Whippet

Laatst bijgewerkt: 27 mei 2022

Ben je specifiek op zoek naar een hond die onwijs hard kan rennen? Dan is de Whippet mogelijk één van de geschikte hondenrassen; dit ras kan namelijk snelheden van 56 kilometer per uur behalen. Het is niet verwonderlijk dat dit ras onder de noemer windhonden valt, net zoals bijvoorbeeld de Saluki en de Greyhound.

Qua uiterlijk, qua gedragskenmerken en qua leefstijl is een Whippet een behoorlijk unieke hond. Het is één van de kleinere Windhonden, maar desondanks is hij tot grootse prestaties in staat. Mocht je uiteindelijk de keuze voor een Whippet maken, dan geniet je voor een lange tijd van onwijs veel plezier. Een gemiddelde Whippet wordt namelijk tussen de 12 en 15 jaar oud.

Samenvatting Whippet

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Whippet.

Karakter Aanhankelijk, gevoelig, opgewekt, rustig, speels en vrolijk.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 48,0 tot 56,0 cm.Teef: 45,0 tot 53,0 cm.
Gewicht Reu: 6,7 tot 14,0 kg.Teef: 6,7 tot 14,0 kg.
Vachtkleur Alle kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Windhonden.

1. Uiterlijke kenmerken

In de inleiding van dit artikel gaven we aan dat een Whippet een rensnelheid van 56 kilometer per uur kan behalen. Hoe dit mogelijk is? Dat heeft hij grotendeels te danken aan zijn atletische en slanke lichaam. Door zijn krachtige poten is hij in staat om hoge snelheden te behalen, terwijl zijn slanke lichaam nagenoeg geen last van de wind heeft. Niet alleen op het gebied van hardlopen is hij een uitblinker, maar ook op het gebied van springen. Dat is ook te danken aan zijn atletische doch krachtige lichaam.

Het meest opvallende aan het lichaam van een Whippet, is de welving die te zien is. Zijn borstkas is nogal diep, terwijl zijn buik naar achteren toe steeds smaller wordt. Met name bij de achterpoten levert dit een bijzonder aanzicht op; zijn lange poten vallen door zijn slanke en bijzondere lichaam des te meer op. Mede dankzij deze lange poten is hij in staat om de hoge snelheden te behalen.

De kop van een Whippet klopt qua proporties niet helemaal met de rest van zijn lichaam. Zijn kop ziet er namelijk iets te klein uit in vergelijking met de rest van zijn lichaam. Opvallend aan zijn kop is verder de kleur van de neus; deze kleur is afhankelijk van de kleur van de vacht. De ogen staan zeer helder en hebben een middelmatige grootte. De oren van de Whippet zijn ook niet al te groot en worden hangend gedragen.

De kleine kop loopt over in een lange en gespierde hals. Deze hals is bovendien sierlijk gebogen, waardoor de hond een zeer sierlijke uitstraling heeft. De lange hals loopt over in een lange rug, waarbij met name de buik dus opvallend is. Aan het einde van de rug is een lange staart te vinden; opvallend aan deze staart is dat de staart geen bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X heeft. De lange staart wordt bij voorkeur hangend gedragen, maar tijdens actie komt de staart in een lichte buiging omhoog.

Qua vacht kent de Whippet meerdere kleurvariaties. In principe zijn alle kleuren toegestaan, waarbij het ook toegestaan is dat her en der witte aftekeningen te vinden zijn. Deze witte aftekeningen kunnen bij de poten, aan het uiteinde van de staart en rondom zijn hals duidelijk zichtbaar zijn. Bij sommige Whippets is ook de borst wit gekleurd. De vacht is altijd kort, heeft fijne haren en voelt hierdoor behoorlijk glad aan.

2. Gedrag

Het uiterlijk van een Whippet is nogal uniek en kenmerkend; geldt dat ook voor het gedrag van hem? Nou, hij kent inderdaad enkele bijzondere karaktereigenschappen. Het meest opvallende is wellicht dat hij behoorlijk snel verlegen kan worden. Deze verlegenheid kan hem behoorlijk remmen in het dagelijkse leven en dat is absoluut niet wenselijk.

Om deze verlegenheid te voorkomen, is het van belang dat je hem veel liefdevolle aandacht geeft. Je moet hem veel vertrouwen geven. Zodra hij dat vertrouwen heeft, gaat hij jou ook volledig vertrouwen. Vanaf dat moment is het een behoorlijk aanhankelijke hond waar je echt op kunt bouwen.

Verder is het opvallend dat dit ras super energiek en vrolijk is. Hij weet continue een glimlach op jouw gezicht te toveren en vindt het dan ook heerlijk om veel tijd samen met jou door te brengen. Lekker op de bank even knuffelen of lekker in de buitenlucht samen wandelen; een Whippet vindt het allebei meer dan prima.

