Voor de gezondheid van jouw hond is het belangrijk dat hij dagelijks de juiste voeding voorgeschoteld krijgt. Deze voeding levert de energie waar een hond behoefte aan heeft en zorg bovendien voor de groei/het behoud van stevige spieren en gewrichten. Het staat als een paal boven water dat je dus de juiste voeding in de juiste hoeveelheid aan jouw hond moet geven. Wat óók als een paal boven water staat, is dat jouw hond dagelijks voldoende moet drinken. Een hond kan echter niet kiezen tussen een kopje koffie, een lekker glaasje frisdrank of een glaasje water. Nee, een hond kan eigenlijk maar op één manier aan het benodigde vocht komen: door water te drinken. Zorg er daarom voor dat je dagelijks zijn drinkbak meerdere keren bijvult, zodat hij altijd voldoende water tot zijn beschikking heeft en dat je voorkomt dat jouw hond niet drinkt.
“Help, mijn hond drinkt niet!”. Die kreet zien wij regelmatig voorbij komen. Mede daarom hebben wij besloten om dit informatieve artikel op te stellen. In dit artikel vertellen we wat je moet doen als je hond niet of te weinig drinkt. Ook bespreken we wat de mogelijke oorzaken zijn van het niet drinken van jouw hond én bespreken we hoe je dit kunt voorkomen. De uitspraak “help, mijn hond drinkt niet” moet je in ieder geval níet onderschatten. Als een hond niet drinkt, kan dit levensgevaarlijk zijn.
Mijn hond drinkt niet: wat is de oorzaak?
Is het zo dat jouw hond niet drinkt? Dan kan de oorzaak hiervoor behoorlijk divers zijn. Aangezien de oorzaken behoorlijk divers zijn, is het níet aan te raden om direct in de stress te schieten. Nee, in plaats daarvan kun je beter gaan analyseren wat de reden is waarom jouw hond niet drinkt. Naar aanleiding van die analyse kun je vervolgens de vervolgstappen in gang zetten. Maar, wat zijn nou die oorzaken waarom een hond helemaal niet drinkt? Wij bespreken de meest voorkomende oorzaken hieronder.
Heb je een hond die ongeveer 20 kilo weegt? Dan is het – volgens de experts – noodzakelijk dat jouw hond zo’n 1 liter water per dag drinkt. Jouw hond hoeft deze liter niet uit zijn drinkbak te drinken, aangezien voer ook water bevat. Blikvoer bestaat zelfs voor 80% uit water, terwijl droge brokken voor zo’n 10% uit water bestaan. Je moet er in ieder geval wél goed op letten dat jouw hond zo’n 1 liter vocht per dag binnenkrijgt.
Merk je op een gegeven moment op dat je hond niet drinkt? Dan is het dus zaak om naar de oorzaak te kijken. Op het moment dat jouw hond zich niet lekker voelt, is de kans aanwezig dat hij besluit om niet meer te drinken. Als jouw hond bijvoorbeeld ziek is, voelt hij zichzelf lusteloos. In dat geval wil hij eigenlijk maar één ding; lekker in zijn mand liggen en met rust gelaten worden. Hij heeft tijdens zijn ziekte dan ook geen lust en energie om naar zijn drinkbak toe te lopen.
In de meeste gevallen is het niet drinken van een hond te wijten aan een ziekte. Het kan hierbij om een onschuldig griepje gaan, maar het kan ook een erge aandoening zijn. Mocht jouw hond last van een griepje of van koorts hebben, herstelt hij – als het goed is – binnen enkele dagen weer. Na enkele dagen zou jouw hond dus ook weer gewoon normaal moeten gaan drinken. Merk je na een aantal dagen nog steeds op “hé, mijn hond drinkt niet?” Dan is het toch zaak om in actie te gaan komen. Wat je in een dergelijke situatie het beste kunt doen? Dat bespreken we graag in het vervolg van dit artikel. Ook bespreken we in het vervolg van dit artikel hoe je een vochttekort bij een hond kunt herkennen.
Verder is het ook mogelijk dat een hond niet drinkt na een operatie of als hij ouder begint te worden. Na een operatie heeft hij tijd nodig om te herstellen; die tijd pakt hij zelf maar al te goed. Daarom besluit hij ook om even iets minder te gaan drinken. Dat is ook het geval als hij ouder begint te worden; hij krijgt dan minder signalen vanuit zijn zenuwstelsel. Hij gaat hierdoor niet alleen minder drinken, maar ook minder eten en minder bewegen.
