De Karpatische herdershond komt van oorsprong uit Roemenië. Daar werd de hond vooral ingezet om kuddes vee op het platteland te beschermen. Vandaag de dag is de Karpatische herdershond ook een enorm lieve, aanhankelijke gezinshond. Alles wat je moet weten over de Karpatische herdershond, bespreken we hieronder.
1. Uiterlijke kenmerken
De Karpatische herdershond heeft een opvallend uiterlijk. Zo hebben ze een enorme bos met haar die verschillende kleuren kan hebben. Deze kleuren lopen uiteen van zwart, bruin en wit en ook kan een hond meerdere kleuren hebben.
Bovendien is de Karpatische herdershond opvallend door zijn schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X. Een Karpatische herdershond kan namelijk gemiddeld wel 65 centimeter hoog worden. Ook is de Karpatische herdershond een gespierde hond. Al met al: een krachtig én stoer uiterlijk!
2. Gedrag
Ook al ziet de hond er zo krachtig en sterk uit, de hond heeft een hart van goud. De hond is heel trouw aan het baasje en hij wil maar wat graag met je knuffelen. Bovendien kan de Karpatische hond goed opschieten met kinderen. Met andere dieren kan de hond ook goed overweg, mits ze daar vaak een lange tijd eerst aan moeten wennen.
De Karpatische herdershond is moedig, intelligent en daarnaast ook dominant. Het zijn immers echte waakhonden die vroeger het vee op de Roemeense boerderijen moest beschermen.
3. Verzorging
Je zult denken dat de vacht van de Karpatische herdershond enorm goed onderhouden moet worden. Toch is niets minder waar. De dikke vacht van de hond hoeft namelijk verrassend genoeg maar een keer per week geborsteld te worden. Dit kun je gewoon doen met een eenvoudige hondenborstel.
Wel is het belangrijk om regelmatig de oren van de Karpatische herdershond te checken. Karpatische honden hebben oren die naar voren zijn gevouwen en laat dat net meer risico met zich meebrengen op infecties. Daarnaast is het ook belangrijk om de nagels regelmatig te controleren en waar nodig te knippen.
Net als de meeste andere honden heeft ook de Karpatische herdershond risico op gezondheidsproblemen. Zo is heupdysplasie daar een van. Ook een opgezette buik kan een probleem zijn voor de hond.
4. Opvoeding
De Karpatische herdershond is niet geschikt voor iedereen om in huis te nemen. Zo is een Karpatische herdershond heel energiek en heeft dus ook veel beweging nodig. Wandel daarom veel met de hond.
Daarnaast kan een Karpatische herdershond dominant gedrag vertonen. Om dit als baasje onder controle te houden, is een goede opvoeding van enorm groot belang. We hebben het in dit geval over een consequente, strikte opvoeding zodat de dominantie niet naar boven komt. Hierbij is het ook belangrijk dat je de pup leert socialiseren. Een puppycursus kan in dit geval handig zijn.
5. Beweging
Zoals al eerder werd benoemd is de Karpatische herdershond een actief ras. De hond wil daarom ook veel beweging krijgen. Neem de hond regelmatig mee naar het bos waar de hond zijn energie kwijt kan. Ook vindt de hond het leuk om samen met jou te hardlopen. Je hoeft niet zozeer met de hond te spelen, want de hond is daar niet heel dol op.
6. Geschiedenis
De Karpatische herdershond is een hond die van oorsprong uit Roemenië komt. Deze honden werden in het oosten van dat land vooral gebruikt om het vee op de boerderij bij elkaar te houden. Om precies te zijn gebeurde dat vooral in de Karpaten, een berggebied in Roemenië. Helaas kwamen er in de Karpaten ook erg veel roofdieren voor die gevaarlijk waren voor het vee op het platteland.
Daarom werd de Karpatische herdershond ingezet: deze hond heeft de eigenschap dat hij niet bang te krijgen is, wat natuurlijk ideaal is op het platteland. Een ideale manier om de roofdieren te weren!
In Roemenië is de Karpatische herdershond ongekend populair. Sinds nog maar een aantal jaar is de Karpatische herdershond dan ook erkend als een echt hondenras. Buiten Roemenië zie je de Karpatische herdershond niet heel veel.
7. Veelgestelde vragen
Een Karpatische herdershond wordt gemiddeld 12 à 14 jaar oud.
De Karpatische herdershond is een actief hondenras, dat veel beweging nodig heeft. Ga daarom regelmatig met jouw hond een eind wandelen, zodat de hond zijn energie kwijt kan.
Over het algemeen kan een Karpatische herdershond goed met kinderen overweg.