Het schoonmaken van de ogen van je hond is belangrijk voor het welzijn van je hond. Net zoals mensen hebben honden ook schone en hygiënische ogen nodig om goed te kunnen zien. Maar ook voorkomt het ontstekingen en andere narigheid.
In dit artikel vind je verschillende tips om de ogen van je hond veilig maar effectief schoon te maken. Al vinden ze dit niet altijd even leuk, met een beloning wordt het iedere keer makkelijker, leuker en sneller.
1. Waarom moet je de ogen van je hond schoonmaken?
De levenskwaliteit van je hond is erg afhankelijk van zijn zicht. Wanneer je hond gezonde ogen heeft en goed kan zien, is hij vanzelfsprekend stukke gelukkiger.
Maar om de ogen van je hond gezond te houden is het belangrijk dat je ze goed leert kennen. Het is belangrijk om problemen bij je hond vroegtijdig te kunnen ontdekken. Kun je identificeren als er iets mis is? Bestudeer daarom de ogen van je hond eens goed zodat je dit later in je voordeel kunt gebruiken.
Gezonde ogen zijn te herkennen aan de eigenschappen hieronder.
- Roze smalle slijmvliezen.
- Oogleden sluiten goed over het oog.
- Wimpers steken naar buiten.
- Ogen zijn wit van kleur.
- Gekleurde iris.
- Zwarte middelgrote pupil.
- Glanzend oog.
Ongezonde ogen zijn te herkennen aan de eigenschappen hieronder.
- Gezwollen slijmvliezen**.
- Rode slijmvliezen****.
- Veel vocht en mogelijk natte haren rondom het oog**.
- Troebele/waterige blik**.
- Permanente grootte van pupillen*.
- Ogen zijn rood of roze van kleur**.
- Vuil of pus in de ooghoeken**.
- Witte waas over het oog***.
* = Wanneer de pupillen van je hond langere tijd een stuk groter of kleiner zijn, kan dit wijzen op interne schade. Is dit het geval? Breng dan direct een bezoek aan je dierenarts.
** = Een ontsteking is te herkennen aan vochtige, vieze, gezwollen of rode/roze ogen.
*** = Een witte waas over het oog kan beteken dat er zich staar (cataract) ontwikkeld.
**** = Hele duidelijke roze slijmvliezen kan duiden op ectropion (onderooglid dat te ver naar buiten staat waardoor er gemakkelijk vuil in het oog kan komen).
2. Veilig schoonmaken van de ogen
Wanneer iemand aan jou ogen zit, is dit ook geen fijn gevoel. Dit geldt net zo goed voor honden. Ze willen niet opzettelijk vervelend doen, maar ze staan niet te springen als jij aan hun ogen zit. Dit is puur automatisme waardoor het soms lastig kan zijn om de ogen van je hond goed schoon te maken.
Als je de ogen van je hond veilig schoont wil maken is het belangrijk dat je hond in een rustige staat verkeerd. Is hij kalm en zit hij stil? Dan kun je een poging wagen. Lukt dit? Beloon hem dan ook hiervoor met complimentjes of een kleine hondensnack.
2.1. Kleine hond
Om de ogen van een kleine hond goed schoon te maken kun je de hond optillen en op tafel leggen met zijn billen onder je arm en je hand op zijn borst. Dit zorgt ervoor dat de hond niet kan wegrennen of vallen. Daarnaast is het ook een handige positie omdat je één hand vrij hebt om de ogen mee schoon te maken. Ook kun je gebruik maken van een hondentuig voor extra controle.
2.2. Grote hond
Bij een grotere hond pas je dezelfde tactiek toe alleen doe je dit op de grond. Laat de hond zitten en vraag indien nodig hulp van een tweede persoon om het allemaal vlotter te laten verlopen. Zo kan de tweede persoon de hond tijdens de behandeling belonen.
Zorg ten alle tijden dat je niet recht voor de hond gaat zitten. Dit kan er voor zorgen dat hij achteruit wilt kruipen wat het extra moeilijk maakt. Neem daarom plaats naast de hond en ga dan voorzichtig te werk. Wanneer de hond rustig is, vergeet hem dan niet te belonen.
Een laatste tip is om je hand van de borst naar de onderkin van de hond te verplaatsen zodat zijn hoofd niet verdwijnt tussen zijn voorpoten. Op deze manier kun je met je vrije hand eventueel vuil weghalen of oogdruppels aanbrengen.