Sommige Whippets zijn behoorlijk waaks, terwijl dat bij andere Whippets niet het geval is. Dit ligt er maar net aan wie de ouders van de Whippet zijn en in hoeverre de waakse eigenschap in het karakter van de hond zit. Over het algemeen zijn de meeste Whippets wel behoorlijk rustig. Mede daarom kan dit ras prima omgaan met (kleine) kinderen en alle gezinsleden.

Hij maakt graag onderdeel uit van het gezellige gezinsleven. Hij vindt het heerlijk om tijd door te brengen met zijn baasjes en is daarbij wel op zoek naar enige variatie. Hij wordt er namelijk niet gelukkiger van als hij elke dag in zijn mand moet liggen, zonder dat hij voldoende beweging voorgeschoteld krijgt.

Naarmate de Whippet ouder begint te worden, neemt zijn speelsheid absoluut niet af. Als hij op oudere leeftijd is, vindt hij het nog steeds leuk om spelletjes te spelen. Ook op latere leeftijd brengt hij het liefste veel tijd met zijn gezin door; hij is zeer gehecht aan zijn eigen gezin en laat dat ook maar al te graag blijken. Mocht je zelf veel van huis zijn, is dit dus niet de meest geschikte hond.

Tot slot willen we graag nog benoemen dat een Whippet behoorlijk gevoelig is. Op het moment dat jij verdrietig of boos bent, heeft hij dit al snel door. Dit is aan de ene kant prettig, maar aan de andere kant moet je hier ook voorzichtig mee om gaan. Zoals reeds gezegd; jouw gedragingen kunnen bij hem gaan leiden tot verlegenheid. Probeer jouw gevoelens en emoties dus niet al te veel op hem over te brengen en zet hem continue in het zonnetje. Dankzij zijn lieve karakter, zijn guitige kop en zijn rustige gedrag is dat iets wat een Whippet absoluut heeft verdiend.

3. Verzorging

De verzorging van een Whippet is niet al te lastig. De korte vacht hoeft bijvoorbeeld niet dagelijks geborsteld te worden. Wel is het advies om de vacht met enige regelmaat te wassen, aangezien je de vacht daarmee glanzend weet te houden. Hierbij is het wel van essentieel belang dat je de beste hondenshampoo voor honden met een kortharige vacht gebruikt.

Verder vraagt een Whippet eigenlijk alleen maar om de reguliere verzorging. Poets zijn tanden regelmatig, knip zijn nagels bij en controleer zijn vacht regelmatig op bijvoorbeeld teken, vlooien en andere onwenselijke zaken. Door zijn korte vacht is hij overigens niet bestand tegen de kou. Naarmate de temperatuur in het najaar begint te dalen, is het tijd om zijn jas weer tevoorschijn te halen. Mocht het buiten koud zijn, is het advies om altijd een hondenjas om te doen.

whippet staat in een grasveld

Over het algemeen is het een gezond hondenras. Het is een slank ras en is daardoor niet al te gevoelig voor bijvoorbeeld dysplasie in de heupen of ellebogen. Wel moet je scherp zijn op oogziekten, problemen aan de huid (meestal in verband met allergieën) en doofheid. Ook komt een specifieke auto-immuunziekte relatief vaak voor bij dit ras; bij deze auto-immuunziekte is er een conflict tussen het immuunsysteem en de rode bloedcellen.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat epilepsie en kanker ook relatief vaak bij dit ras voorkomen. Mocht jouw Whippet opeens de controle over zijn lichaam kwijtraken, dan heeft hij mogelijk last van een epileptische aanval. Zolang het bij één aanval blijft, hoef je niet direct actie te ondernemen. Naarmate hij vaker deze epileptische aanvallen krijgt, is het wel van belang om naar de dierenarts te gaan.

4. Opvoeding

Voor het opvoeden van een Whippet is één advies eigenlijk het belangrijkste: voed hem liefdevol en op een rustige manier op. Zodra je met wilde armbewegingen of stemverheffingen aan de slag gaat, maak je de Whippet eigenlijk “kapot”. Hij wordt hierdoor verlegen, agressief of onzeker. Dit wil je ten koste van alles voorkomen, aangezien dat zijn geluk absoluut in de weg staat.

Zorg er daarom altijd voor dat je hem op een liefdevolle manier behandelt en opvoedt. Geef hem veel liefdevolle aandacht, stel duidelijke regels op en beloon zijn goede gedrag. Vertoont hij ongewenst gedrag? Dan kan je hem het beste even negeren. Aangezien hij zeer op jou gesteld is, kwel je hem daar het meeste bij. Hij heeft dan al snel door dat het niet verstandig is om het ongewenste gedrag te vertonen.

