Door de jaren heen hebben ongekend veel hondenrassen het levenslicht gezien. Als we het over een hondenras met een prachtige naam hebben, denken wij persoonlijk direct aan de Basset Fauve De Bretagne. De naam klinkt luxe en geeft ook direct aan waar de hond vandaan komt: Frankrijk. Of concreter gezegd: uit de regio Bretagne.
We kunnen daarbij stellen dat een Basset Fauve De Bretagne veel overeenkomsten vertoont met de Griffon Fauve De Bretagne. Dit hondenras vond zijn oorsprong ook in Bretagne, maar is door de jaren heen volledig uitgestorven. De angst was dat dit ook met de Basset Fauve De Bretagne zou gebeuren, maar na de Tweede Wereldoorlog is dit voorkomen. Na de Tweede Wereldoorlog is dit hondenras gefokt door een kruising tussen de Dashond en de Petit Basset Griffon Vendéen.
Feit is dat de Basset Fauve De Bretagne ook behoort tot de groep “dashonden“. Dit is een groep van hondenrassen die allemaal korte poten hebben; dat is ook duidelijk terug te zien bij dit hondenras. Spijtig genoeg is dit géén hond die je dagelijks in het Nederlandse straatbeeld tegenkomt. Als je wél voor dit hondenras kiest, kies je voor een gezellige en gezonde hond. Een Basset Fauve De Bretagne wordt gemiddeld genomen rond de 10 jaar oud, maar er bestaan ook flinke uitschieters naar boven qua leeftijd.
Samenvatting Basset Fauve De Bretagne
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Basset Fauve De Bretagne.
1. Uiterlijke kenmerken
Een lang lichaam en korte pootjes. Dat is eigenlijk het eerste wat opvalt als je een Basset Fauve De Bretagne ziet lopen. Zijn lichaam lijkt volledig uit proportie te zijn, maar oogt aan de andere kant ook weer flegmatiek. Overigens heeft men in het verleden bewust gekozen voor deze lichaamsbouw. Door zijn lichaamsbouw was een Basset Fauve De Bretagne namelijk in staat om in heuvelachtige en dichtbeboste gebieden te jagen.
Het meest opvallende is toch wel de lengte van zijn poten. Zowel zijn voor- als achterpoten zijn bijzonder kort, waardoor zijn lichaam dicht op de grond “ligt”. Het is nog niet zo extreem als bij de Teckel, maar het is zeker opmerkelijk te noemen. Daarbij valt ook zijn rug op; zijn rug is in vergelijking met andere Basset-honden echter nog relatief kort te noemen. Al met al is het een unieke en leuke hond om te zien.
Dat komt ook door zijn kop. Zijn kop straalt een en al vriendelijkheid en zachtaardigheid uit. Zijn ogen hebben een mooie ovale vorm, zijn vaak donker van kleur en staan op een fraaie plek in zijn kop. Zijn kop kent verder een fraaie voorsnuit en relatief lange oren. Opvallend bij de oren is dat deze vaak een nét iets andere kleurtint hebben dan de rest van zijn vacht. Hij draagt overigens zijn oren altijd hangend langs zijn kop.
Middels een korte hals wordt zijn kop op een fraaie manier verbonden met zijn rug. Zijn rug kent een lichte welving en eindigt uiteindelijk in een staart. Een staart die behoorlijk lang is en bij voorkeur hangend gedragen wordt. Bij de aanzet is de staart ook behoorlijk dik, waarna de staart steeds slanker wordt.
De vacht van een Basset Fauve De Bretagne kan het beste als hard en kort omschreven worden. Bij dit ras vind je in principe nooit krullen of wollige haren terug. Juist daardoor heb je ook niet al te veel omkijken naar het verzorgen van de vacht. De kleur van de vacht van een Basset Fauve De Bretagne is altijd rossig. Daarbij kan de vacht goudkleurig zijn, tarwekleurig zijn of steenrood zijn. Ook alle rossige kleurvarianten daartussen zijn toegestaan volgens de rasstandaard.
