Weinige andere honden hebben zo’n kenmerkende uitstraling als de Amerikaanse Buldog. De gespierde torso, het bonkige hoofd en de stoere uitstraling zijn kenmerkende eigenschappen voor dit ras. Dat geldt met name voor het klassieke type van de buldog; het standaard type is iets slanker en atletischer.
Door de uitstraling kan dit ras soms gevaarlijk en agressief overkomen. Dat is echter absoluut niet het geval als je de hond op een consequente en juiste manier opvoedt. In dat geval verkrijg je namelijk een loyale, dappere en zeer betrouwbare hond. Een hond die je ook perfect in een gezin met kinderen op kunt nemen. Gemiddeld wordt de Amerikaanse Buldog tussen de 10 en 15 jaar oud.
Opvallend bij dit ras is dat het ras nooit officieel erkend is in Nederland. Het ras wordt sinds 1999 erkend door de United Kennel Club, maar deze organisatie wil geen verbintenis met de Fédération Cynologique; het overkoepelende orgaan dat wereldwijd de registratie van rashonden begeleidt. Doordat een samenwerking tussen de FCI en de United Kennel Club ontbreekt, is dit ras officieel niet erkend in Nederland.
Samenvatting Amerikaanse Buldog
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Amerikaanse Buldog.
1. Uiterlijke kenmerken
Als je een Amerikaanse Buldog ziet lopen, zie je direct enkele opvallende kenmerken. Zo zijn de poten van dit ras relatief kort, terwijl het hoofd juist relatief groot is. We kunnen dit ras dan ook het beste als volgt bestempelen: een compact doch krachtig lichaam gecombineerd met een groot hoofd inclusief sterke kaken.
Het hoofd van de buldog is zoals gezegd behoorlijk groot. Dat geldt ook voor de nek van dit ras; deze nek is echter kort genoeg om behoorlijk veel kracht te leveren. Ook de borstkas van de buldog spreekt tot de verbeelding; deze borstkas is diep en lijkt op één bonk spier. De ribben zijn bij een buldog goed te zien (indien deze goed op gewicht is) en de schouders en brede rug lopen ongeveer in een rechte lijn. De staart is aan de achterkant van de rug laag aangezet en heeft een verloop van dik naar dun(ner).
De vacht van een Amerikaanse Buldog is behoorlijk kort te noemen. Veel honden binnen dit ras hebben een vacht die dunner is dan 2,5 centimeter. De vacht voelt hierdoor glad aan, maar het gespierde lichaam zorgt er al snel voor dat de huid van een buldog toch hard(er) aanvoelt.
Qua kleuren is er bij een Amerikaanse Buldog veel mogelijk. In principe lopen er allerlei variaties door elkaar, variërend van compleet wit tot een roodachtige vacht. Volledig zwart, een combinatie van zwart en bruin en/of een volledig zwart gezicht genieten niet de voorkeur. Veel buldogs hebben vlekken in hun gezicht, bijvoorbeeld om één oog. Dat is dan ook één van de kenmerken van dit ras.
2. Gedrag
Het gedrag van een Amerikaanse Buldog past eigenlijk niet bij zijn uitstraling. Een buldog heeft van nature namelijk een lief, loyaal en rustig karakter. Om dit gedrag in goede banen te leiden, is wel een consequente opvoeding nodig. Binnen deze opvoeding staat onder meer socialisatie centraal; daarover lees je later meer in dit artikel onder het kopje “opvoeding”.
Als een buldog eenmaal door heeft dat jij zijn baasje bent, kan je niet meer stuk bij hem. Hij gaat letterlijk en figuurlijk voor jou door het vuur. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de andere gezinsleden. Een buldog heeft een sterke liefde voor het gezinsleven en wordt daarin graag opgenomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een buldog goed om kan gaan met (kleine) kinderen.
Het gedrag ten opzichte van andere honden is een aandachtspunt. Net zoals andere rassen heeft ook dit ras moeite met de sociale omgang. Als een consequente opvoeding uitblijft, kan een Amerikaanse Buldog agressief worden tegen andere honden. Ook komt in dat geval het dominante randje binnen het karakter van een buldog naar boven. Met een juiste opvoeding is deze dominantie en agressiviteit prima binnen de perken te houden.
