Van sommige hondenrassen is niet helemaal bekend waar deze vandaan komen, terwijl dat bij andere hondenrassen overduidelijk is. Over de geschiedenis van de Duitse Pinscher doen de nodige verhalen de rondte. Aan de hand van de naam zou je verwachten dat dit ras uit Duitsland komt, maar dat is maar deels waar. In dit land is men nadrukkelijk aan de slag gegaan met het fokken van dit ras, waarna het ras uiteindelijk deze naam gekregen heeft.
Enige tijd geleden is er echter een schilderij van kunstenaar Vernet opgedoken. Dit schilderij is aan het begin van de 19e eeuw gemaakt en bevat één of meerdere Duitse Pinschers. Deze honden staan op het schilderij afgebeeld naast een hoffelijke groep; in het verleden werd de Duitse Pinscher met name gehouden door hoffelijke families. Aan de hand van dit schilderij zou dus gesteld kunnen worden dat dit hondenras ouder is dan sommige mensen vermoeden.
Over de exacte geschiedenis kan dus helaas niks met zekerheid vastgesteld worden. Wat we wel zeker weten, is dat de Duitse Pinscher een bijzonder ras is. Zowel op het gebied van uiterlijk als op het gebied van gedrag heeft hij enkele bijzondere kenmerken. Mocht je hem op de juiste manier opvoeden, geniet je in ieder geval jarenlang van een onwijs leuke hond. Een Duitse Pinscher wordt gemiddeld zo’n 13 jaar oud.
Samenvatting Duitse Pinscher
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Duitse Pinscher.
1. Uiterlijke kenmerken
Een Duitse Pinscher is een tamelijk sierlijke hond om te zien, maar kent ook een ietwat vierkantig lichaam. Dit lijkt op een schijnbare tegenstelling, maar je ziet direct wat we hiermee bedoelen als je naar foto’s van dit ras kijkt. Opvallend is verder dat dit ras de nodige gelijkenissen toont met een Schnauzer; dit ras komt van origine ook uit Duitsland. Mogelijkerwijs hebben de Duitsers dit ras dus gebruikt bij het fokken van de Duitse Pinscher.
Met een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 45 tot 50 centimeter is het een middelgrote hond. Hij heeft een fraai oplopende buiklijn, een sierlijke staart en slanke doch krachtige poten. Over het algemeen is een Duitse Pinscher sowieso een slanke verschijning; een gemiddelde hond binnen dit ras weegt namelijk zo’n 16 kilogram.
De kop van hem is niet al te groot en kenmerkt zich met name door de smalle en rechte snuit. Deze snuit trekt eigenlijk direct alle aandacht, waardoor de fraaie ogen soms te weinig waardering krijgen. De ogen hebben een ovaalachtige vorm en zijn behoorlijk donker gekleurd. Door deze donkere kleur heeft hij een indringende blik; een blik waar je overigens niet bang van hoeft te worden. De oren van hem zijn driehoekig, zijn hoog aangezet en worden bij voorkeur hangend gedragen. In actie kunnen de oren echter ook naar de buitenkant gedragen worden.
De niet al te grote kop loopt over in een middellange hals. Deze hals ziet er bijzonder sierlijk uit en sluit perfect aan op de schouders van hem. De sierlijke hals staat eigenlijk in contrast met de stevige rug. De rug van een Duitse Pinscher is niet al te lang, maar ziet er wel krachtig uit. Aan het einde van de staart is een laag aangezette staart te vinden. Deze staart is kort en wordt omhoog gedragen. Overigens is het zo dat de staart – en ook de oren – vroeger gecoupeerd werden. Conform de Nederlandse wet is dat (gelukkig) niet meer toegestaan.
De vacht van een Duitse Pinscher is glanzend, kent korte haren en is behoorlijk dichtbegroeid. Door deze vacht voelt hij in ieder geval lekker glad aan. Qua kleuren bestaan er eigenlijk maar twee variaties: rood met bruine aftekeningen en zwart met rode/bruine aftekeningen.
