Shih Tzu

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2022

De Shih Tzu is een eigenwijs boefje, dat met zijn grote ogen en zachte vacht de harten van alle dierenliefhebbers verovert. Het beestje ziet er hartstikke schattig uit, maar is in feite heel ondeugend. Dit maakt het lieve hondje extra leuk om in huis te hebben. Wel is het belangrijk om te weten dat dit ras zeker geen saai beestje is. Het hondje is erg pittig, maar met de juiste opvoeding en benadering absoluut een vriend voor het leven. Een Shih Tzu kan maar liefst 18 jaar oud worden.

Ben je benieuwd of de schattige en pittige Shih Tzu iets voor jou is? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over dit energieke en pluizige hondje.

Samenvatting Shih Tzu

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Shih Tzu.

Karakter Aanhankelijk, actief, eigenwijs, intelligent, ondeugend en vriendelijk.
Levensverwachting 12 tot 16 jaar.
Schofthoogte Reu: 20,0 tot 26,7 cm.Teef: 20,0 tot 26,7 cm.
Gewicht Reu: 4,0 tot 7,0 kg.Teef: 4,0 tot 7,0 kg.
Vachtkleur Meerdere kleuren mogelijk.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

De Shih Tzu is een actief hondje met een flinke vacht. De kop van het ras is rond en breed. De Shih Tzu heeft grote en ronde ogen, die vrijwel altijd een donkere kleur hebben. De lange oren van het beestje hangen langs de ronde en brede kop. Door de lange en dikke beharing van de oren, lijkt het net of deze direct overgaan in de nek.

De Shih Tzu is klein en heeft een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 26,7 centimeter. Het beestje heeft korte poten. De poten van het ras zijn erg gespierd. Het beestje heeft een diepe en brede borst. De rug van het ras is recht en gaat steil naar beneden. Hier eindigt de rug in een korte achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X met kleine staart.

De vacht van dit ras mag niet krullen. Wel kan de vacht licht golven. Bij de meeste honden zit er inderdaad een lichte golf in de vacht. Alle kleuren zijn toegestaan bij dit ras. Dit betekent dat een Shih Tzu vele verschillende kleuren kan hebben.

2. Gedrag

Een Shih Tzu is intelligent. Dit betekent dat het hondje trucs snel onder de knie krijgt, als de viervoeter hier tenminste zin in heeft… Het beestje is erg eigenwijs en doet gewoon wat hij zelf wil. Je kunt de Shih Tzu best een beetje arrogant noemen. Wel is het beestje erg vriendelijk. Niet alleen naar andere mensen, maar ook tegen andere dieren. Bij de baas en de rest van het gezin is het beestje erg aanhankelijk. Met een Shih Tzu kun je dan ook heerlijk knuffelen. Ook gaat het beestje het liefst overal mee naartoe. Naar het park, naar de speeltuin, naar de winkel, op visite… De Shih Tzu wil niets missen!

Het beestje kan goed omgaan met kinderen. Toch is het niet verstandig om dit beestje alleen te laten met jonge kinderen. Wordt het hondje ruw behandeld, dan kan dit namelijk tot vervelende situaties leiden. Bovendien moet de Shih Tzu goed opgevoed worden. Kinderen zijn niet de beste opvoeders, dus neem de opvoeding vooral zelf op je. Met de juiste benadering – heel rustig en duidelijk – kun je een sterke band met de viervoeter opbouwen.

3. Verzorging

Dit ras heeft een lange vacht. Deze vacht heeft dagelijks verzorging nodig. Je verzorgt de vacht van de Shih Tzu door de haren iedere dag te kammen. Hierbij worden losse haren, klitten en viezigheden uit de vacht verwijderd. Goed om te weten: de Shih Tzu verhaart nagenoeg niet. Zeker niet als je de vacht iedere dag netjes borstelt. Wil je dat de vacht van jouw Shih Tzu wat onderhoudsvriendelijker wordt? Ga dan drie tot vier keer per jaar naar de trimsalon. Ga je regelmatig naar de hondentrimsalon, dan hoef je zelf minder vaak te borstelen.

Verder is het verstandig om het hoofdhaar van het hondje te trimmen. Op deze manier blijven de ogen vrij. Vind je het wat spannend om de hoofdharen te trimmen? Dan kun je deze ook opbinden. Dit doe je gewoon met een elastiekje.

Tot slot controleer je de oren van de Shih Tzu iedere week op losse plukken. Deze mogen de gehoorgang niet in groeien en moeten daarom geschoren worden. Kun je dit zelf niet? Ga dan naar een trimsalon.

4. Opvoeding

shih tzu in het gras aan de lijn

Het is erg belangrijk dit ras rustig, consequent en duidelijk op te voeden. Een Shih Tzu heeft duidelijke regels nodig, die je als baas ook zeker door moet zetten. Geef je geen duidelijke regels aan het beestje? Dan neemt het pittige hondje het huishouden al snel over. Dit wil je uiteraard voorkomen. Daarom steek je, zeker in het begin, veel tijd in het opvoeden van je trouwe viervoetertje.