Overigens willen we ook nog het volgende benoemen; niet alle honden drinken even veel. Het is goed mogelijk dat jouw hond een stuk minder drinkt dan de hond van de buren, terwijl beide honden van hetzelfde hondenras zijn. Elk hond heeft wat dit betreft zijn eigen voorkeuren en zijn eigen gedrag. Probeer daarom nooit twee honden met elkaar te vergelijken qua drinkgedrag; dat is namelijk een scheve vergelijking. Tot slot moet je er zelf ook continue op letten dat er voldoende water in zijn drinkbak zit. Een reden waarom jouw hond niet drinkt, kan ook zitten in het feit dat zijn drinkbak leeg is. Probeer daarom jezelf aan te leren om regelmatig zijn drinkbak te controleren en het water regelmatig bij te vullen.
Wat zijn de gevolgen?
Merk je dat jouw hond al enkele dagen niet of minder drinkt? Roept dit bij jou vragen op? Dan is het goed om te weten dat een hond eigenlijk slechts 24 uur zonder vocht kan. Het is dus van cruciaal belang dat jouw hond elke dag voldoende vocht binnenkrijgt. Mocht je opmerken dat je hond niet drinkt, dan is het dus zaak om direct in actie te komen. Dat is zeker het geval als je weet wat de mogelijke gevolgen zijn van het niet drinken van jouw trouwe viervoeter.
Als jouw hond langere tijd achtereen gesloten níet drinkt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Sterker nog; het lichaam van een hond heeft behoefte aan vocht en kan door een gebrek hieraan compleet uitdrogen. Op dat moment loopt het leven van jouw hond gevaar, aangezien vochttekort bepaalde organen aan kan tasten. Het vochttekort bij jouw hond kan dus – op den duur – leiden tot het overlijden van jouw hond. Verder kan ook de gezondheid c.q. conditie van een hond flink achteruit gaan. Hij heeft dagelijks voldoende vocht (en voedingsstoffen) nodig om te kunnen functioneren.
Op het moment dat jouw hond niet drinkt, is het goed mogelijk dat hij de gehele dag in zijn mand ligt. Door het vochttekort raakt hij immers compleet lusteloos en heeft hij 0,0 energie. Ook kan zijn lichaam her en der gaan veranderen. Je kunt dit onder meer aan het tandvlees en bij zijn nek zien. Als je zijn nekvel optilt, is het de bedoeling dat dit nekvel weer naar de “normale” positie toe zakt. Als het nekvel “overeind” blijft staan, is dat een duidelijk teken van vochttekort.
Dat is ook het geval als het tandvlees bleek begint uit te slaan. Het tandvlees van een hond hoort normaliter roze te zijn en zéker niet bleek. Dit zijn beide overduidelijke gevolgen van het niet drinken van een hond en daarmee dus van vochttekort. Nog even terugkomend op het mogelijke sterftegevaar door uitdroging. Op het moment dat een hond 12% van zijn lichaamsgewicht aan vocht kwijt raakt, komt hij in de gevarenzone. Op dat moment worden essentiële organen uitgeschakeld en kan hij dus komen te overlijden. Voorkom dit en kom tijdig in actie. Hoe je dit kunt doen? Dat lees je hieronder.
Wat kun je eraan doen als de hond niet drinkt?
Help, mijn hond drinkt niet: deze uitspraak horen wij regelmatig voorbijkomen en bevat een bepaalde mate van vrees en onrust. Als jouw hond niet drinkt, is dat inderdaad oppassen geblazen. Lees hieronder wat je in een dergelijke situatie het beste kunt doen. Drinkt jouw hond voor een paar uurtjes niet? Dan is er niet direct reden tot zorg. Drinkt jouw hond echter een hele dag niet? Dan is het wel zaak om in actie te gaan komen.
In dat geval moet je hem min of meer gaan dwingen om wel te gaan drinken. Hoe je dit kunt doen? Onder meer door lekker koud water in zijn bak te doen, door zijn brokken te combineren met water en door het water een extra smaakje te geven. Dat laatste kun je doen met bijvoorbeeld bouillon (zoutloos) of vleessap. Je maakt het hiermee voor jouw hond aantrekkelijker om toch wat water te gaan drinken. Verder kun je ook jouw hand nat maken en jouw hond vervolgens aan jouw hand laten likken. Op die manier krijgt hij ook een kleine hoeveelheid vocht binnen; beter iets dan niets.
