Al enkele jaren is de processierups een veelbesproken onderwerp in Nederland. De rups komt elk jaar met het warme weer opzetten en vreet onder meer buxussen helemaal kaal. Door deze rups hebben veel mensen hun tuin al aan moeten passen, maar dat is nog niet het meest erge. Nee, deze rups kan ook in aanraking komen met jouw hond. In dit artikel vind je alle relevante informatie over de processierups en de mogelijke gevaren voor je hond.
In vergelijking met een mens is een hond een tamelijk gevoelig wezen. Je hond bevindt zich immers op een korte afstand van de grond en je hond banjert ongetwijfeld graag door de natuur. Juist in bepaalde struiken en bomen komt de processierups voor, waardoor dit banjeren mogelijk gevaarlijk kan zijn voor jouw hond. Wat dat betreft valt een processierups te vergelijken met een teek; een teek is namelijk ook gevaarlijk voor jouw hond. Met dat in het achterhoofd is het belangrijk om te weten dat je jouw hond regelmatig op de aanwezigheid van een mogelijke teek moet controleren. Moet je jouw hond ook regelmatig controleren op de aanwezigheid van een processierups? Onder meer het antwoord op die vraag lees je in het restant van dit artikel.
1. Wat is een processierups?
Zoals gezegd is deze bijzondere rups al enkele jaren veelvuldig in het nieuws. Deze processierupsen vinden hun oorsprong bij eikenbomen; deze rups wordt daarom ook wel eens een eikenprocessierups genoemd. De rups is ongeveer 3 centimeter groot en heeft een lichaam met witte haartjes daarop. De rupsen verspreiden zich door een eikenboom en zitten onder meer op de bladeren en op de boomstammen. Met name als het warm(er) wordt, komen de processierupsen tot leven. In de maanden mei, juni en juli vind je daarom veel eikenprocessierups terug in en rondom de eikenbomen.
Het gevaar van een processierups ontstaat door de brandharen. Naar schatting bevat één processierups maar liefst 70.000 brandharen. Dit zijn nagenoeg onzichtbare haren en kunnen bij mensen voor onder meer jeuk en een benauwd gevoel zorgen. Is dat ook het geval bij honden? Wij zijn op onderzoek uitgegaan om het verbrand tussen een processierups en een hond te achterhalen.
2. Is een processierups gevaarlijk voor honden?
Het mag duidelijk zijn dat een processierups voor mensen absoluut gevaarlijk is. Deze rups kan voor onder meer oogklachten, een jeukerig gevoel en een benauwd gevoel zorgen. Dat is echter niet het enige; in de inleiding van dit artikel gaven we ook al aan dat deze rupsen bijvoorbeeld buxusplanten helemaal kapot vreten. Ook de natuur is dus een gewillig slachtoffer van deze vretende rupsen. Is een processierups ook gevaarlijk voor een hond? Ja, absoluut.
Op het moment dat je hond in de natuur rondloopt, kan hij in aanraking komen met één van de brandharen van een processierups. Deze brandharen kunnen ook bij honden voor vervelende gevolgen zorgen. Sterker nog; sommige honden kunnen allergisch reageren op één van de brandharen van een processierups. Als dat het geval is, kan deze allergische reactie dodelijk zijn. Mocht je het vermoeden hebben dat je hond in aanraking gekomen is met een processierups, is het aan te raden om spoedig de dierenarts te bellen. Meer informatie daarover vind je verder op in dit artikel.
Het staat in ieder geval als een paal boven water dat een processierups gevaarlijk is voor een hond. Observeer daarom je hond goed, zorg dat je op de hoogte van de symptomen bent en neem, indien nodig, de juiste maatregelen.
3. Wat zijn de symptomen?
Als je hond in aanraking komt met een processierups, merk je dat al snel genoeg. Een hond krijgt namelijk last van zwelling en roodheid van/bij de lippen. Ook het slijmvlies in de bek van je hond kan gaan zwellen, waardoor bijvoorbeeld ademhalen lastig gaat. Een ander symptoom is een bovengemiddelde jeuk bij je hond. Als je hond zich veel krabt, is dat mogelijk een signaal dat je hond last heeft van de brandharen van een processierups.
Andere symptomen zijn onder meer ontstoken ogen, diarree en koorts. Als je jouw hond moeite ziet hebben met slikken, is dat ook een duidelijk signaal. Dat geldt tot slot ook voor de situatie waarin je hond veel speeksel gaat produceren. Kwijlt je hond nooit en nu opeens wel? Dan heeft hij mogelijk last van de brandharen van een processierups.
Zoals eerder gezegd in dit artikel, kan een hond ook last krijgen van een flinke allergische reactie. Hierdoor kan je hond zelfs komen te overlijden. Hierom is het onwijs belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen, zoals hierboven beschreven. Daarnaast moet je ook weten hoe te handelen als je dergelijke symptomen bij je hond waarneemt. Meer informatie daarover is te vinden in de volgende paragraaf.
4. Wat te doen bij symptomen?
Merk je dat je hond van één of meerdere bovenstaande symptomen last heeft? Dan is het aan te raden om spoedig naar de dierenarts te bellen. Daarnaast is het ook aan te raden om de mond van je hond met zoveel mogelijk water af te spoelen. Je moet ervoor zorgen dat de brandharen van je hond verwijderd worden. Maar, het lastige aan deze brandharen is dat ze met het oog nauwelijks zichtbaar zijn. Zorg er voor dat je de mond goed nat houdt en bel ondertussen direct naar de dierenarts.
Het is mogelijk ook aan te raden om na elke wandeling de mond van je hond af te spoelen. Dat is zeker aan te raden in het zomerseizoen; de processierups is immers met name in de zomerperiode (grofweg mei t/m augustus) actief in en rondom eikenbomen.
Bij het natmaken van de mond is het aan te raden om zelf handschoenen te dragen. Op die manier kan je voorkomen dat de brandharen overspringen op je handen; ook jij bent immers gevoelig voor de processierups. Tot slot willen we je nog adviseren om je hond verder met rust te laten. Als je hond veel jeuk heeft of moeite met slikken krijgt, heeft hij hoogstwaarschijnlijk behoefte aan rust. Laat hem daarom met rust, hou een oogje in het zeil en neem dus ondertussen contact op met de dierenarts.
5. Wat kun je doen om dit te voorkomen?
Is het ook mogelijk om te voorkomen dat je hond last krijgt van de processierups? Ja, dat is zeker mogelijk. Allereerst is het advies om je hond in de maanden mei tot en met augustus aangelijnd te houden. Je hebt dan beter zicht op waar je hond loopt en kunt zodoende voorkomen dat je hond last krijgt van de processierups.
Daarnaast is het ook aan te raden om je hond uit de buurt van eikenbomen te houden. Loop bij voorkeur in gebieden rond waar géén bomen staan; de kans op de aanwezigheid van processierupsen is daardoor een stuk(je) kleiner.
Al met al kan er geconcludeerd worden dat een processierups zeer gevaarlijk is voor een hond. Je moet de symptomen goed in de gaten houden en, indien noodzakelijk, direct de dierenarts bellen. Je hond kan mogelijk last krijgen van een dodelijke allergische reactie; zorg daarom dat je op de hoogte van de symptomen bent en voorkom zoveel mogelijk de confrontatie met deze rupsen.