Als je het baasje van een viervoeter wordt, krijg je direct met de nodige verantwoordelijkheden te maken. Je moet jouw hond voldoende eten geven, je moet jouw hond voldoende uitlaten en je moet jouw hond voldoende aandacht geven. Ondertussen moet je ook nog tijd besteden aan de opvoeding en verzorging van jouw hond.
Met andere woorden: als je een hond in huis gaat nemen, zul je hier de nodige tijd voor vrij maken. Het opvoeden, verzorgen en vermaken van een hond vraagt simpelweg veel tijd van je. Heb je niet altijd de tijd om jouw hond de gewenste aandacht te geven? Of wil je af en toe een weekje op vakantie kunnen? In beide situaties is het interessant om eens een hondenoppas in te schakelen.
Met dit artikel laten we jou graag kennis maken met een hondenoppas. Zo bespreken we wat dit precies is, hoe je een hondenoppas bij jou in de buurt kunt vinden, wat de voordelen van een dergelijke oppas zijn en op welke momenten je een hondenoppas in kunt schakelen. Op dit moment kunnen wij al één ding verklappen: een hondenoppas kun je eigenlijk vergelijken met een babyoppas. Zowel een baby als hond verdient immers veel aandacht én heeft deze aandacht ook zeker nodig.
1. Wat is een hondenoppas?
Wil jij een hond in huis gaan nemen? Dan moet je je beseffen dat je eigenlijk 24/7 voor jouw hond klaar moet staan. Als jouw hond moet plassen, ben jij degene die hem uit moet laten. Wil jouw hond spelen met zijn speelgoed? Dan ben jij degene die hem moet vermaken met zijn speelgoed. Wil jouw hond graag een aai over zijn bol? Dan ben jij degene die deze aai over zijn bol moet geven.
Kortom: je hebt altijd omkijken naar jouw hond. Ben je om welke reden dan ook niet in staat om aandacht aan jouw hond te geven? Dan kun je een zogeheten hondenoppas inschakelen. Dit is eigenlijk een persoon die op jouw hond komt passen. Zoals we hierboven al aangaven, kun je dit echt vergelijken met een babyoppas.
Stel je nou eens voor dat jij komende zomer graag een weekje naar Italië wilt gaan. Als je naar Italië toegaat, is het niet altijd even handig of praktisch om jouw hond mee te nemen. Je zit bijvoorbeeld met het vervoer naar Italië toe, terwijl het weer in Italië ook net iets teveel van het goede kan zijn voor jouw trouwe viervoeter.
Je wilt en kunt echter jouw hond ook niet de hele week alleen thuis laten. In dat geval kun je echter een hondenoppas inschakelen. De oppas komt bij jou thuis en blijft de gehele week bij jouw hond. Je zorgt hiermee dus eigenlijk dat jouw hond vermaakt wordt, uitgelaten wordt en zijn eten en drinken voorgeschoteld krijgt.
Moet je een hondenoppas nou altijd in huis nemen? Nee, je kunt er ook voor kiezen om jouw hond naar de oppas toe te brengen. Dit is even afhankelijk van de voorkeur van de hondenoppas, maar ook van jouw eigen voorkeuren. Indien je de oppas in jouw huis laat, geniet je wel van een belangrijk voordeel: jouw hond kan de week in zijn eigen omgeving doorbrengen. Over het algemeen vinden de meeste honden dit aangenaam; ze zijn immers aan hun eigen plekje gewend.
2. Wat zijn de voordelen van een hondenoppas
Twijfel je nog enigszins over het inschakelen van een hondenoppas? Dat is eigenlijk nergens voor nodig. Als we reëel naar de diensten van een hondenoppas kijken, zien we namelijk eigenlijk alleen maar voordelen. Over deze voordelen informeren wij je graag zo uitgebreid mogelijk.
Het eerste voordeel is dat jouw hond goed verzorgd wordt. Je weet zeker dat jouw hond aandacht krijgt en dat hij netjes uitgelaten wordt. Daardoor hoef je tijdens jouw vakantie niet met jouw hond in de maag te zitten. Jij kunt even heerlijk genieten, terwijl jouw hond ook geniet van de aandacht van de oppas.
Daarbij is het ook een voordeel dat je een oppas voor jouw hond voor verschillende situaties in kunt schakelen. We hebben hierboven het voorbeeld van een vakantie genoemd, maar mogelijk zit je ook hele dagen op kantoor. Als dat het geval is, kan een hondenoppas bijvoorbeeld ook even een middagje op jouw hond passen. Met andere woorden: een hondenoppas biedt tijdens meerdere momenten een significant voordeel.
Ook is het zo dat een hondenoppas over het algemeen ervaren en vakkundig is. Dit betekent dat jouw hond in goede handen is. Een oppas van jouw hond weet precies hoe een hond verzorgd en behandeld moet worden. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat jouw hond iets tekort komt. Ideaal als je het beste voor hebt met jouw trouwe viervoeter.
Tevens is het zo dat je de keus uit heel veel soorten hondenoppassen hebt. Sommige mensen specialiseren zich bijvoorbeeld in honden met gedragsproblemen, terwijl andere mensen klaarstaan voor alle soorten honden. Ongeacht wat voor hond jij precies hebt, kun je altijd wel een geschikte hondenoppas bij jou in de buurt vinden. Sowieso vind je in elke buurt in ons land wel één of meerdere hondenoppassen; je bent dan ook in staat om een goed vergelijk te maken.
Je bent niet de enige die van bovengenoemde voordelen geniet. Nee, voor jouw hond is het net zo plezierig dat hij goed verzorgd wordt door een lieve hondenoppas. In het belang van jouw hond is het inschakelen van een oppas dus ook zeker een aanrader. Maar, hoe vind je nou de beste oppas voor jouw hond? Daar vind je in het restant van dit artikel antwoord op.
3. Hoe kun je een hondenoppas vinden?
Spreken de hierboven genoemde voordelen jou aan? Wil je daarom op zoek gaan naar een oppas bij jou in de buurt? Dan is het goed om te weten dat je hier meerdere mogelijkheden voor hebt. De drie meest voor de hand liggende mogelijkheden bespreken we hieronder graag in het kort.
Allereerst kun je gebruik maken van speciale websites. Deze websites zijn bestemd om vraag en aanbod op het gebied van hondenoppassen bij elkaar te brengen. Als hondeneigenaar kun je op dergelijke websites alle mensen bij jou in de buurt vinden die zich als oppas opgegeven hebben. Met dank aan een dergelijke website kun je ook een prima vergelijk maken tussen verschillende aanbieders bij jou in de buurt. Dit kunnen overigens professionele bedrijven zijn, maar het kunnen ook hondenliefhebbers zijn.
Ten tweede kun je ervoor kiezen om in jouw netwerk rond te kijken/vragen. Mogelijk ken je iemand die als hondenoppas zou willen fungeren. Je kunt dit in dat geval altijd aan die persoon vragen; nee heb je en ja kun je altijd krijgen. Uiteraard is het hierbij wel aan te raden om selectief te werk te gaan; je wilt immers het beste voor jouw trouwe viervoeter.
Ten derde is het ook mogelijk om een advertentie te plaatsen. Via bijvoorbeeld social media kun je een aanvraag doen voor een hondenoppas bij jou in de buurt. Geïnteresseerden kunnen direct op jouw aanvraag reageren, waardoor er mogelijk al snel een match kan ontstaan.
Wat de beste mogelijkheid is voor het vinden van een oppas voor jouw hond? Dat is echt van jouw eigen voorkeuren afhankelijk. Daarbij speelt ook je woonplaats nog een rol; als je bijvoorbeeld in een grotere stad woont, is de kans groot dat er bij jou in de buurt meerdere hondenoppassen te vinden zijn. Dat is niet altijd het geval als je bijvoorbeeld in een klein, landelijk dorpje woont.
4. Waar moet je op letten?
Heb jij van één van bovengenoemde mogelijkheden gebruikt gemaakt? Ben je daardoor in contact gekomen met meerdere mensen die op jouw hond willen passen? Dan is het zaak dat je een goed vergelijk gaat maken. Hoe je dit vergelijk precies kunt maken, bespreken we graag in het kort hieronder.
Allereerst is het zaak om jouw wensen op een rijtje te zetten. Naar wat voor persoon ben je precies op zoek? Op welke dagen/momenten moet deze persoon kunnen? En welke eisen stel je aan de oppas voor jouw hond? Als je dergelijke vragen voor jezelf weet te beantwoorden, kun je sneller een goed vergelijk gaat maken.
Daarbij raden wij je sowieso aan om naar de ervaring van de oppas te kijken. Heeft de oppas al veel ervaring met honden? En heeft de oppas dan mogelijk ook specifiek met jouw hondenras ervaring? Als dat het geval is, heeft die oppas eigenlijk al een streepje voor.
Ook is het aan te raden om goed naar de voorkeuren van de oppas te kijken. Is de oppas bijvoorbeeld bereid om bij jou in huis te leven voor bijvoorbeeld een week? Als dat het geval is, hoef je jouw hond niet uit zijn veilige, eigen omgeving te halen. Uiteraard moet de oppas hier wel voor open staan.
Verder is het wenselijk dat een oppas bij jou uit de buurt komt. Dat schakelt immers een stuk makkelijker; kijk daarom ook goed naar de woonplaatsen van de mensen die graag op jouw hond willen gaan passen.
Tevens raden wij je het volgende aan: ga het gesprek aan met verschillende mensen die op jouw hond willen passen. Je krijgt dan een goed gevoel bij deze personen, waardoor je uiteindelijk ook op basis van jouw onderbuikgevoel een keuze kunt maken. In onze ogen is dat ook wenselijk; als hondenbaasje voel je al snel aan wat goed is voor jouw trouwe viervoeter.
Verder is het ook nog aan te raden om goed naar het prijskaartje te kijken. In onze ogen mag/moet dit echter geen al te belangrijke criteria zijn. Uiteindelijk draait het om jouw hond en niet zozeer om het bedrag dat je voor jouw hondenoppas uit moet geven. Uiteraard geldt hierbij wel dat je het moet kunnen betalen. Houd er dus rekening mee, maar laat het niet een bepalende rol spelen.
Tot slot willen wij je aanraden om echt een goed vergelijk te maken. Trek hier de nodige tijd voor uit, bepaal zelf wat je prettig vindt en zoek ook online beoordelingen op. Als je bijvoorbeeld via een speciale website op zoek naar een hondenoppas gaat, kun je op die website altijd wel beoordelingen vinden. Als alle beoordelingen over een specifieke oppasser positief zijn, is dat uiteraard een goed teken.
5. Wat kost het?
Heb je interesse om een hondenoppasser in te schakelen? Dan weet je nu in ieder geval hoe je een goed vergelijk moet maken. Maar, van welke kosten kun je nou ongeveer uitgaan? De ervaring leert dat de kosten voor een hondenoppas nogal variëren.
Sommige mensen vragen hier een serieus (uur)tarief voor, terwijl andere mensen het uit liefhebberij doen. Zij zijn bijvoorbeeld gek op honden, maar hebben zelf niet de mogelijkheid om een hond te nemen. Als jij hen vraagt om een weekje op jouw hond te passen, vinden ze dat ongetwijfeld super leuk om te doen. De kans is dan ook aanwezig dat je daar niet de hoofdprijs voor hoeft te betalen.
Het is voor ons lastig om een specifiek kostenplaatje aan te geven. Wat ons betreft is dit ook minder van belang. Je moet vooral een goed gevoel bij de oppas hebben, aangezien je jouw hond toch bij hem/haar achterlaat. Maak daarom een goed vergelijk en luister ook zeker naar jouw onderbuikgevoel. Jouw gevoel liegt namelijk nooit.