Je kunt hem ook gaan belonen als hij gaat drinken. Houd bijvoorbeeld een hondensnack boven de drinkbak, laat hem drinken en beloon hem vervolgens voor het drinken. In het vervolg gaat hij mogelijk het drinken met een beloning associëren, waardoor hij sneller geneigd is om te gaan drinken. Merk je dat jouw hond écht niet drinkt? Lukt het jou ook niet om hem aan het drinken te krijgen? Dan zit er eigenlijk nog maar één ding op; zo spoedig mogelijk naar de dierenarts.
Met bijvoorbeeld een infuus kan een dierenarts ervoor zorgen dat jouw hond alsnog (voldoende) vocht binnenkrijgt, waardoor uitdroging voorkomen wordt. Ook kan een dierenarts een mogelijke diagnose stellen en daarmee de oorzaak van het niet drinken van jouw hond aanpakken. Beweegt jouw hond niet? Eet jouw hond niet? En merk je op dat je hond niet drinkt?. Dan is het absoluut tijd om in actie te komen. Dit wijst er namelijk op dat jouw hond ziek is of andere gezondheidsproblemen kent. Ga in dat geval direct naar de dierenarts toe en laat je hond daar volledig onderzoeken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan een hond immers niet al te lang zonder vocht.
Is het te voorkomen?
Ben je bang dat jouw hond binnenkort niet of minder gaat drinken? Dan is het goed om te weten dat je dit op voorhand al kunt voorkomen. Zo is het aan te raden om regelmatig te verversen. Honden zijn namelijk soms behoorlijk kritisch en kunnen vies water gewoon laten staan. Zorg daarom altijd voor vers en schoon water. Daarnaast kan het ook helpen om meerdere drinkbakken in huis neer te zetten. Zodra jouw hond één van deze drinkbakken ziet staan, denkt hij mogelijk; laat ik even iets drinken. Dat is uiteindelijk wat je wilt en kan je dus bereiken door meerdere drinkbakken in huis neer te zetten.
Verder is het advies om ook goed naar de voeding van jouw hond te kijken. Als je weet dat jouw hond weinig drinkt, dan kan je bewust kiezen voor blikvoer. Dat voer bestaat voor zo’n 80% uit water en bevat dus sowieso het nodige vocht. Door het blikvoer aan hem voor te schotelen, weet je in ieder geval zeker dat hij vocht binnenkrijgt.
Tot slot kun je het ook voorkomen door het water iets meer smaak te geven. Dat doe je onder meer door vleessap of zoutloze bouillon aan zijn water toe te voegen. Als jouw hond zijn water iets lekkerder vindt, is de kans immers groter dat hij voldoende drinkt. Doe er in ieder geval alles aan om ervoor te zorgen dat jouw hond voldoende drinkt. Het is eigenlijk niet wenselijk als je denkt “hé, mijn hond drinkt niet”. Bij een dergelijke gedachte is het eigenlijk al te laat. Kom in dat geval direct in actie en schakel – bij noodsituaties – direct de dierenarts in.
Veelgestelde vragen
Een hond moet ongeveer 40 tot 60 milliliter per kilogram van zijn lichaamsgewicht binnenkrijgen.
Je kunt blikvoer geven aan jouw hond wat je kunt mengen met brokken. Blikvoer bestaat voor 80 procent uit vocht. Ververs ook vaak genoeg het water, zodat het vers blijft en dus aantrekkelijk om te drinken.
Als je vindt dat jouw hond te veel drinkt, is het goed om het eens bij te houden hoeveel hij op een dag drinkt. Je kunt ook eventueel wat plas laten onderzoeken door de dierenarts: te veel drinken kan namelijk duiden op een nier- of leverprobleem. Ook kan het duiden op suikerziekte of een blaasontsteking.
onze hond drinkt niet, en eet soms niet.Gisteren wel gegegeten maar niet geplast wel drng maar er komt niets
HOND DRINKT NIET, MAAR KRIJGT NAT VOER EN BROKKEN MET WAT WATER IN HET VOER
mijn hond drinkt de ene dag wel anderedag niet maar doen wij iets melk in het water dan drinkt hij alles achter elkaar op
Beste janny seinen,
Mocht je je zorgen maken dat je hond niet genoeg vocht binnenkrijgt, neem dan zeker contact op met je dierenarts.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.