2. Gedrag
In het verleden werd dit ras veelvuldig gehouden door rijke en belangrijke families. Bij deze families was het de bedoeling dat een hond de vriendelijkheid zelve was; het gedrag van een Duitse Pinscher kan dan ook zeker als hoffelijk omschreven worden. Hij is binnenshuis bijzonder vriendelijk, hij houdt van (positieve) aandacht en hij vindt het heerlijk om tijd door te brengen met zijn familie. In het verleden werd dit ras echter ook ingezet als ongedierte verjager; dankzij dit verleden heeft hij ook een ietwat waaks karakter en komt hij graag voor zichzelf op.
Als je een Duitse Pinscher in huis rond hebt lopen, heb je eigenlijk altijd een glimlach op je gezicht. Hij ziet er niet alleen fraai uit, maar hij heeft ook een gouden hartje. Hij heeft het beste met je voor en hij weet jou op een optimale manier te beschermen. Met dit beschermende gedrag moet je echter wel op de juiste manier om zien te gaan. Soms kan hij namelijk in alles een gevaar zien, terwijl daar uiteraard geen sprake van is. In sommige situaties moet je hem dus even tegenhouden en hem tegen zichzelf in bescherming nemen.
Dankzij zijn energie en uithoudingsvermogen is het eigenlijk nooit saai met hem. Hij vindt het heerlijk om met je te spelen, met je te stoeien en om lange wandelingen met jou te maken. Over het algemeen is hij behoorlijk aanhankelijk te noemen. Deze aanhankelijkheid is echter niet irritant te noemen, maar laat juist zijn liefdevolle karakter duidelijk zien. Hij vindt het namelijk heerlijk om tijd met jou door te brengen én om het jou zo aangenaam mogelijk te maken.
Krijg je gasten over de vloer? Dan komt hij zeker in actie; met een luide blaf probeert hij jou te waarschuwen dat er onbekende mensen het terrein opkomen. Voor hem zijn die mensen onbekend, maar dat geldt uiteraard niet voor jou. Op het moment dat hij iets niet helemaal vertrouwd, laat hij dit maar al te graag aan jou blijken. Ook dit is een duidelijk teken van het waakse vermogen dat van nature bij een Duitse Pinscher aanwezig is.
Tot slot willen we nog benoemen dat dit ras binnen een gezin een allemansvriend is. Hij wil iedereen te vriend houden binnen zijn eigen gezin. In de omgang met andere honden is hij echter niet altijd even goed, maar wél in de omgang met kinderen. Het is desondanks nooit aan te raden om hem alleen te laten met (jonge/kleine) kinderen. Neem het zekere voor het onzekere en hou altijd een oogje in het zeil.
3. Verzorging
Doordat de vacht van een Duitse Pinscher kort is, heeft deze vacht niet al te veel verzorging nodig. Het is bijvoorbeeld niet nodig om de vacht dagelijks te borstelen. Wat je wel kunt doen, is af en toe een zachte borstel en een vochtige doek over zijn vacht heen halen. Daarmee weet je het vuil uit zijn haren te verwijderen, terwijl je er ook voor zorgt dat zijn vacht op een fraaie manier blijft glimmen.
Rondom zijn oren en ogen moet je regelmatig vuil verwijderen. Mocht je dat niet doen, dan kan dit vuil bij deze lichaamsdelen voor irritaties of infecties zorgen. Hou daarnaast ook de ruimte tussen zijn tenen goed schoon; logischerwijs is het ook aan te raden om zijn nagels goed te knippen. Zorg er daarnaast voor dat je zijn gebit regelmatig poetst en kijk regelmatig zijn algehele staat na.
Over het algemeen is een Duitse Pinscher echter een behoorlijk gezond ras. Dit ras kent weinig veelvoorkomende aandoeningen en wordt dus relatief gezien ook oud. Wel is het goed om rekening te houden met zijn vrolijkheid, zijn speelsheid en zijn nieuwsgierigheid. Deze karaktereigenschappen kunnen soms voor gevaarlijke situaties zorgen tijdens bijvoorbeeld een wandeling. Mede daarom is het advies om hem af en toe tegen zichzelf in bescherming te nemen; hij heeft soms het idee dat hij de gehele wereld in zijn eentje aankan.
4. Opvoeding
Hierboven noemde we de termen “speelsheid, vrolijkheid en nieuwsgierigheid”. Met deze termen moet je tijdens het opvoeden van hem onwijs goed rekening houden. Door deze karaktereigenschappen kan hij behoorlijk onstuimig zijn, terwijl hij ook niet altijd even goed naar je luistert. Dat laatste is puur te wijten aan de nieuwsgierigheid waar hij mee te maken heeft; hij gaat graag zelf op onderzoek aan en laat jou op die momenten even links liggen.
Mede daarom is het tijdens de opvoeding van een Duitse Pinscher onwijs belangrijk om zeer adequaat te handelen. Je moet duidelijke regels opstellen en je moet deze regels ook consequent naleven. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de andere leden van jouw gezin. Pas bovendien op met agressief gedrag richting hem; hier bereik je alleen maar een averechts resultaat mee. Aangezien hij bijzonder vrolijk is, kun je hem het beste ook op een vrolijke manier opvoeden. Voor stemverheffingen en wilde armbewegingen is daarom géén ruimte in de opvoeding van dit ras.
Ook is het aan te raden om een puppycursus met hem te volgen. Tijdens deze puppycursus komt hij op jonge leeftijd in aanraking met andere honden, waardoor hij snel doorheeft dat er niks mis is met andere honden. Tijdens deze cursus weet je bovendien een hechte band met hem op te bouwen én leer je zelf ook nog het een en ander.
Tot slot willen wij je wijzen op het ietwat theatrale gedrag van de Duitse Pinscher. Als hij een auditie voor een hondenfilm zou doen, zou hij ongetwijfeld de hoofdrol krijgen. Mocht je bijvoorbeeld boos op hem worden, dan kan hij erg grappig doch gespeeld gedrag gaan vertonen. Hier moet je op de juiste manier mee omgaan. Mocht hij ongewenst gedrag vertonen, dan kan je hem daarom het beste negeren. Dat is iets waar hij moeite mee heeft en waarmee hij géén loopje met jou kan nemen.
5. Beweging
Als je een Duitse Pinscher in huis rond hebt lopen, moet je de nodige tijd vrijmaken voor zijn beweging. Hij heeft namelijk behoefte aan behoorlijk veel beweging én aan behoorlijk veel variatie. Loop daarom niet dagelijks dezelfde stukken met hem, maar probeer hierin te variëren. Probeer daarnaast ook te variëren in de spelletjes die je met hem gaat spelen.
Gezien zijn sterke bouw is hij ook in staat om naast de fiets mee te rennen of om samen met jou te joggen. Zodra je hem van voldoende beweging voorziet, is de kans kleiner op ongewenst gedrag binnenshuis. Als hij al zijn energie kwijt kan, is hij immers gelukkig en een stuk rustiger. Besteed dus dagelijks voldoende tijd aan het uitlaten van hem, maar laat hem ook tot rust komen. Schijnt de zon buiten lekker? Laat hem dan vooral in je tuin rondlopen en genieten van het zonnetje.
6. Geschiedenis
Over de geschiedenis van de Duitse Pinscher bestaat de nodige onduidelijkheid. Een schilderij uit het verre verleden laat zien dat dit ras mogelijk tot één van de oudste hondenrassen behoort; dit is echter niet met zekerheid vast te stellen. Feit is wel dat Duitsland een belangrijke rol heeft gehad in het fokken van dit ras. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het ras echter met uitsterven bedreigd. De heer Jung ging zich echter bezig houden met het fokken van dit ras, waardoor de populatie weer in ere hersteld is.
Hedendaags doet dit ras met name dienst als gezelschapshond en als ware metgezel. Hij straalt veel positiviteit uit, hij is bijzonder vrolijk en hij vindt het heerlijk om veel tijd met zijn gezinsleden door te brengen. Als je om weet te gaan met zijn speelsheid, vrolijkheid én nieuwsgierigheid heb je een hond waar je optimaal van kunt genieten. Dat hij ook nog eens een sierlijke en fraaie bouw heeft, maakt het totaalplaatje eigenlijk compleet.
De Duitse Pinscher blaft juist niet vaak.
Beste Johanna,
Bedankt voor het delen van je ervaring over de Duitse Pinscher. Dit kan zeker waardevol zijn voor andere toekomstige baasjes.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Ben op zoek naar een Belgische fokker van de Duitse Pinscher. (NIET de dwergpingscher)
Beste François Houbrechts,
Helaas houden we geen contacten met fokkers. We adviseren je om Google raad te plegen en hierbij goed op reviews en ervaringen te letten. Succes!
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.