3. Hoe maak je de ogen goed schoon?
Door het controleren van de ogen van je hond (met regelmaat) kun je ontketeningen, infecties of beschadigingen voorkomen. Maar hoe je dit effectief?
Producten aanbevolen door HondenPassie.nl
Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.
3.1. Neem de controle
Zoals vermeld onder het kopje veilig de ogen schoonmaken, is het belangrijk dat je hond rustig is en jij beschikt over de volledige controle. Honden vinden het niks als je aan hun ogen zit dus houdt de behandeling kort maar krachtig.
3.2. Gebruik gekookt (afgekoeld) water
Het gebruik van gekookt maar afgekoeld water is een uitstekende manier om de ogen van je hond goed schoon te maken. Gekookt water is steriel waardoor je geen bacteriën in de ogen van je hond kunt aanbrengen. Zorg natuurlijk wel dat dit gekookte water afgekoeld is om je hond niet te verbranden.
Doordat het water na het koelen nog enigszins warm is, kun je vuil en andere troep gemakkelijk weghalen. Bij het wegvegen kun je bijvoorbeeld een watje gebruiken en veeg vervolgens vanuit de ooghoek, schuin naar achter, richting de wang. Op deze manier zorg je ervoor dat je geen vuil terug veegt in het oog.
Het beste kun je na elke veeg een nieuw watje (of tissue) gebruiken om te voorkomen dat los vuil weer terug komt in het oog.
Mocht niet goed lukken met gekookt (afgekoeld) water? Dan zijn er een aantal middelen te verkrijgen die vuil beter weg kunnen vegen. Deze zijn te verkrijgen bij je dierenarts. Laat je hierbij goed adviseren en gebruik nooit zomaar middelen die voor mensen bedoeld zijn.
3.3. Trim haren rond de ogen
Sommige honden hebben heel veel haar bij het oog waardoor je er misschien lastig bij komt. Trim in dit geval een beetje het haar weg zodat je goed te werk kunt gaan en er geen haren in het oog gewreven worden.
Ook is het slim af en toe de haren rondom het oog weg te trimmen om irritatie te voorkomen.
Producten aanbevolen door HondenPassie.nl
Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.
4. Ontstoken oog schoonmaken
Het kan helaas wel eens voorkomen dat je hond een ontstoken oog heeft opgelopen. Wanneer je dit ontdekt is het belangrijk om direct actie te ondernemen om de schade te beperken.
Bij een ontstoken oog is het ook van groot belang het oog schoon te houden. Bacteriën houden namelijk van vuil en kunnen zich hier goed in nestelen.
Een ontsteking vindt vaak plaats in het weefsel rondom het oog. Dit wordt ook wel het bindvlies genoemd. Als dit ontstoken is wordt dit conjunctivitis genoemd. Wanneer dit het geval is, zie je vaak pus in de ooghoek en het slijmvlies is rood en gezwollen. Ook het oog zelf kan dan rood zijn.
Maak in dit geval iedere 4 uur de ogen van je hond goed schoon zoals beschreven in de methoden eerder in dit artikel (gekookt maar afgekoeld water en bij elke veeg een nieuw watje gebruiken). Is de ontsteking na 4 dagen nog steeds aanwezig? Neem dan contact op met je dierenarts.
5. Verstopte traanbuis voorkomen
Bij sommige honden kan het voorkomen dat zij een versmalde traanbuis hebben. Hierdoor kan het voorkomen dat oogvocht niet goed weggeleid kan worden. Dit zorgt ervoor dat er continue traanvocht onder het oog uitvloeit. Ook kan er vuil en slijm ophopen in de ooghoeken van de hond wat kan zorgen voor verstopping en/of ontsteking.
Wanneer een je hond een versmalde traanbuis heeft is het belangrijk om verstopping te voorkomen. Zorg dus dat je de ogen van je hond met regelmaat goed schoonhoudt. De huid en vacht onder het oog verdienen ook extra aandacht. Hier kunnen door de blijvende vochtigheid snel bacteriën gaan broeien. Ook kan hier een kale plek ontstaan doordat het vuil de haren samen klit. Indien nodig kun je meer informatie of advies vragen bij je dierenarts.