De Mastino Napoletano staat te boek als één van de oudste hondenrassen. Dit ras vindt zijn oorsprong in de omgeving van Napels, Italië, en heeft een behoorlijk kenmerkend uiterlijk. Zowel zijn kop als zijn forse bouw zijn kenmerkende eigenschappen van deze stoere hond.
Dit ras kent in Nederland een wisselende reputatie. In 2002 kwam een toenmalige minister met een voorstel om een totaal fok- en houdverbod voor de Mastino Napoletano in te stellen. Dit voorstel werd door een andere minister ingetrokken, maar uiteindelijk kwam er wel een speciale Regeling voor Agressieve Dieren; dit ras viel ook onder die regeling. Uiteindelijk werd in 2008 deze regeling ingetrokken, maar dit ras kent sindsdien wel nog steeds een bepaalde fokregeling. In Nederland is dit ras behoorlijk zeldzaam te noemen. Als je een dergelijke hond rond hebt lopen, geniet je hier 9 tot 11 jaar lang van. Dat is de gemiddelde leeftijd van een Mastino Napoletano.
Samenvatting Mastino Napoletano
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Mastino Napoletano.
1. Uiterlijke kenmerken
Kunnen we dit ras typeren als een groot hondenras? Ja, zonder enige twijfel. Een reu kan een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maar liefst 75 centimeter behalen; een teef doet daar niet veel voor onder met een maximale schofthoogte van 70 centimeter. De hond is niet alleen groot, maar ook nog eens bijzonder krachtig. Dat is te zien aan het lichaamsgewicht van een volwassen Mastino Napoletano; een reu kan tot 70 kilo wegen.
De Cana e presa (Italiaanse benaming voor deze hond) heeft een bijzondere kop. Zijn kop is niet al te lang, maar zijn kop is juist wel breed. De hond heeft hierdoor een massieve en krachtige kop die niet al te vriendelijk oogt. De lippen van een Mastino Napoletano zijn dik, zijn zwaar en hangen daardoor iets naar beneden. De oren liggen plat tegen de wangen aan en zijn relatief klein te noemen. Opvallend is wel de driehoekige vorm. De oren liggen relatief diep en hebben over het algemeen een donkere kleur; grijs, zwart of bruin.
De krachtige en brede kop loopt over in een korte en gespierde hals. Deze hals loopt uiteindelijk over in een krachtige rug met indrukwekkende schouders. De hond is onwijs krachtig gebouwd; iets wat je ook terug ziet aan de poten van een Mastino Napoletano. De poten zijn behoorlijk groot en zien er onwijs krachtig uit. Aan het einde van de rug is een laag aangezette staart te vinden. Deze staart wordt in de meeste gevallen hangend gedragen, maar kan ook met een lichte welving naar boven gedragen worden. Bij sommige honden wordt de staart op ongeveer 1/3e gecoupeerd; in Nederland is dit niet toegestaan.
De vacht van een Mastino Napoletano is bijzonder te noemen. Deze vacht hangt op veel plekken namelijk “los”; dat zie je met name in zijn kop terug. Door deze loshangende vacht krijgt hij een bijzonder kenmerkende uitstraling. Verder valt op dat de vacht volledig glanzend is en eigenlijk nergens lang haar kent. De haren van hem zijn kort en behoorlijk dik. Volgens de rasstandaard mogen de haren niet langer zijn dan 1,5 centimeter.
Qua kleur bestaan er meerdere variaties. De volgende kleuren zijn sowieso toegestaan: zwart, blauwgrijs, bruin, grijs, reebruin en vosrood (ook wel mahonie genoemd). Het is de wens dat deze kleur egaal over het lichaam aanwezig is, maar witte details op bijvoorbeeld de tenen en de borst zijn wel toegestaan.
2. Gedrag
Het verbod waar we in de inleiding over spraken, werd uiteraard niet zonder reden voorgesteld. Dit ras kent namelijk enkele agressieve kantjes, waardoor hij zeer strikt opgevoed dient te worden. Het is een hond die écht behoefte aan een duidelijke leider heeft.
Als een Mastino Napoletano door heeft wie zijn baasje is, gaat hij voor dit baasje door het vuur. Daarbij is het opvallend dat hij eigenlijk maar één iemand als zijn echte baas beschouwd. Andere gezinsleden worden ook in zijn hart opgenomen, maar kunnen niet tippen aan zijn echte baas. Verder valt op dat hij onwijs loyaal en betrouwbaar is. Als je eenmaal op één lijn met hem zit, dan kun je blind op hem vertrouwen. Net zoals dat hij blind op jou vertrouwt.
In het gedrag is een flinke mate van zelfbewustheid terug te vinden. Je moet hem daardoor strak houden en duidelijke regels voor hem opstellen. Doe je dat niet? Dan gaat hij deze regels zelf bepalen en kan hij zeer dominant worden. Zijn dominante gedrag kan tot vervelende situaties gaan leiden, aangezien het een behoorlijk grote en zware hond is.
Richting andere mensen toe gedraagt hij zich meestal terughoudend. Pas als iemand echt in zijn territorium komt, kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen. Ook hierbij is het van belang om hem strak te houden. Binnenshuis is hij in staat om met iedereen prima om te gaan, maar hij houdt daarbij wel nauwlettend zijn echte baasje in de gaten.
Zijn loyale gedrag wordt door de meeste baasjes gewaardeerd. Er zijn echter ook situaties waarin zijn loyale gedrag een keerzijde heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval als het baasje even op vakantie gaat of een dag van huis is. Een Mastino Napoletano kan zich zeer moeilijk aan iemand anders hechten en kan daardoor niet wennen aan andere mensen in zijn nabijheid. Het herplaatsen van dit ras is hierdoor nagenoeg onmogelijk.
Al met al is het een betrouwbare en loyale hond met enkele scherpe kantjes. Zijn dominante en zelfbewuste gedrag mogen nooit de boventoon gaan voeren. Als dat wel het geval is, ben je de controle over de Mastino Napoletano kwijt; dat kan vervelende en gevaarlijke situaties met zich mee brengen.
3. Verzorging
Bij het verzorgen van een Mastino Napoletano moet veel aandacht naar de vacht uit gaan. De vacht is behoorlijk kort – maximaal 1,5 cm – en hoeft dus niet geborsteld te worden. Waar je wél veel aandacht aan moet besteden, is aan het schoonmaken van de loshangende vacht. Dit is een ideale plek voor vuil en bacteriën om zich te aan nestelen. Het advies is dan ook om dagelijks een natte doek over deze loszittende vacht heen te halen.
Verder kent dit ras helaas meerdere gezondheidsproblemen. Sommige van deze problemen zijn erfelijk, terwijl andere problemen inherent zijn aan het hoge lichaamsgewicht van dit krachtige ras. Onder meer heup- en elleboogdysplasie komt veelvuldig voor bij dit ras. Bij deze aandoening is er sprake van een verkeerde aansluiting van onderdelen in de gewrichten. Hierdoor gaan de gewrichten snel slijten, waardoor de Mastino Napoletano veel pijn ervaart.
Ook patella luxatie en gescheurde knie- of kruisbanden komen veelvuldig voor bij dit ras. Door zijn hoge lichaamsgewicht krijgen zijn gewrichten veel te verduren, waardoor de gewrichten en verschillende onderdelen in de knie snel kunnen slijten, breken of scheuren. Het advies is daarom om hem niet te veel trappen te laten lopen en zijn bewegingen goed te observeren. Mocht je een ander loopje bij hem constateren, is het zaak om naar de dierenarts te gaan. Hij laat zijn pijn absoluut niet snel zien; observeer zijn motoriek daarom heel goed.
Tot slot loopt een Mastino Napoletano ook een verhoogd risico op maagtorsie; het draaien van de maag. Ga hierom na een maaltijd niet direct een lang stuk wandelen met hem, maar geef de maag tijd om al het eten te verteren. Ook moet je scherp zijn op de ogen; onder meer cherry eye komt veelvuldig voor bij dit ras. Hierbij is er sprake van een irritatie en ontsteking aan het oog.
4. Opvoeding
Jaarlijks worden er in Nederland 30 tot 35 pups van dit ras geboren. Slechts 30 tot 35 eigenaren komen daarom jaarlijks voor de uitdaging te staan; het opvoeden van een Mastino Napoletano. Mede door zijn dominante en zelfbewuste gedrag is dit oprecht een uitdaging. Daarnaast moet je ook goed onthouden dat voor deze hond strikte regels bestaan. Zo moeten volwassenen honden over een positieve MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) beschikken. Is dat niet het geval? Dan mogen deze volwassenen honden zich niet verder voortplanten.
Het opvoeden van een Mastino Napoletano is niet voor alle baasjes weggelegd. Je moet namelijk onwijs sterk in je schoenen staan, je moet bij voorkeur de nodige ervaring mee hebben en je moet zeer doelbewust met hem bezig zijn. Dat begint eigenlijk al op jonge leeftijd. Als een Mastino Napoletano jong is, moet je hem in aanraking laten komen met zaken waar hij op latere leeftijd ook mee in aanraking gaat komen. Alleen op die manier is het mogelijk om dit ras te socialiseren.
Tijdens de opvoeding moet er ook veel aandacht worden besteed aan de omgang met andere honden. Hij deinst er namelijk in eerste instantie niet voor terug om zijn eigen “territorium” te beschermen ten opzichte van andere honden. Laat hem op jonge leeftijd met andere honden omgaan, zodat hij in een later stadium minder territoriaal gedrag gaat vertonen. Voor een baasje ligt hier ook een hele belangrijke functie.
Tot slot is het tijdens het opvoeden ook van belang om veel aandacht aan het wandelen te besteden. Met zijn gewicht en kracht trekt hij jou zo om ver. Begin daarom op jonge leeftijd al met het afleren van het trekken aan de riem. Dat is de enige manier om op latere leeftijd op een veilige en comfortabele manier met een Mastino Napoletano te kunnen lopen.
5. Beweging
Van nature heeft een Mastino Napoletano een bijzondere motoriek. Zijn motoriek oogt log, langzaam en slungelachtig. Sommige experts vergelijken zijn motoriek zelfs met die van een beer; ook beren zetten immers grote en langzame stappen. Als een Mastino Napoletano in beweging komt, is dit zeker iets waar je rekening mee moet houden.
Door zijn krachtige lichaam heeft hij behoorlijk veel uithoudingsvermogen. Hij vindt het daarom ook heerlijk om lange stukken te wandelen, maar hij vindt het ook prima om de hele dag buiten op het erf rond te mogen lopen. Door veelvuldig te bewegen, kan hij ook zijn energie kwijt. Dat voorkomt deels ongewenst gedrag.
Tijdens het bewegen moet je wel onwijs goed op de omstandigheden letten. Door zijn hoge lichaamsgewicht hebben zijn gewrichten het namelijk al zwaar te verduren. Voorkom daarom abrupte bewegingen, scherpe bochten of het lopen op onverharde en niet-egale ondergronden. Ook is het belangrijk om trap lopen zoveel mogelijk te voorkomen.
6. Geschiedenis
Voor de geschiedenis van de Mastino Napoletano moeten we terug naar Napels. In deze Italiaanse stad werd deze hond rond de 19e eeuw gefokt. Dat zijn althans de theorieën, maar sommige theorieën beweren ook dat deze hond al door Alexander de Grote gefokt is.
Feit is in ieder geval dat deze honden in eerste instantie als vechthond gebruikt werden. Daar waren ze mede vanwege hun kracht en grote lichaam prima geschikt voor. Gelukkig zag men tijdig in dat dit dieronvriendelijk was, waardoor de functie van de Mastino Napoletano ook veranderde. Hij ging voor veel Italianen de boerderij bewaken of kuddes met dieren bewaken tegen bijvoorbeeld wolven. Dankzij zijn kracht was hij daar ook prima geschikt voor.
Door de jaren heen heeft dit ras een onwijs grote ontwikkeling doorgemaakt. Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat de hedendaagse Mastino Napoletano’s loyale en betrouwbare honden zijn. In Nederland komen deze honden bijna niet voor, terwijl ook in het eigen land (Italië) de kans klein is dat je dit ras op straat rond ziet lopen. In Italië worden deze honden veelvuldig gebruikt als boerderijhond en voor het bewaken van het erf. Als je een Mastino Napoletano op de juiste manier op weet te voeden, geniet je in ieder geval van een onwijs loyale hond. Hij verliest je geen moment uit het oog en gaat voor jou door het vuur. Op hem kan je in ieder geval altijd bouwen.
Wij hebben en Mastino hij is nu bij a 3 jaar hoe Lang duurt het puberen bij deze honden?
Beste Ary,
De puberteit kan per ras verschillen. Sommige honden zijn na 1,5 jaar al klaar met puberen en anderen doen er tot wel 3 à 4 jaar over. Of dit bij de Mastino langer kan duren, weet ik helaas niet. Voor meer informatie zou je hier eens kunnen kijken: https://www.licg.nl/honden/puberteit-bij-de-hond/.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.