De Maltipoo is sinds de laatste jaren uitgegroeid tot een van de populairste kruisingen die er bestaan. De Maltipoo is een kruising tussen een Maltezer en een Toy- of Minipoedel, en geloof me: dat is een heel schattige combinatie.
Naast zijn schattige uiterlijk is de Maltipoo ook erg lief, knuffelbaar en zal een echte toevoeging zijn aan het gezin. Zit jij er ook aan te denken om een Maltipoo in huis te nemen? Dan kunnen we zeggen dat je daar zeker geen spijt van zult krijgen. Hieronder zetten we alles op een rij wat je moet weten over deze designerkruising.
1. Uiterlijke kenmerken
Een Maltipoo is een klein hondje. Dat is ook niet zo gek, want zijn voorouders – de Maltezer en Poedel – zijn ook kleine rassen. De Maltipoo heeft dan ook een gemiddelde hoogte van 25 centimeter. De hond weegt gemiddeld 6 kilo.
Een Maltipoo heeft een teddy-achtige vacht. De vacht is vaak krullend of lichtgolvend. De kleuren van de vacht kunnen verschillen, maar zijn vaak bruin, wit of beige. Het neusje van de hond is vaak donker en de oren hangen omlaag. Al met al een superschattig verschijnsel die je maar wat graag de hele dag door wil knuffelen.
2. Gedrag
De hond ziet er niet alleen lief uit, een Maltipoo is ook lief van karakter. Het is een echte allemansvriend en wil graag bij je in de buurt zijn. Wanneer je ervoor kiest om een Maltipoo in huis te nemen, zul je zeker geen spijt krijgen.
Een Maltipoo is dus in de meeste gevallen lief, zachtaardig en uitbundig. Hij zal dan ook iedereen met een boel vrolijkheid begroeten. Natuurlijk zijn de karaktereigenschappen van de Maltipoo wel afhankelijk van de ouders. Het is niet zo dat je én de karaktereigenschappen van de Maltezer én de karaktereigenschappen van de Poedel allemaal in één hondje krijgt. Het zal altijd een verrassing zijn welke karaktereigenschappen er in jouw Maltipoo zullen schuilen.
3. Verzorging
De Maltipoo staat bekend om zijn fluffy vacht. De vacht is dan ook in de meeste gevallen krullend of lichtgolvend. Een Maltipoo zal niet veel verharen, gezien de genen van de Poedel. Aan de vacht hoef je dan ook niet veel aandacht te besteden. Wel is het belangrijk om de vacht dagelijks te borstelen om klitten te voorkomen. Ook moet je zo nu en dan een bezoekje brengen aan de trimsalon.
Ieder hondenras is gevoelig voor aandoeningen. Toch is het bij de Maltipoo nog niet helemaal duidelijk wat de meest voorkomende aandoeningen zijn, aangezien de Maltipoo nog een relatief nieuw hondenras is. Wel is het belangrijk om de oren en ogen goed te verzorgen: dit ras is namelijk gevoelig voor oog- en ooraandoeningen.
Breng bovendien regelmatig een bezoekje aan de dierenarts om eventuele aandoeningen te ontdekken, te voorkomen of te behandelen.
4. Opvoeding
Een Maltipoo kun je makkelijk opvoeden. Het is dan ook een geschikte hond voor toekomstige baasjes die nog nooit eerder een hond hebben gehad. De Maltipoo is namelijk trouw, sociaal en staat open om nieuwe dingen te leren. De hond is daarom ook makkelijk te trainen.
Wel is het belangrijk om rekening te houden met het ietwat koppige gedrag van de Maltipoo. Hierdoor is het dus belangrijk om wel geduldig te blijven tijdens het opvoeden van jouw Maltipoo. Word vooral niet boos of chagrijnig op de hond wanneer deze niet wil gaan luisteren. Dit kan zelfs averechts werken. Daarnaast is het altijd een goed idee om jouw pup te trainen aan de hand van puppytraining, zodat je zeker weet dat de Maltipoo een goede start krijgt.
5. Beweging
Een Maltipoo heeft niet heel veel beweging nodig, aangezien de Maltipoo van nature geen jachthond is. De hond heeft wel behoefte aan de dagelijkse wandeling en daarvan mag er ook een lang zijn van bijvoorbeeld een half uur. Mensen die wonen in een appartement of een woning zonder tuin, kunnen prima een Maltipoo in huis nemen. Bovendien houdt deze hond er ook van om lekker te spelen met zijn baasje.
6. Geschiedenis
De Maltipoo wordt officieel nog niet als ras gezien. Het is een designerkruising tussen een Maltezer en de Poedel. Rond de jaren ’90 begonnen de eerste fokkers aan het experiment om een lieve, hypoallergene hond te fokken. Daaruit ontstond de Maltipoo, maar ook de Goldendoodle – een kruising tussen de Golden Retriever en de Poedel – en de Labradoodle – een kruising tussen een Labrador en een Poedel.
Veelgestelde vragen
Maltipoos zijn echte gezelschapsdieren en zijn er dus niet voor gemaakt om veel alleen thuis te zijn. Ze kunnen zelfs verlatingsangst krijgen als ze vaak alleen thuis worden gelaten. Wel kun je de hond steeds ietsje langer thuislaten, zodat je de hond traint om zo nu en dan alleen te kunnen zijn.
De meeste Maltipoos vinden het fijn om te zwemmen, vooral in de zomer.
Een Maltipoo is met de gedachte gefokt om een hypoallergene én lieve hond te krijgen. Toch is het niet altijd het geval dat een Maltipoo standaard hypoallergeen is. De Maltipoo kan namelijk net zo goed de genen hebben van de Maltezer; een ras dat niet hypoallergeen is.