Honden vinden veel dingen lekker, maar ze mogen zeker niet alles eten. Voor je je hond gezellig met de rest van het gezin mee laat eten, is het goed om te weten welke voedingsmiddelen het beestje niet mag hebben. Op deze pagina lees je hier meer over. Zo zetten we in onderstaande alinea’s alle voedingsmiddelen op een rijtje die je jouw hond, ongeacht wat voor ras het beestje heeft, nooit mag geven.
1. Chocolade
In chocolade zitten de stoffen cafeïne en ombromine. Deze voedingsstoffen zijn voor de mens niet schadelijk, maar voor honden wel. Dit komt omdat honden deze voedingsstoffen niet kunnen verteren. Bovendien zetten de voedingsstoffen aan tot extra productie van urine. Dit werkt verlammend op de hartspier.
Eet je hond chocolade, dan kan dit de dood van je geliefde huisdier tot gevolg hebben. Hierbij geldt dat 30 gram pure chocolade per 1 kilo lichaamsgewicht al dodelijk is. Weegt je trouwe viervoeter 5 kilo en eet het beestje 150 gram chocolade? Dan kan dit dodelijk zijn.
2. Rozijnen en druiven
Rozijnen en druiven kunnen voor ernstige nierproblemen zorgen bij je trouwe viervoeter. Hierbij geldt hetzelfde als bij de chocolade: 30 gram rozijnen en/of druiven per 1 kilo lichaamsgewicht kan al dodelijk zijn.
3. Avocado
Eet je hond avocado, dan kan het beestje last krijgen van klachten als ademnood, vochtophoping in de longen, vochtophoping in de buikholte en/of een ontsteking van de alvleesklier. Dit komt omdat avocado giftig is voor honden. Pas ook goed op met de pit, want deze is nog giftiger dan de vrucht zelf.
4. Noten
Noten zijn hartstikke gezond voor de mens, maar niet voor honden. Bij noten geldt dat amandelen, walnoten, macadamianoten en pinda’s giftig zijn voor honden. Andere noten zijn niet giftig, maar ook zeker niet gezond. Je kunt je trouwe viervoeter dus beter helemaal geen noten laten eten.
5. Ui en knoflook
Ui en knoflook zijn ook slecht voor honden. Uien beschadigen de rode bloedlichaampjes van je hond. Hierdoor kan het beestje te maken krijgen met bloedarmoede. Knoflook is niet per se ongezond, maar wel als je hond grote hoeveelheden knoflook eet. Bij knoflook geldt dat 5 gram per kilo lichaamsgewicht giftig is voor je huisdier.
Goed om te weten: alle groentesoorten in de “ui familie” zijn schadelijk voor honden. Je trouwe viervoeter mag geen ui en knoflook eten, maar ook geen bosui, bieslook of prei.
6. Zuivel
Honden zijn niet in staat om de lactose in zuivel af te breken. Daarom mag je je hond geen zuivel geven. Niet alleen melk moet je vermijden, maar ook kwark, yoghurt en andere zuivel kun je beter niet op het menu van je huisdier zetten. Doe je dit wel, dan krijgt je hond flinke diarree door de onverteerbare lactose in de voeding.
7. Tomaten
Zeker de plant waar tomaten aan groeien, is erg giftig voor honden. Knabbelt je hond aan een tomatenplant, dan kan het beestje last krijgen van hartritmestoornissen. Heb je een moestuintje en groeien hier ook tomaten? Dan mag je hond niet in je moestuin komen. Ook kun je het beestje beter geen tomaten geven. Tomaten zijn minder schadelijk dan de planten waar ze aan groeien, maar ze zijn ook zeker niet gezond.
8. Rauw varkensvlees
De meeste honden vinden varkensvlees heerlijk. Je mag je hond best varkensvlees geven, maar zorg er wel altijd voor dat dit vlees goed gebakken is. Rauw varkensvlees kan namelijk besmet zijn met de ziekte van Aujeszky. Dit is een virus dat dodelijk kan zijn voor je hond. Bak je varkensvlees, dan wordt het virus onschadelijk gemaakt. Dit betekent dat gebakken varkensvlees niet schadelijk is voor je trouwe viervoeter.
9. Paddenstoelen
Niet alle paddenstoelen zijn gevaarlijk voor je hond, maar een groot deel van de zwammen wel. Zeker wilde paddenstoelen kunnen vervelende klachten veroorzaken. Denk hierbij aan buikpijn, kwijlen en braken. Sterker nog, deze paddenstoelen kunnen zelfs dodelijk zijn. Dit komt omdat ze ook lever- en nierschade kunnen veroorzaken, met stuiptrekkingen en uiteindelijk zelfs een coma tot gevolg.