Van nature vindt een Whippet het niet al te leuk om alleen thuis te zijn. Dit is dus ook iets waar je tijdens de opvoeding de nodige tijd aan moet besteden. Laat hem eerst 5 minuutjes alleen beneden en bouw dat vervolgens verder uit. Als je hem hier goed aan laat wennen, vindt hij het op latere leeftijd een stuk makkelijker om alleen thuis te zijn.

Tot slot dien je ook de nodige aandacht te besteden aan het uitlaten van een Whippet. Het is namelijk van nature een jachthond; zodra hij iets in de vrije natuur ziet lopen, gaat hij daar instinctief direct achteraan. Je moet hem dus vanaf het allereerste moment aanleren dat jíj de baas bent en dat hij jou moet volgen. Bovendien is het niet aan te raden om een Whippet zomaar los te laten lopen; de kans dat je hem kwijt raakt, is gigantisch groot door zijn jachtinstinct.

5. Beweging

Een Whippet heeft van nature veel behoefte aan bewegen. Hij vindt het heerlijk om hard te rennen, hij vindt het heerlijk om spelletjes met je te spelen en hij vindt het ook heerlijk om met andere honden te spelen. Over het algemeen is het geen hond die graag een wandeling van bijvoorbeeld 2 uur maakt. Nee, hij vindt het prettiger om dagelijks meerdere wandelingen van een kortere duur te maken.

Zorg er in ieder geval voor dat hij dagelijks voldoende in beweging komt. Doe je dat niet? Dan kan verveeldheid toeslaan en kan zijn gedrag (flink) gaan veranderen. Wil je graag dat jouw Whippet los kan lopen? Dan kan je het beste naar een speciale hondenrenbaan gaan. Op deze hondenrenbaan kan hij naar hartenlust los lopen en de snelheden tot wel 56 kilometer per uur gaan behalen.

6. Geschiedenis

De oorsprong van de Whippet is terug te vinden in Noord-Engeland. In deze regio waren veel mijnwerkers actief die op zoek waren naar hondenwedstrijden waar ze op konden wedden/gokken. Deze wedstrijden werden door de adel georganiseerd en daarvoor werden voornamelijk Greyhounds gebruikt. Die honden waren echter nogal duur, waardoor men op zoek ging naar goedkopere honden. Uiteindelijk is op die manier de Whippet ontstaan.

Hoe de Whippet exact tot stand gekomen is, is niet volledig bekend. Sommige denken dat de Greyhound gekruist is met terriërs en windhonden uit Italië. Andere experts denken echter dat hij een afstammeling is van de Faraohond. Feit is echter dat dit ras in Groot-Brittannië zeer populair is (geweest). Door de jaren heen heeft dit ras ook de overstap naar andere landen gemaakt. Sinds 1888 is de Whippet bovendien als een officieel ras erkend.

Mocht je voor een Whippet kiezen, ben je van een maatje voor het leven verzekerd. Door zijn lieve karakter, zijn atletische lichaam en zijn rustige gedrag is het een hond die prima kan aarden in een gezin. Belangrijk is daarbij dus wel dat je hem op een liefdevolle en rustige manier weet te behandelen. Zodra je dat voor elkaar krijgt, is het een hond waar je alleen maar van kunt genieten.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

4 reacties op “Whippet

  1. Vermeeren zegt:

    Heb een whippetje gekocht die mishandelt is geweest en in asiel is terecht gekomen en dan bij ons, tijdens de dag of nacht en bij ons bijzijn begint ze soms te huilen , en stopt moeilijk , waarom en hoe leren we haar dit af

    • Admin zegt:

      Beste Vermeeren,

      Dit zal een kwestie van gewenning zijn. Een nieuwe omgeving en zeker gezien haar verleden. Geef haar genoeg tijd en ruimte om te wennen, beloon haar voor goed gedrag en wees vooral geduldig.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Ans zegt:

      Wij hebben 1 jaar geleden ook een whippet geadopteerd met helaas hetzelfde verleden. Begint nu wat beter te worden maar is nog erg bang voor onverwachte geluiden en bewegingen. Ook luistert ze naar geen enkel commando. Met heel veel geduld en vertrouwen zal je merken dat het beter gaat. Maar het blijft een hond met een flink trauma. Ondanks dit alles zijn wij heel erg blij met Pip.
      Groetjes Ans

    • Admin zegt:

      Beste Ans,

      Bedankt voor het delen van je ervaring. Ik hoop dat anderen hier iets mee kunnen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *