hun woonwijk als hun territorium te zien. Het is echter zeer goed mogelijk dat in “zijn” woonwijk nog meerdere honden leven. Zodra hij één van deze honden op straat tegenkomt, kan hij deze honden als gevaar zien. Door jouw puppy op de juiste manier te socialiseren, leer je hem eigenlijk dat deze honden niemand kwaad doen.
Bij de socialisatie van een puppy ligt de focus dus op het verwerken van de prikkels. Door jouw pup te leren om deze prikkels op de juiste manier te verwerken, weet je hem eigenlijk bekend te maken met de wereld om hem heen. Als hij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van andere honden gewend is, kan hij prima gaan functioneren sámen met deze honden. Als je jouw puppy niet zou socialiseren, zou hij deze andere honden continu als gevaar blijven zien.
2. Wat zijn de voordelen van een goede socialisatie van een puppy?
Is het socialiseren van een puppy van cruciaal belang? Ja, dat is zeker het geval. Zoals we eerder in dit artikel al stelden, heeft een puppy levenslang plezier van een goede socialisatie. Graag vertellen we je daar iets meer over in combinatie met het benoemen van de voordelen van een goede socialisatie van een puppy.
Allereerst is het een voordeel dat je jouw puppy in de toekomst overal mee naar toe kunt nemen. Overal waar jouw hond komt, krijgt hij met prikkels te maken. Juist door de goede socialisatie weet je hem echter op de juiste manier met deze prikkels om te laten gaan. Hij is daardoor niet meer zo snel ergens van onder de indruk, waardoor je hem moeiteloos overal mee naar toe kunt nemen. Zelfs naar jouw familielid waar een andere hond in huis rondloopt.
Daarnaast is het ook een voordeel dat je hond leert om op de juiste manier met andere honden om te gaan. Sommige honden liggen elkaar absoluut niet; dat komt puur doordat het van nature wilde dieren zijn en hun eigen territorium afbakenen. Indien je jouw puppy niet op de juiste manier laat socialiseren, blijft hij zijn eigen territorium echt als zíjn territorium zien. Door een goede socialisatie van jouw puppy leer je hem echter dat er ook nog veel andere honden bij jou in de buurt rondlopen. Daar brengt hij dan begrip voor op, waardoor hij prima met de andere honden om kan gaan.
Bijkomend voordeel: je hoeft niet bang te zijn dat jouw hond een andere hond op straat aan gaat vallen. Bij sommige hondenrassen bestaat die kans overigens wel nog, maar dat is veelal te wijten aan een verkeerd fokbeleid. Als je bijvoorbeeld een Labrador Retriever of een Jack Russell Terriër hebt, hoef je echter niet bang te zijn voor agressief gedrag. Althans; daar hoef je niet bang voor te zijn als je gezorgd hebt voor een goede socialisatie van jouw puppy.
Tot slot is het ook een voordeel dat jouw puppy óók andere prikkels goed kan gaan verwerken. Je weet hem in principe voor de grote wereld klaar te stomen, waardoor hij moeiteloos in de grote wereld kan functioneren. Daarbij heeft hij geen moeite met de aanwezigheid van mensen en/of andere honden.
3. Hoe kun je jouw pup socialiseren?
Ga jij binnenkort jouw pup bij de fokker ophalen? Of heb je recent jouw pup bij de fokker opgehaald? Zodra je jouw puppy opgehaald hebt, is het advies om zo snel mogelijk met de socialisatie van jouw puppy te beginnen. Op jonge leeftijd is jouw puppy immers nóg beter in staat om nieuwe dingen te leren; dat is dan ook één van de belangrijkste redenen om zo vroeg mogelijk met de socialisatie van jouw puppy te beginnen.
De socialisatie van jouw puppy kun je vervolgens op verschillende manieren in gang gaan zetten. Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen voor het volgen van een puppycursus. Tijdens een puppycursus bouw je niet alleen een band met jouw puppy op, maar je leert jouw puppy ook direct om te gaan met andere honden. Bij een puppycursus zijn immers altijd meerdere puppy’s aanwezig, waardoor alle puppy’s aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen. Voor alle puppy’s draagt dit absoluut bij aan de socialisatie.
Wil je – om welke reden dan ook – geen puppycursus volgen? Of gaat je voorkeur wellicht uit naar een online puppycursus? Dan is het aan te raden om jouw puppy op een andere manier te gaan socialiseren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jouw puppy in de buurt met andere honden kennis te laten maken. Tijdens het wandelen kun je jouw puppy even aan andere honden laten snuffelen, waarna je jouw puppy snel weer in de hand neemt. Door dit stapje voor stapje uit te breiden, weet je hem uiteindelijk goed te socialiseren.
