Je hond meenemen op vakantie naar Canada

Laatst bijgewerkt: 22 september 2021

Ga je op reis naar Canada, maar is een vakantie voor jou niet compleet zonder je trouwe vriend aan je zijde? Dan neem je die toch mee. Steeds meer reizigers nemen hun huisdier mee, zodat ze samen kunnen genieten van de omgeving en het mooie weer tijdens dagelijkse wandelingen. Hieronder vind je alvast wat tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding op je reis. Houd er rekening mee dat er niet alleen voorbereidingen voor je dier getroffen moeten worden, maar ook voor jezelf. Zo dien je vooraf een eTA aan te vragen.

1. Voorwaarden

De invoereisen zijn per land verschillend. Canada is vrij mild in zijn beleid. De basisrichtlijnen voor het invoeren van of reizen met huisdieren worden opgelegd door de CFIA (Canadian Food Inspection Agency). Reizigers zijn bij wet verplicht aan te geven dat zij een huisdier mee op reis nemen. Je hond moet daarnaast ouder zijn dan drie maanden, gechipt zijn en ingeënt zijn tegen Rabiës, oftewel hondsdolheid. Je hoeft bij aankomst geen legalisering van een dierenpaspoort of gezondheidscertificaat en rabiës titerbepaling voor te kunnen leggen. Je dier hoeft daarnaast niet in quarantaine en is ook niet onderhevig aan medische inspecties bij aankomst, zodat je direct met je hond de nieuwe omgeving kunt verkennen.

Bij terugkeer in Nederland moet je niet alleen aan kunnen tonen dat het dier gechipt is, maar wordt er ook naar een EU-dierenpaspoort gevraagd. Om de vlucht te boeken vraagt iedere luchtvaartmaatschappij daarnaast tien dagen voor vertrek om een gezondheidscertificaat dat afgegeven kan worden door de dierenarts.

Het is mogelijk dat de regels op het moment van lezen alweer aangepast zijn of dat voor jouw situatie andere regels gelden. Raadpleeg daarom altijd de site van de Canadese overheid voor de meest actuele informatie.

2. De vlucht

Indien je hond ouder is dan tien weken, kun je deze in de meeste gevallen probleemloos op de vlucht meenemen. Een kleine hond mag mee in de cabine, zolang die in een geschikte reistas of kennel vervoert kan worden die onder de stoel past. Zorg dat je je vlucht minimaal veertien dagen van tevoren boekt, zodat je verzekerd bent van een plekje met je hond in het vliegtuig.

Indien je hond zwaarder en/of groter is dan dat maximaal toegestaan is voor de vlucht, dan zal deze in het vrachtruim meereizen. In het ruim worden normaal gesproken geen vecht-, waak- en/of aanvalshonden toegelaten. Honden met een platte neus hebben sneller moeite met de ademhaling tijdens de vlucht en worden daarom door sommige luchtvaartmaatschappijen ook niet in het vrachtruim geaccepteerd.

Omdat de regels met betrekking tot reistassen, kennels en hondenrassen per luchtvaartmaatschappij verschillen, is het verstandig de site van de maatschappij nauwkeurig door te nemen voordat je boekt.

3. Beste reistijd

Hoge temperaturen zijn niet ideaal voor een reis met je hond. Nu dacht je waarschijnlijk dat dat met een reis naar Canada wel goed zat. Toch kan het er in het zuiden in de zomer warmer worden dan je zou verwachten. Aangezien er in Canada, afhankelijk van het gebied, grote verschillen in temperatuur zijn, is het beter om vooraf te bepalen wanneer het beste moment is om de gewenste plek met je dier een bezoek te brengen.

hond zit op een grote steen tussen de bergen

4. Bagage

Hoe beter je voorbereid bent, hoe aangenamer je reis zal verlopen. Zorg dat je een eTA bij de hand hebt. Een eTA Canada is een verplichte elektronische reistoestemming die vereist is op het moment dat je zonder visum naar Canada wilt reizen. De geldigheidsperiode van het eTA Canada is vijf jaar en kan meermaals ingezet worden voor reizen met een maximale verblijfsduur van zes maanden. Deze hoeft niet geprint te worden, maar dient wel op je telefoon, tablet of laptop getoond te kunnen worden.

Maar wat pak je naast de gezondheidsverklaring, het vaccinatiebewijs en het dierenpaspoort in voor de hond? Behalve een voedselvoorraad, speelgoed, halsband en gerei voor de verzorging, kan een EHBO-kit voor dieren onverhoopt handig van pas komen. Daarnaast is het van belang dat je altijd een waterbak en niet-koolzuurhoudend water bij je hebt.

5. Wanneer reizen met je hond toch niet zo verstandig is

Omdat een hond een zeer sociaal dier is, is hij het liefst bij zijn baasje. En dat geldt natuurlijk vooral op vakantie, wanneer je veel tijd voor elkaar hebt. Om de vakantie voor je hond leuk te maken en te voorkomen dat de verandering van locatie voor hem in stress ontaardt, moet ook met zijn behoeften rekening worden gehouden bij de vakantieplanning. Je zult je vooraf af moeten vragen of je jouw hond wel een plezier doet met een reis naar het buitenland. Reizen per vliegtuig is over het algemeen stressvol voor honden, vooral voor de grotere rassen. Als je dier snel met stress kampt is het wellicht toch verstandiger hem onder te brengen bij vrienden of familie. Natuurlijk is het optimaal als zij je hond in een vertrouwde omgeving kunnen opvangen. Op die manier is de verandering voor je hond beperkt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *