Het verzorgen van een hond heeft de nodige voeten in de aarde. Je moet namelijk met meerdere omstandigheden rekening houden, je moet de juiste hondenproducten in huis halen en je moet de producten ook op de juiste wijze gaan gebruiken. Eén van de facetten waar extreem veel aandacht naar uit moet gaan, is de verzorging van de vacht van een hond. Als je de vacht van een goede verzorging voorziet, weet je de huid namelijk ook direct goed te verzorgen. Het is namelijk voor veel baasjes een gekend probleem; de droge huid van een hond.
De droge huid van een hond kan voor de nodige problemen gaan zorgen. Om deze problemen tegen te gaan, is het van belang dat de huid van een hond voldoende gehydrateerd worden. Deze hydratatie krijg je voor elkaar door de juiste shampoo te gebruiken, de shampoo op de juiste wijze in te wrijven en eventuele extra verzorgingsproducten voor de vacht/huid te gebruiken.
Merk je echter alsnog een droge huid bij jouw hond op? Dan is het zaak om je hier nader in te gaan verdiepen; in dat geval is het bijvoorbeeld van belang om naar de oorzaak van de droge huid van jouw hond te kijken. Meer informatie over de oorzaken, maar óók over de oplossingen, vind je in dit uitgebreide artikel. In dit artikel bespreken we eigenlijk alles wat te maken heeft met de droge huid van een hond. Om het artikel helemaal in stijl af te maken, geven we je ook nog enkele handige tips aan het einde. Neem het artikel op je gemakje door en voorkom in de toekomst een droge huid bij jouw hond.
1. Droge huid bij je hond; hoe komt dit?
Zoals we hierboven al gesteld hebben, is het van cruciaal belang om jouw hond goed te verzorgen. Zo is het belangrijk om zijn vacht regelmatig te borstelen, zijn gebit goed te poetsen en zijn nagels netjes bij te knippen. Daarnaast is het ook van belang om zijn vacht af en toe te wassen; dat is zéker belangrijk als jouw hond regelmatig door de modder heen ligt te rollen.
Merk je echter dat jouw hond alsnog last van een droge huid heeft? Zie je bijvoorbeeld dat jouw hond schilferige plekken op zijn huid heeft? Of is hij zichzelf bovengemiddeld vaak en lang aan het krabben? Dan is er duidelijk iets aan de hand; er is iets mis met de huid van jouw hond. De mogelijke oorzaken hiervan zijn echter nogal divers; hieronder informeren we je graag uitgebreid over de verschillende mogelijke oorzaken.
De droge huid van een hond kan bijvoorbeeld ontstaan door een allergische reactie. Wellicht zit er een ingrediënt in de hondenbrokken waar jouw hond allergisch voor is of heeft hij last van pollen of van huisstof. Een dergelijke allergie kan voor een complete uitdroging van de huid zorgen; de huid voelt hierdoor niet meer prettig voor jouw trouwe viervoeter aan en hij gaat dan ook veel krabben.
Het is ook mogelijk dat de droge huid van jouw hond ontstaat door de aanwezigheid van parasieten. Als we het over parasieten hebben, hebben we het bijvoorbeeld over mijten, luizen, teken en vlooien. Deze parasieten trachten om zich in de huid te gaan nestelen, waarna ze vervolgens van het bloed van jouw hond willen genieten. Deze vervelende beestjes kunnen hiermee ook voor de uitdroging van de huid zorgen.
Heeft jouw hond regelmatig last van stress? Moet hij bijvoorbeeld regelmatig mee naar drukke plekken waar hij zich absoluut niet op zijn gemak voelt? Dan is het goed mogelijk dat deze stress gaat zorgen voor de uitdroging van de huid. Ook als jouw hond continue in spanning moet leven, is dit van grote invloed op zijn gezondheid én op zijn huid. Eigenlijk is stress bij een hond vergelijkbaar met de stress bij een mens; ook mensen krijgen immers lichamelijke klachten door de aanwezigheid van stress.
