In deze blog gaan we het hebben over de vraag “welke hond kan goed alleen zijn”? Op zich is dat in deze drukke tijden een vrij logische vraag. Het is natuurlijk hartstikke leuk om een hond te hebben maar tegenwoordig zijn we veel weg van huis. Het kan daarom zomaar zijn dat je hond veel alleen thuis moet zijn. Is het hebben van een hond dan nog wel mogelijk of verstandig? In dit artikel bespreken we welke honden goed alleen kunnen zijn en waar je zoal aan moet denken.
1. Welk ras kan goed alleen zijn?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het perfecte ras voor een hond die goed alleen kan zijn, bestaat niet. Iedere hond vindt het fijn gedurende dag gezelschap te hebben. Of dit nu van een mens is of van een andere hond. Er zijn wel rassen die enorm zelfstandig zijn maar dit zijn meestal werkhonden. Ze kunnen zonder mensen omdat ze gewend zijn een hele dag een taak uit te voeren, zoals een kudde beschermen. Als je zo’n hond niet zo’n taak geeft en je bent dan de hele dag weg, verveelt hij zich dood.
2. Kan een puppy alleen zijn?
Als je een puppy neemt moet je er rekening mee houden dat hij de eerste maanden iemand nodig heeft. Om hem op te voeden, meerdere malen per dag eten te geven en uit te laten. Ook moet de pup zindelijk gemaakt worden, dit gaat niet in een week tijd. Als je dus op zoek bent naar een hond die alleen kan zijn moet je vooral geen puppy nemen.
3. Kan een hond uit het asiel alleen zijn?
Honden uit het asiel zijn meestal wat ouder, ze worden dan herplaatst om wat voor reden dan ook. Omdat de honden vaak volwassen zijn en al een tijdje met mensen hebben gewoond, kunnen ze de juiste informatie geven; kan de betreffende hond goed alleen zijn? Bij een goed asiel zullen zij ook vragen hoe jouw situatie is; maak het dan niet mooier dan het is. Als je 8 uur van huis bent, dan is dat zo. Op deze manier kan er worden gezocht naar de juiste match tussen hond en baasje.
4. Wanneer weet je of een hond goed alleen kan zijn?
Als een hond niet de hele dag blaft en alles heel laat, dan kan de hond prima alleen zijn. Maar dit wil niet zeggen dat de hond geen verlatingsangst ontwikkelt. Het kan zomaar zijn dat hij de hele dag op zijn baasje wacht, sommige honden bevriezen en andere verstoppen zich. Dat wil toch niemand voor z’n trouwe viervoeter? Om erachter te komen hoe een hond zich gedraagt als hij alleen thuis wordt gelaten, kun je een hondencamera aanschaffen. Daarmee kun je vanaf elke plek met een app op je telefoon, je huisdier in de gaten houden. Op die manier zou je kunnen kijken of alleen thuis zijn voor jouw hond haalbaar is.
5. Handige tips
Toch graag een puppy in huis? Gebruik dan de volgende tips voor het alleen laten zijn. Dit moet je de pup namelijk goed leren.
- Wees bewust van de signalen van verlatingsangst en zorg ervoor dat je tijdig ingrijpt.
- Maak gebruik van een hondenbench. Dit geeft je hond een eigen plekje en zorgt er ook voor dat je niet thuis komt in een ravage.
- Start de eerste dag meteen met het alleen laten van je pup, bouw dit langzaam op.
- Neem minimaal 3 weken vrij wanneer je pup komt.
- Zorg dat je puppy een voldaan gevoel heeft wanneer je hem thuis alleen laat.
Hieronder hebben we een aantal signalen van verlatingsangst voor je opgesomd.
- Onzindelijkheid.
- Depressiviteit.
- Krabben.
- Bijten.
- Slopen.
- Lusteloosheid.
- Hijgen.
- Graven.
- Proberen uit te breken.
- Jou overal volgen.
- Onzeker.
- Trillen.
- Rode ogen.
- Piepen.
- Blaffen.
6. Conclusie
De conclusie die we kunnen trekken is dat je goed moet nadenken over een aantal zaken.
- Past een hond in jouw levensstijl.
- Ga je voor een puppy of een wat oudere hond.
Door hier goed over na te denken kun je de hond kiezen die past bij jouw situatie. Zo blijft het leuk voor jezelf maar ook zeker voor jouw hond.