Tot slot valt de stoere eigenschap van dit ras absoluut op. De hond is onwijs goed in het beoordelen van omstandigheden en het herkennen van gevaren. Hij doet vervolgens zijn uiterste best om jou, en andere gezinsleden, te beschermen. Al met al is het gedrag van een Amerikaanse Buldog lief, rustig en kan je echt op hem bouwen.
3. Verzorging
Heeft het krachtige en gespierde lichaam van dit ras veel aandacht en verzorging nodig? Dat valt mee. De vacht van de hond is nogal kort, waardoor borstelen eigenlijk niet nodig is. Om de vacht stralend te houden, kan je echter af en toe prima een borstel door zijn vacht heen halen. Daarnaast is het aan te raden om op de nagels van de hond te letten. Zodra deze nagels te lang worden, gaat dit irriteren. Zorg er dus voor dat je de lengte van de nagels regelmatig controleert en tijdig de nagels bij knipt.
Op het gebied van voeding kent een Amerikaanse Buldog wel de nodige aandachtspunten. Door de lichaamsbouw is de hond namelijk gevoelig voor overgewicht. Op het moment dat de hond last van overgewicht heeft, gaat dit ook ten koste van alle gewrichten in het lichaam. Er komt op dat moment te veel gewicht op het korte en compacte lichaam van de hond. Zorg er dus voor dat je je hond de juiste voeding geeft.
Tot slot willen we je nog wijzen op het feit dat een Amerikaanse Buldog veel beweging nodig heeft. Dat valt ook onder de noemer “verzorging” te scharen, maar dit bespreken we nader onder het kopje “beweging”. Door je hond voldoende beweging te geven, voorkom je ook dat je hond overgewicht krijgt. Een combinatie van voldoende beweging en de juiste voeding is van groot belang.
4. Opvoeding
De opvoeding van de Amerikaanse Buldog is grotendeels vergelijkbaar met de opvoeding van veel andere honden. Ook dit ras heeft namelijk behoefte aan een strikte en consequente opvoeding. Iets wat je absoluut niet moet doen, is met de harde hand optreden. Dit kan bij de hond namelijk leiden tot angst en/of agressiviteit; een agressieve buldog is absoluut niet iets wat je binnen- of buitenshuis mee wilt maken.
Daarnaast is het van belang om de aandacht te focussen op de socialisatie van je buldog pup. Dit ras heeft er namelijk nogal een handje van om dominant gedrag te vertonen in de buurt bij andere honden. Door je hond vanaf jonge leeftijd om te laten gaan met andere honden, kan je dit dominante gedrag zoveel mogelijk beperken. Daarbij hoort uiteraard ook een consequente opvoeding waarbij blijkt dat jíj de baas bent. Als je respect bij je buldog af weet te dwingen, gaat de hond voor jou door het vuur.
Voor dit ras is het ook van belang dat jij een plan hebt. Jij maakt de beslissingen en bepaalt bijvoorbeeld welk rondje jullie ’s middags wandelen. Een te lange twijfel merkt de Amerikaanse Buldog al snel op, waarna hij zelf keuzes gaat maken. In het karakter van een buldog valt de doortastendheid direct op; ook dit is iets waar je tijdens de opvoeding goed rekening mee moet houden. Gebruik de intelligentie van de hond tijdens de opvoeding; daar kan je namelijk veel mee bereiken.
Binnen de opvoeding is het verder van groot belang om aan de gehoorzaamheid te werken. In de hectische maatschappij heeft een buldog, van nature een assertief ras, moeite om zaken te onderscheiden. Door het volgen van een gehoorzaamheidstraining kan je jouw buldog op de juiste manier begeleiden in deze hectische wereld.
5. Beweging
Van nature is dit ras een zogeheten werkhond; dit betekent dat de hond gewend is om veel te bewegen. Het advies is dan ook om lange wandelingen te maken en leuke spelletjes met je buldog te spelen. Houd hierbij wel de conditie van de gewrichten goed in de gaten. Het maken van abrupte, scherpe bochten kan bijvoorbeeld te belastend zijn voor de korte, stevige poten van de buldog.
Ook is het advies om verschillende activiteiten met elkaar af te wisselen. Dit ras is altijd happig om nieuwe trucjes te leren, om leuke spelletjes te spelen en om lange wandelingen te maken. Ook in huis is de hond altijd in voor een leuk spelletje.
6. Geschiedenis
In het jaar 1835 werd de sport bullebijten afgeschaft. Deze sport was in Engeland behoorlijk populair; honden werden op een vastgebonden stier afgestuurd, waarna een gevecht ontstond tussen de stier en honden. Voor deze sport waren Engelse buldogs één van de meest geschikte honden. Aan het einde van de 18e eeuw vertrokken veel Engelse kolonisten naar Amerika, waarbij ze hun honden ook meenamen. De Engelse buldog kwam zodoende in Amerika terecht.
In Amerika dreigde deze soort uit te sterven, totdat Mr. John D. Johnson in actie kwam. Hij wist het ras te herstellen en staat zodoende aan de basis van het huidige ras. Nadat Mr. Johnson het ras in ere hersteld had, kwam zijn voormalig compagnon met een variatie op dit ras op de proppen. Deze nieuwe variatie kreeg de naam “standaard type” en heeft een atletischer en slanker lichaam. De originele variant van Mr. Johnson heeft de naam “classic type” gekregen, waarbij dus het krachtige en logge lichaam direct opvalt.
Bij veel huishoudens is hun Amerikaanse Buldog uitgegroeid tot een waar gezinslid. Dit ras is onwijs lief, betrouwbaar en waaks, zolang je de hond op een consequente manier op weet te voeden. Opvoeding is óók bij dit ras van groot belang.
Hi Admin ik heb een vraagje.
Wij hebben een Amerikaanse buldog van 10,5 jaar met wat overgewicht dus even snel lopen is niet meer bij maat wat mij opvalt is dat hij naarmate hij ouder word meer en vooral sneller wil eten hij heeft wel een goede gezondheid, alleen heeft hij last van actrose last dus lopen word voor hem lastiger met wat medicijnen gaat het wel.
Mijn vraag is het normaal dat deze hond meer eten en sneller als ze ouder worden
Het lijkt soms wel of 2 dagen niet gegeten heeft.
Alvast bedankt
Gr Leo
Beste Leo kievit,
Merkwaardig dat je hond meer en sneller eet naarmate hij ouder wordt. Om onderliggende problemen uit te sluiten raad ik je aan (ook vanwege zijn leeftijd) een bezoek te brengen aan je lokale dierenarts. Mocht er niks aan de hand blijken, dan zou ik aanraden om uit te kijken met de hoeveelheid voer dat je hem voorschotelt om complicaties dankzij overgewicht te voorkomen.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Mijn Amerikaanse bulldog van nu 1 jaar oud is voor alles om hem heen bang een vlag een parasol een terrasstoel die plotseling verschoven wordt etcetera etcetera Echt heel bang in zijn vertrouwde omgeving is dit allemaal nog goed te doen maar wanneer ik hem mee uit neem maar drukker en omgeving is het een en al stress ster tussen de benen en uiteindelijk helemaal rillerig Ik ben veel met hem bezig Neem hem op dit moment overal mee naartoe maar zijn gedrag is niet leuk op deze manier en verder toont hij een uitermate agressief gedrag naar andere honden ik kan supergoed met honden omgaan Ik heb in mijn leven verschillende rassen gehad m&o deze ik hou er enorm veel van en geef het zomaar niet op maar ik heb er enorm veel moeite mee Het is een super lieve hond en het lijkt mij sterk dat ik die agressie naar andere honden niet kan afleren Waar ben ik dan ook druk doende mee maar de angst die hij heeft hoop ik toch ook te kunnen overwinnen Ik hoop dat het leeftijdsgebonden is hij is nu precies 1 jaar anders zal het heel vervelend worden Ik ben er nu drie dagen een half uurtje mee op de kermis geweest neem nogmaals van mij aan dat ik heel goed honden kan opvoeden maar die angst die hij heeft daar weet ik nog niet zo goed raad mee misschien hebben jullie een tip voor mij waar ik iets aan heb Groetjes Mart
Beste Mart,
Fijn om te horen dat je zoveel moeite doet om het probleem op te lossen. De huidige situatie is voor jou niet leuk, maar voor jouw hond net zo min. Jammer dat het tot het dusver nog niet veel resultaat heeft opgeleverd. Ik denk dat je er slim aan doet om een professional in te schakelen. Je kunt je lokale dierenarts om hulp vragen en/of een gedragstherapeut (gespecialiseerd in honden). Succes!
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.