Een hond kan ook nog last van een aandoening hebben, waardoor zijn huid uit gaat drogen. Bekende voorbeelden van dergelijke aandoeningen; diabetes, problemen met de schildklier of het syndroom van Cushing. Bij het laatstgenoemde syndroom wordt het hormoon “cortisol” teveel aangemaakt, waardoor een hond last van meerdere fysieke klachten kan gaan krijgen.
Tot slot kan de droge huid bij jouw hond ook ontstaan door een verkeerde vachtverzorging. Zo gebruik je wellicht de verkeerde hondenshampoo, was je zijn vacht té vaak of was je zijn vacht op de verkeerde manier. Ook hierbij geldt overigens dat hij – door hondenshampoo – last van een allergische reactie kan krijgen. Des te meer reden om veel aandacht te besteden aan het uitzoeken van de beste hondenshampoo.
2. Wat zijn de gevolgen?
De gevolgen van de uitdroging van een hondenhuid zijn dus nogal divers. Dit maakt het soms dan ook lastig om de exacte oorzaak te achterhalen. Je moet echter beseffen dat de droge huid voor de nodige problemen kan gaan zorgen, waardoor het zaak is om hier spoedig iets aan te gaan doen. Graag vertellen we je hieronder iets meer over de (mogelijke) gevolgen van de droge huid van een hond.
Het herkennen van een droge huid is niet al te lastig, aangezien je dit met het blote oog kunt zien. Dat is dan ook direct één van de belangrijkste gevolgen van de droge huid. Doordat de huid zo droog is, gaat deze helemaal schilferen. Je ziet dan ook allerlei schilferige plekken op zijn huid, terwijl zijn huid ook helemaal rood kan worden. Ook dat is een teken van een geïrriteerde huid.
Verder is het ook zo dat een hond uit nature aan zijn huid gaat krabben, indien hij last van zijn huid heeft. De scherpe nagels brengen uiteindelijk nog meer schade aan de droge huid aan, waardoor je nóg meer rode plekken kunt gaan zien. Het is zelfs mogelijk dat een hond zichzelf tot bloedens toe aan het krabben is.
Eigenlijk is dat het meest vervelende gevolg van een droge huid voor een hond. Je hond heeft op zich al last van de droge huid, maar hij weet dit verder te versterken door te blijven krabben. Dit doet hij uiteraard niet bewust, maar het is zijn natuurlijke reactie op de uitdroging van zijn huid.
Daarnaast moet je ook rekening houden met mogelijke gedragsveranderingen. Als een hond echt last van zijn huid heeft, gaat hij dus veel krabben. Onder meer door dit krabben, maar ook door het vervelende gevoel, kan hij behoorlijk onrustig worden. Hij gaat bijvoorbeeld veel rondlopen, hij gaat langs meubels lopen en/of hij gaat langs de muren in jouw huis lopen. Dit doet hij puur om zijn vacht proberen te verzachten. Aan dergelijke gedragsveranderingen kan je dus ook herleiden dat hij last van een droge huid heeft.
De gevolgen van een droge huid kunnen bij een hond dus vrij vervelend en pijnlijk zijn. Des te meer reden om de vorming van een droge huid zoveel mogelijk te voorkomen én om de droge huid zo snel mogelijk te verzorgen. Hoe je een droge huid van een hond het beste kunt verzorgen, leggen we hieronder graag nader uit.
3. Wat kun je hier aan doen?
Heb je het idee dat de huid van jouw hond echt droog is? Merk je bijvoorbeeld ook dat hij veel aan het krabben is en/of dat hij zeer onrustig gedrag vertoont? Dan hoef je eigenlijk nog maar één ding te doen; de huid even te checken. Je ziet dan mogelijk al snel rode, geïrriteerde en/of schilferige plekken.