10. Spruiten
Veel kinderen zien liever geen spruitjes op het menu, maar jouw trouwe viervoeter mag je zeker geen spruiten geven. Spruiten zijn namelijk erg giftig voor honden. Als je hond spruiten eet, kan het beestje hierdoor zelfs komen te overlijden.
11. Aardappelen
Gekookte aardappelen zijn niet giftig voor honden. Sterker nog, gekookte aardappelen zijn erg voedzaam. Met rauwe aardappelen moet je wel oppassen. Deze zijn namelijk zeer giftig voor alle hondenrassen. Hetzelfde geldt voor de schillen van aardappelen. Gooi deze dan ook direct weg als je aardappelen geschild hebt, zodat je hond ze niet stiekem te pakken kan krijgen.
12. Cafeïne
Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee en cola. De stof is erg schadelijk voor de gezondheid van je hond. Krijgt je hond een beetje cafeïne binnen, dan is er niets aan de hand. Je hond kan wat klachten krijgen, maar is niet in gevaar. Bij grotere hoeveelheden cafeïne kan het beestje echter hartfalen krijgen. Hierdoor kan de hond in coma raken en zelfs komen te overlijden.
13. Alcohol
Alcohol is erg gevaarlijk voor honden. Zelf mag je best een biertje of een wijntje drinken, maar controleer wel goed of je hond van jouw drankje af blijft.
Brouw je je eigen bier? Controleer dan goed of jouw hond geen hop binnenkrijgt. Ook hop is namelijk gevaarlijk voor honden. Eet je huisdier hop, dan treedt er namelijk oververhitting op. Oververhitting kun je herkennen aan verschijnselen als hijgen, een versnelde hartslag en overgeven. Door de oververhitting kan je hond binnen 6 uur komen te overlijden. Erg goed oppassen met hop dus!
14. Brooddeeg
Eet je huisdier brooddeeg, dan gaat het deeg in de maag rijzen. Hierdoor wordt de massa niet alleen (gevaarlijk) groot, maar wordt er bovendien gist geproduceerd. Deze gist produceert weer alcohol en alcohol is erg slecht voor honden. Daarom mag je trouwe viervoeter ook geen brooddeeg eten.
15. Slakken en kikkers
Veel honden vinden het heerlijk om lekker op jacht te gaan. Dit is op zich prima, maar je hond mag geen slakken of kikkers eten. Slakken of kikkers kunnen namelijk de Franse hartworm overbrengen. Deze worm is gevaarlijk voor honden.
16. Overleden dieren
Voor een nieuwsgierige hond is het erg verleidelijk om even te snuffelen of knabbelen aan een overleden dier. Dit is echter niet verstandig. Knabbelt je hond aan een dier dat overleden is aan botulisme, dan kan het beestje zichzelf namelijk in gevaar brengen. Je kunt je hond dan ook beter wegtrekken bij een overleden vogel, een dode vis op de kade of een ander overleden beest.
17. Ontlasting
Tot slot kun je je hond beter geen ontlasting laten eten. Hondenpoep kan besmet zijn met wormen. Ook kan de ontlasting van andere honden Giardia overbrengen. Paardenpoep is ook niet goed voor je huisdier, want hier kunnen namelijk ontwormingsmiddelen in zitten. Mensenpoep kan verdovende middelen bevatten die schadelijk zijn voor jouw hond. Kattenpoep is ook slecht want hier kan de schadelijke stof toxoplasma in zitten. En zitten er kattenbakkorrels in de ontlasting? Dan kan je hond last krijgen van een verstopping als het beestje deze ontlasting eet. Je kunt je hond dan ook beter geen ontlasting laten eten.
Bij zuivel plaats ik een kanttekening. Juist wanneer mijn hond geiriteerde darmen heeft (weke ontlasting), doet een beetje yoghurt 4 lepels (pro-biotica) over zijn brokken vaak erg goed. De negatieve eigenschappen zijn in die verhouding, voor een aantal dagen te verwaarlozen.
Ons hondje braakt sinds 3 dagen elke ochtend vroeg, het is meestal gal. Ze eet wel goed heeft vaak honger. Buiten rent ze rond en snuffelt tussen struiken en zoekt kikkers (op het moment veel) haar ontlasting is normaal, ze krijgt alleen brokken van de dierenarts. Ze mag van ons het schaaltje leeg likken van onze kwark s’middags. Ik weet niet wat ik kan doen. Overdag braakt ze niet. Ze likt overmatig veel bij het irritante af benen armen zelfs ons andere hondje likt ze. Ik weet niet of dit verband heeft, maar dat doet ze altijd al en dat braken de laatste drie dagen.