Al met al is de Basset Fauve De Bretagne een unieke hond om te zien. Hij oogt ietwat bijzonder, maar heeft tegelijkertijd ook een lieve uitstraling. Een lieve uitstraling die bovendien versterkt wordt door zijn ogen. Als je diep in zijn ogen kijkt, word je eigenlijk direct gelukkig. Ook stralen deze ogen veel levendigheid uit; daarover lees je hieronder meer.
2. Gedrag
In het verleden werd de Basset Fauve De Bretagne ingezet als een jachthond. Een jachthond die veelal met andere honden samen moest werken in kleinere groepen. De benaming “meutehond” is dan ook absoluut van toepassing op de Basset Fauve De Bretagne. Van deze benaming vind je ook een hoop terug in zijn gedrag.
Zo is het bijvoorbeeld een feit dat een Basset Fauve De Bretagne heel goed naar zijn baasje luistert. Dit is iets wat zijn verre voorouders al deden; anders zouden ze direct opvallen in de kleine meute. In vergelijking met andere meutehonden luistert hij opvallend goed. Je kunt hem hierdoor ook relatief makkelijk commando’s en regels aanleren.
Ook is het een feit dat een Basset Fauve De Bretagne super verdraagzaam is. Hij kan eigenlijk met iedereen goed omgaan; van jou tot aan de buurvrouw en van jouw kinderen tot aan jouw huisdieren. Wel is het advies om hem nooit alleen samen met een kind te laten. Het is geen al te grote hond, maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Zorg er daarom altijd voor dat je een oogje in het zeil houdt.
Verder is het opvallend dat hij altijd vrolijk is. Je ziet eigenlijk de gehele dag door zijn staart kwispelen. Ook is hij gek op liefdevolle aandacht, doet hij graag dingen met je en staat hij altijd voor je klaar. Daarbij is het ook zo dat hij het heerlijk vindt om even tot rust te komen. Schaf daarom een goede hondenmand aan; het is een vredig gezicht om hem diep te zien slapen.
Wel moet je goed rekening houden met zijn nieuwsgierigheid. Hij stopt het liefste overal zijn neus in, terwijl hij op sommige momenten ook echt zijn eigen wil heeft. Als je een jonge Basset Fauve De Bretagne op gaat voeden, moet je daarom stevig in jouw schoenen staan. Ook moet je goed rekening houden met zijn jachtinstinct; dat instinct komt met name naar boven als hij los loopt.
Tot slot willen wij je het volgende adviseren: laat hem voldoende in beweging komen. Als hij onvoldoende beweegt, ga je echt een zware kluif aan hem krijgen. In dat geval gaat hij al zijn energie opkroppen. Het gevolg laat zich al raden; hij wordt binnenshuis echt heel vervelend. Voorkom dat door veel met hem te bewegen én door hem positieve aandacht te geven. Daar is hij dol op.
3. Verzorging
De vacht van een Basset Fauve De Bretagne is ruw en kort te noemen. Juist door deze vachtstructuur hoef je zijn vacht niet al te uitgebreid te verzorgen. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om de vacht met enige regelmaat door te borstelen.
Wat wij je wel aan kunnen raden, is om de vacht goed schoon te houden. Dat doe je bijvoorbeeld door een vochtige doek over zijn vacht heen te halen. Doe dit ook rondom zijn oren en ogen; dat is een geliefde plek voor vuil om zich te nestelen. Verder is het advies om zijn tanden regelmatig te poetsen en om zijn nagels netjes bij te knippen.
Door de jaren heen is gebleken dat de Basset Fauve De Bretagne een gezond hondenras is. Wel zijn er enkele aandoeningen die als gevaar op de loer liggen; onder meer huidinfecties kunnen hierbij onwijs vervelend voor de hond zijn. Ook moet je scherp zijn op elleboogdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het ellebooggewricht niet (meer) op elkaar aan. Dit zorgt voor bovengemiddelde slijtage, voor veel pijn en voor een mank loopje. Mocht je dit opmerken, is het zaak om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan.
Sowieso is het aan te raden om hem regelmatig na te laten kijken. Een dierenarts kan één van de (erfelijke) aandoeningen mogelijk op tijd opsporen. Daarnaast is het advies om een Basset Fauve De Bretagne altijd bij een erkende fokker te kopen.
4. Opvoeding
In het verleden werd de Basset Fauve De Bretagne veelvuldig ingezet voor de jacht. Hij weet hierdoor als geen ander wat het is om te bewegen, om taken voor zijn baasje uit te voeren en om hard te werken. Van dit verleden is ook nog een hoop terug te zien in zijn gedrag. Dat zorgt er dan ook voor dat je een Basset Fauve De Bretagne op een typerende manier op moet voeden.
Het is vooral van belang dat je snel een goede band met hem opbouwt. Indien hij doorheeft dat jíj zijn baasje bent, gaat hij al snel voor jou door het vuur. Daarbij is het wel belangrijk dat jij óók liefde aan hem blijft tonen. Dit is overigens niet alleen tijdens de opvoeding van belang, maar ook in de jaren daaropvolgend.
Tijdens de opvoeding moet je bovendien stevig in jouw schoenen staan. Het is een kleine hond om te zien, maar hij schat zichzelf soms een stuk groter in. Zo is hij eigenlijk voor niets of niemand bang en kan hij ook behoorlijk eigenwijs zijn. Tijdens de opvoeding moet je deze eigenwijsheid zoveel mogelijk de kop indrukken. Dat doe je onder meer door consequent te zijn, door duidelijke regels op te stellen én door goed gedrag te belonen.
Van nature is de Basset Fauve De Bretagne een lieve hond. In verband met zijn lieve karakter heeft het géén zin om hem op een negatieve manier te bejegenen. Voorkom daarom wilde armbewegingen of stemverheffingen. Je moet hem juist op een duidelijke en lieve manier benaderen. Daarmee weet je ook optimaal te profiteren van zijn vrolijkheid.
Let verder tijdens de opvoeding goed op zijn lichaamsontwikkeling. Tijdens de eerste weken/maanden heeft zijn lichaam veel energie nodig om te kunnen volgroeien. Voorkom daarom dat je in de eerste maanden al flinke wandelingen met hem gaat maken. De energie die hij daaraan moet besteden, heeft hij hard nodig voor het opbouwen van een stevig en gezond lichaamsstelsel.
5. Beweging
Bewegen is ongekend belangrijk voor een Basset Fauve De Bretagne. Als hij níet voldoende in beweging komt, kan hij onwijs vervelend in huis worden. Hij heeft de beweging niet alleen nodig, maar hij vindt het ook nog eens leuk om veelvuldig te bewegen. Dat laatste is zeker het geval als hij samen met jou in beweging mag komen.
Wel moet je dus goed rekening houden met zijn leeftijd. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet je oppassen met lange wandelingen op jonge leeftijd. In plaats daarvan kun je wel leuke spelletjes met hem spelen én hem mentaal uitdagen. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, geniet je optimaal van deze levendige hond.
Ondanks zijn lichaamsbouw is hij prima in staat om veelvuldig en lang te bewegen. Probeer echt elke dag een flink stuk met hem te wandelen. Heb je ook nog een grote tuin waarin hij lekker rond kan banjeren? Dan is dat zeker ideaal voor hem!
6. Geschiedenis
Over de geschiedenis van de Basset Fauve De Bretagne doen de wildste verhalen de rondte. Zo is bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk hoe dit ras tot stand gekomen is. Wel is duidelijk dat ná de Tweede Wereldoorlog gekozen is voor een kruising tussen de Dashond en de Petit Basset Griffon Vendéen. Hoe dit ras in eerste instantie het levenslicht gezien heeft, is vooralsnog onbekend.
We moeten in ieder geval van geluk spreken dat dit unieke ras nog bestaat. Rond het jaar 1950 was het ras bijna volledig uitgestorven, maar dat is ternauwernood voorkomen. Met dank aan die redders zijn we nu nog in staat om te genieten van dit prachtige en gezellige hondenras. Een hondenras dat in het verleden vooral dienst deed als een ideale jachthond. In sommige gebieden wordt de Basset Fauve De Bretagne overigens nog steeds als jachthond ingezet. In ons land doet hij met name dienst als familiehond. Met zijn lieve en levendige karakter doet de Basset Fauve De Bretagne dat maar al te graag.