Als we naar de geschiedenis van de hond kijken, zien we dat een hond veel gelijkenissen vertoont met een wolf. Van nature is een hond zelfs een roofdier, maar daar is in de huidige maatschappij vrij weinig meer van te zien/merken. Door dit verleden is het echter wel noodzakelijk dat een hond regelmatig uitgelaten wordt. Hij moet immers zijn behoefte kwijt en is gewend om dat in de buitenlucht te doen.
In dit artikel zetten we alle informatie over het uitlaten van een hond op een rijtje. Een hond uitlaten is over het algemeen geen hogere wiskunde, maar je moet het wel op de juiste manier aanpakken. Dit geldt eigenlijk al vanaf jongs af aan; tijdens de opvoeding van een puppy is bijvoorbeeld een belangrijke rol voor het uitlaten weggelegd. Daarnaast moet je ook rekening houden met enkele bepalende factoren. Enfin; in dit artikel lees je alles over hoe je een hond uit moet laten en waar je zoal aan moet denken.
1. Waarom moet een hond uitgelaten worden?
Voor de gemoedstoestand van een hond is het van belang dat hij voldoende beweging krijgt. Dat is dan ook één van de redenen waarom een hond uitgelaten moet worden. Maar, de hoofdreden is uiteraard te vinden in het kunnen doen van de ontlasting. Een hond is niet in staat om op de wc te gaan zitten en zijn ontlasting te doen. Nee, van nature zijn honden gewend om dit in de buitenlucht te doen. Ze zijn daarbij gewend om hun achterpoot op te tillen (meestal) en om in een bepaalde houding te gaan zitten bij het poepen. Aangezien je niet wilt dat een hond ín huis gaat plassen dan wel gaat poepen, is het simpel onoverkomelijk om je hond uit te laten.
Door je hond uit te laten, geef je jouw hond bovendien de mogelijkheid om te genieten van positieve prikkels. Hij kan in de buitenlucht met andere honden spelen, hij kan heerlijk ravotten en hij kan uitdagingen aangaan c.q. overwinnen. Bovendien is het voor de gezondheid van een hond óók van belang om uitgelaten te worden. Door je hond uit te laten, houd je alle gewrichten, pezen en spieren van hem in goede conditie. Daarnaast voorkom je door de beweging ook overgewicht en kan je hond zijn energie kwijt. Op het moment dat een hond zijn energie niet kwijt kan, gaat dit in onwijs vervelend gedrag resulteren. Vraag dat maar eens aan de baasjes van bijvoorbeeld een Australische Herder. Dit ras staat er om bekend dat ze bovengemiddeld veel beweging moeten hebben. Als ze die beweging niet krijgen, gaan ze zich al snel vervelen en dat leidt tot ongewenst gedrag. Voldoende beweging is dus voor de gezondheid én de gemoedstoestand van een hond onwijs belangrijk.
Het moeten plassen of poepen is dus allerminst de enige reden om een hond uit te laten. Overigens is het voor jezelf ook heerlijk om met je hond te wandelen. Je bouwt een goede band met hem op, je geniet van de frisse buitenlucht en je komt aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid beweging. Al met al is het uitlaten van een hond dus om meerdere redenen noodzakelijk.
2. Hoe vaak moet een hond uitgelaten worden?
Heb je enig idee hoe vaak je een hond moet uitlaten? De exacte hoeveelheid is afhankelijk van het soort ras, maar we kunnen je in ieder geval aanraden om 3 tot 4 keer per dag met de hond te gaan wandelen. Sommige honden worden helemaal niet uitgelaten, maar die honden hebben dan vaak een grote tuin waarin ze rond kunnen banjeren. Als jij die mogelijkheid niet hebt, is het voor jouw hond onwijs belangrijk om zeker 3 á 4 keer per dag uitgelaten te worden.
De lengte van deze wandelingen is afhankelijk van het soort ras en de leeftijd van de hond. Daarover vind je meer informatie in de volgende paragraaf. Voor de gemoedstoestand van een hond is het in ieder geval prettig om 3 á 4 keer per dag uitgelaten te worden. Daarbij is het ook wenselijk om bijvoorbeeld een volgend patroon aan te houden: ’s ochtends, in de middag, in de namiddag/begin van de avond en aan het einde van de avond. Door een dergelijk patroon aan te houden, zorg je voor de gewenste beweging van je hond. Daarnaast geef je jouw hond de mogelijkheid om zijn ontlasting te doen én hoeft hij deze ontlasting dus niet al te lang op te houden. Bovendien vindt een hond het ook heerlijk om uitgelaten te worden en in de frisse buitenlucht rond te lopen. Genoeg redenen dus, zoals je hierboven reeds hebt kunnen lezen, om zeker 3 á 4 keer per dag met je hond te gaan wandelen. Je hond uitlaten is voor veel mensen bovendien een relaxmomentje om zelf ook even bij te komen.
3. Hoelang moet een hond uitgelaten worden?
Een hond uitlaten gaat niet volgens een vast patroon of een vaste richtlijn. Dat geldt dus óók voor de duur van de wandelingen die je met een hond maakt. De duur van deze wandelingen moet je namelijk afstemmen op het ras en op de leeftijd van de hond. Laten we aftrappen met het ras.
Sommige rassen hebben simpelweg meer behoeften aan beweging dan andere rassen. Een ras zoals de Australische Herder moet onwijs veel bewegen. Een ras zoals de Lhasa Apso heeft daarentegen niet zo’n behoefte aan lange wandelingen. Dit heeft onder meer met de lichaamsbouw van de verschillende rassen te maken. Sommige hondjes zijn behoorlijk klein (de Lhasa Apso) en hebben simpelweg niet zo’n zin om lang te wandelen. Anderzijds zijn de grotere honden het van nature gewend om veel te bewegen en lange wandeltochten te maken. Hun voorouders waren namelijk vroeger niks anders gewend. De lengte van de wandelingen moet daarom afgestemd worden op het soort ras. Hoelang je vervolgens exact met de hond gaat wandelen, is ook enigszins afhankelijk van de tijd die jij hebt. Het advies is in ieder geval om de tijd uittreken voor het uitlaten van de hond. Een hond uitlaten is namelijk voor jou óók ontspannend en zorgt er bovendien voor dat jouw hond geen vervelend gedrag gaat vertonen.
De lengte van de wandeltochten is ook afhankelijk van de leeftijd van jouw hond. Hoe zit dat precies? Nou, als een puppy nog in groei is, is het niet wenselijk om lange wandeltochten te maken. Als je dat wél doet, kan je ervoor zorgen dat de spieren en gewricht te zwaar belast worden. Dit kan blijvende schade opleveren, waardoor het aan te raden is om in eerste instantie korte wandeltochten te maken. Hoelang deze wandeltochten voor een puppy mogen zijn? Daarvoor kan je het beste de volgende stelregel aanhouden: leeftijd van jouw pup in weken maal 5. De uitkomst van deze rekensom is de maximale wandelperiode per 24 uur. Stel nou dat je hond 10 weken oud is. Dan mag je dus maximaal 50 minuten per dag gaan wandelen. Aangezien je pup misschien nog niet volledig zindelijk is, is het uiteraard mogelijk om deze 50 minuten te verdelen over 10 wandelingen van maximaal 5 minuten.
Je hond uitlaten kent dus de nodige “regels” op het gebied van tijdsduur. Stem de duur van de wandelingen in eerste instantie af op de leeftijd van je hond. Als je hond eenmaal volwassen/volgroeid is, is het wenselijk om de lengte van de wandelingen uit te breiden. Maar, pas de lengte van de wandelingen dus wél aan op het soort hond. Je hond uitlaten is onwijs leuk, zolang je het voor jezelf en voor je hond leuk houdt. In sommige gevallen is het belangrijk om je hond voorop te stellen, maar jij bent uiteindelijk degene die de touwtjes in handen heeft. Daarover vertellen we je graag hieronder iets meer.