Op dat moment is het eigenlijk zaak om direct in actie te gaan komen, aangezien je de droge huid zo snel mogelijk moet zien te verzachten. Door de droge huid te verzachten, kan je de mogelijke gevolgen voor jouw hond beperken. Bovendien weet je het voor hem een stuk aangenamer te maken; de uitdroging van de huid is namelijk voor een hond ook bijzonder vervelend.
Voordat je iets aan de droge huid kunt doen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Heeft jouw hond bijvoorbeeld last van stress? Dan moet je er alles aan gaan doen om die stress c.q. spanning zoveel mogelijk weg te nemen. Dat doe je bijvoorbeeld door met hem naar een gedragsdeskundige toe te gaan of door voor veel rust in en rondom jouw huis te zorgen.
Daarnaast is het van belang dat je de vacht van jouw hond extra goed gaat verzorgen. Dit doe je bijvoorbeeld door de juiste hondenshampoo te gebruiken, zijn vacht regelmatig te borstelen en door zijn vacht in te smeren met verzachtende middelen. Het belangrijkste hierbij is dat je alleen middelen van gerenommeerde merken gaat gebruiken; deze merken hebben immers bewezen dat zij middelen kunnen fabriceren die ook een daadwerkelijke meerwaarde hebben.
Tot slot is het ook verstandig om goed naar zijn voeding te gaan kijken. Mogelijk kan je bij de dierenarts een allergieën-test uit laten voeren, zodat je direct in beeld krijgt of je iets aan zijn voeding moet gaan veranderen. Het is bovendien verstandig om hem gezonde voeding voor te schotelen én om hem veel te laten drinken. Probeer het drinken te stimuleren, zodat zijn hele lichaam beter gehydrateerd gaat worden.
4. Is het te voorkomen?
In dit artikel zijn vooralsnog enkele zaken duidelijk naar voren gekomen; een droge huid is uiterst vervelend voor jouw hond, de oorzaken kunnen zeer divers zijn en het is dus ook niet altijd makkelijk om een droge huid te behandelen. Mede daarom is het onwijs belangrijk om de huid van een hond te allen tijde goed te verzorgen. Door hem van een perfecte vachtverzorging te voorzien, kun je namelijk huidproblemen voorkomen.
Wij hebben enkele tips voor je verzameld waarmee je de droge huid kunt voorkomen. Veel van deze tips hebben betrekking op het wassen van de vacht; gebruik bijvoorbeeld altijd een hondenshampoo. Gebruik nóóit mensenshampoo, aangezien een mensenshampoo te veel zuur bevat. Dit is schadelijk voor de huid van jouw hond.
Daarnaast is het ook van belang om de shampoo heel goed uit te wrijven én vervolgens heel goed uit te wassen. Neem hier echt de tijd voor en probeer elk hoekje van zijn lichaam dubbel te checken. Was in ieder geval alles goed en droog vervolgens zijn haren ook al direct. Dat kan je doen met bijvoorbeeld de beste waterblazer.
In het verlengde daarvan doet een goede borstelbeurt ook wonderen. Gebruik hier altijd de beste hondenborstel voor en stem de keuze voor deze borstel ook af op de vacht van jouw hond. Haal de borstel rustig door zijn vacht heen en bevorder daarmee de doorstroming van het bloed in het lichaam van jouw hond.
Ook kan je jouw hond extra vitamine E gaan voeren. Deze vitamine is voor honden in de vorm van supplementen verkrijgbaar, waarmee je zijn huid een stuk gezonder weet te maken/te houden.
Tot slot is het advies om een klein scheutje olie aan zijn brokken toe te voegen. Als je de brokken in zijn voerbak doet, kan je een klein beetje olijfolie of lijnzaadolie over de brokken heen schenken. Deze oliën zorgen voor het soepel blijven van de huid én hiermee voorkom je dus ook de uitdroging van de huid.