Hierbij is het advies wel echt om alles stapje voor stapje aan te pakken. Laat hem dus niet in een keer aan allerlei andere honden wennen, maar doe dit stapje voor stapje. Dit is overigens niet alleen van belang bij het ontmoeten van andere honden, maar ook bij de tal van andere prikkels. Ook als je bijvoorbeeld met jouw puppy een stukje gaat wandelen, krijgt hij met onwijs veel prikkels te maken.
Ons advies is dan ook om in de eerste dagen jouw puppy regelmatig op jouw hand/arm mee naar buiten te nemen. Je kunt hem dan alvast aan bepaalde prikkels laten wennen, terwijl hij niet in staat is om te vluchten. Je kunt hem hierdoor juist aan de nieuwe dingen laten wennen, waardoor hij deze nieuwe dingen juist gaat accepteren. Dat is eigenlijk de eerste stap bij de socialisatie van een puppy.
Met behulp van beloningen kun je hem ook aan dingen laten wennen. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe langsgaan bij de dierenarts; geef hem daar een hondensnack. In de toekomst gaat hij de plek van de dierenarts associëren met een hondensnack, waardoor hij een stuk minder angstig is voor de dierenarts. Dit is slechts één van de vele voorbeelden waarop je een beloning kunt gebruiken tijdens de socialisatie van een puppy.
Al met al komt het bij de socialisatie van een puppy aan op geduld, doorzettingsvermogen en voldoende tijd. Daarover vind je hieronder nog iets meer informatie.
4. Wat heb je nodig voor de socialisatie van jouw puppy?
In de eerste levensweken krijgt een puppy al direct met veel indrukken te maken. Hij komt in een nieuw huis terecht, hij komt in een nieuwe omgeving terecht en hij gaat allerlei nieuwe dingen leren. Mede daarom is het een feit dat puppy’s veel slapen, aangezien alle nieuwe ervaringen en prikkels verwerkt moeten worden.
Bij de socialisatie van een puppy is het dan ook van belang dat je hem voldoende rust biedt. Zorg daarom voor een rustige plek in jouw huis waar je zijn hondenmand neer zet; in die hondenmand kan hij vervolgens goed tot rust komen en de opgedane prikkels verwerken.
Daarnaast is het advies dus ook om veel geduld op te brengen. De socialisatie van een puppy neemt nu eenmaal veel tijd in beslag, waarbij het gehele proces ongetwijfeld niet vlekkeloos gaat verlopen. Jouw puppy heeft wellicht soms moeite met bepaalde prikkels, waardoor je bepaalde situaties gedurende de socialisatie moet blijven herhalen. Daar is echter niks mis mee; herhalen is leren.
Ook kan het geen kwaad om een planning op te stellen. In deze planning kun je benoemen op welke dagen je hem aan bepaalde prikkels wilt laten wennen. Ook kun je in deze planning opnemen wat je hem op bepaalde dagen kunt leren; dit kunnen zaken zijn op het gebied van de socialisatie, maar je kunt hem ook bepaald gedrag aan gaan leren. Door continu te plannen, weet je hem in ieder geval zo goed mogelijk op te voeden én te socialiseren.
Tot slot willen wij je nog het volgende aanraden: gun hem echt de tijd. Tijdens de socialisatie van jouw puppy is “tijd” absoluut het toverwoord. Hij moet onwijs veel nieuwe ervaringen opdoen, hij moet deze ervaringen gaan verwerken en hij moet gaan leren van deze ervaringen. Dit gehele proces neemt simpelweg veel tijd in beslag; geef jouw puppy deze tijd daarom ook en verwacht niet teveel van hem. Een puppy blijft immers een jong wezen.
We hebben een boerenfox van 3 jaar. Een reu. Het gaat prima, hij luistert goed.
Alleen begint hij veel te blaffen, als hij in de verte wat ziet, maar ook als hij alleen thuis is, vermoeden we.
Dit wordt echt een irritatie. Ik wil geen problemen met de buren.
Hoe ga ik dit aaanpakken. Ik wil ook geen antiblaf band.
Beste Jetty Derksen,
Ik raad je aan dit artikel door te nemen voor tips om het blaffen af te leren: http://hondenpassie.nl/gedrag/blaffen-afleren/.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.