4. Hoe moet je een hond uitlaten?
Als je met jouw hond gaat wandelen, is het van belang dat jij de touwtjes stevig in handen hebt. Jij bepaalt waar je hond loopt, jij bepaalt de lengte van de wandeling en jij bepaalt waar en wanneer je hond netjes moet gaan zitten. Om dit voor elkaar te krijgen, is het van belang om het wandelen een prominente rol te geven tijdens de opvoeding. Je hond moet leren dat jij de baas bent en hij moet gaan luisteren naar verschillende commando’s. Bovendien moet je er voor zorgen dat jouw hond niet aan de lijn gaat trekken. Een hond uitlaten is onwijs leuk, zolang jij bepaalt hoe en wat. Dat is uiteindelijk voor jouw hond ook het beste. Graag vertellen we iets meer over hoe je een hond uit moet laten.
Allereerst is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Dit betekent dat je een goede halsband en riem moet aanschaffen. Vervolgens is het zaak om die halsband niet al te strak, maar ook niet al te los om de nek van je hond te doen. Hiermee voorkom je dat de halsband opeens los schiet, maar je voorkomt ook dat de halsband de nek van jouw hond af gaat knellen. Je hond uitlaten kan vervolgens gaan starten. Het advies hierbij is om eerst met een korte lijn te beginnen. Met deze korte lijn kan je jouw pup leren hoe hij aan de lijn moet lopen én dat hij jou moet volgen. Tijdens de puppycursus is dit ook één van de belangrijkste aandachtspunten. Door hier tijdens de puppycursus al veel aandacht aan te besteden, profiteer je daar zeker de komende jaren van.
Producten aanbevolen door HondenPassie.nl
Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.
Heb je eenmaal jouw puppy op de juiste manier getraind? Dan kan je de korte lijn in gaan wisselen voor een langere lijn. Of je dit ook echt gaat doen, is ook afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Wellicht vind je het wel prettig(er) om met een korte lijn te lopen. Als je jouw hond uit gaat laten, is het in ieder geval van belang om continue op de juiste manier te communiceren. Je hond moet dus naar je commando’s luisteren en je hond moet bijvoorbeeld niet aan de lijn gaan trekken. Bij het uitlaten van je hond is het belangrijk dat jij de volledige controle hebt.
Vervolgens is het dus raadzaam om de overige informatie uit dit artikel op te volgen. Dat betekent dat je enkele keren per dag je hond kunt uitlaten en dat je de duur van de wandelingen af moet stemmen op je hond. Om het uitlaten van je hond nóg leuker en makkelijker te maken, hebben we tot slot enkele tips voor je verzameld.
5. Handige tips
- Geef je hond dagelijks voldoende beweging en laat hem 3 á 4 keer per dag uit. Lukt dat niet? Wellicht kun je dan overwegen een hondenuitlaatservice in te schakelen.
- Beloon je hond na een goede en brave wandeling.
- Schaf de juiste spullen aan; riem, halsband en lijn.
- Je hond uitlaten vergt tijd; gun jezelf die tijd dus ook. Daar wordt hij ook alleen maar blijer van.
- Richt je hond goed af en zorg dat jij altijd de baas bent en blijft.
- Zorg voor afwisseling. Elke dag hetzelfde rondje gaat voor jouw hond vervelen.
- Laat je hond alleen op veilige plekken rond los lopen.
- Zorg in het donker voor verlichting zodat je hond goed opvalt.
Wij hebben sinds 6 weken een 8 jaar oude hond uit SPANJE.
Lange wandeling s morgens en nog 2of 3 keer korter ging goed, maar nu wil hij dit opeens middag en avond niet
meer. Advies gevraagd.
Beste E. Stokvis,
Ik raad je aan om het volgende artikel door te nemen voor advies: http://hondenpassie.nl/beweging/hond-wil-niet-lopen/.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.