Goed om te weten: je straft een Shih Tzu nooit fysiek. Doe je dit wel, dan sluit het beestje zich voor je af. Als hij geen respect meer voor je heeft, ben je jouw rol als baas al snel kwijt. Nu wordt de Shih Tzu de baas van het huis. Absoluut geen aanrader!

5. Beweging

De Shih Tzu is een actief hondje. Het beestje houdt van knuffelen, maar heeft wel een actief en wisselend leven nodig. Het maken van lange wandelingen en wild spelen vindt dit ras heerlijk. Het beestje is misschien klein, maar hij kan zeker tegen een stootje. Al moet je natuurlijk niet te ver gaan. Ook als het hondje met grotere honden speelt, mag dit best wat wilder gaan. Houd het spelen wel altijd goed in de gaten, want de kleine Shih Tzu mag niet omvergelopen worden door grotere honden.

Zoals eerder genoemd is het hondje zeer intelligent. Wel moet je leuke trucjes en spelletjes blijven verzinnen voor de viervoeter, want een Shih Tzu verveelt zich al snel. De hele tijd dezelfde trucjes en spelletjes doen is niet aan dit eigenwijze beestje besteed.

6. Geschiedenis

De Shih Tzu is een Tibetaans hondenras. Het ras werd 2000 jaar geleden voor het eerst gefokt en wel door Tibetaanse monniken. Zij beschouwden het ras als heilig. In het begin hadden alleen monniken een Shih Tzu. Anderen mochten het hondje niet houden, simpelweg omdat het beestje volgens de monniken dus heilig was.

Pas in 1962 kwam de eerste Shih Tzu naar Nederland. In 1990 werd er een rasvereniging opgericht en sindsdien is het eigenwijze beestje niet meer weg te denken uit ons land. Vandaag de dag lopen er duizenden Shih Tzu’s rond in Nederland.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

23 reacties op “Shih Tzu

 1. Chantal zegt:

  Ik neem een shitzu van 3 jaar over van een oude dementerende dame.
  Echter heeft het beestje nooit echt een goede opvoeding gehad, als het niet luisterde was hetzacht gezegt: ”niet doen” Hebben jullie tips voor mij?

  met vriendelijke groet,
  Chantal

  • Admin zegt:

   Beste Chantal,

   Het is aan te raden om een hondenschool bij je in de buurt te zoeken. Zo ga je niet alleen samen trainen maar ook een hechte band opbouwen. Een win-win situatie.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Sylvia zegt:

  Hallo,
  Ik heb een vraag;
  Ik heb een oudere shih tzu overgenomen van een oudere vrouw die moest gaan verhuizen. De hond is 11 jaar oud en veel te dik. Wat is het beste voedsel wat ik haar dan kan geven?
  Verder nog tips voor mij misschien, ik heb zelf een Franse bulldog en dat gaat prima samen en de shih tzu is ook een gezellige aanvulling hier maar ik ken het ras verder niet, waar moet ik extra opletten met ouder wordende shih tzu?

  • Admin zegt:

   Beste Sylvia,

   Er zijn verschillende hondenbrokken op de markt voor gewichtsverlies, maar voldoende beweging en maaltijden doseren is iets wat je eerst zou kunnen proberen. Of een Shih Tzu goed samen goed met een Franse Buldog is een zeer specifieke vraag. Je kunt dit het beste goed in de gaten houden en anticiperen op wat je ziet en voelt.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Karel Eck zegt:

  Onze chicu is al op leeftijd en was altijd een echten vriend ook al was het een hond haha hij sprong zo de bank op en kwam met je kroelen maar nu wil hij de laatste tijd niet meer bij mij en mijn ouders zijn aaien en optillen kan gewoon maar hij als we hem op schoot pakken wil hij zo snel mogelijk weg weet iemand waar dit aan kan liggen?

  Groetjes karel

  • Admin zegt:

   Beste Karel Eck,

   Naar mate je hond ouder wordt kan het best zijn dat je hond minder “zin” heeft in aandacht en liever rustig ergens gaat liggen in de kamer. Dit hoeft niet direct iets slechts te betekenen. Toch kun je altijd voor advies naar de dierenarts gaan of voor een eventuele controle. Dan weet je zeker dat er geen onderliggend probleem is.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Annie van der Galien zegt:

  mijn Shih Tzu, plast dagelijks wel 10 tot 25 keer, ze doet het zowel buiten als binnen, hoe kan ik haar dit afleren, en waarom plast ze zo vaak.

  • Admin zegt:

   Beste Christel,

   Over het algemeen blaffen ze niet veel. Toch ligt het ook veel in de handen van jou als baasje. Met een consequente opvoeding kun je blaffen beperken tot een minimum.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Marian Plugge zegt:

  Mijn Yindi verliest mij geen seconde uit het oog. Als ik een keer een paar uurtjes weg moet en haar thuislaat, ligt ze uren achter de voordeur te wachten tot ik er weer ben. Dan, na de uitbundige begroeting, weet ze van blijdschap niet welk speeltje ze als eerst moet pakken. Daarna is alles weer goed, maar ze blijft op haar hoede. Ik word er af en toe radeloos van en krijg het gevoel haar tekort te doen. MAar ik kan toch ook niet de hele dag met haar spelen?!

  • Admin zegt:

   Beste Marian Plugge,

   De hele dag met haar spelen is ook niet te doen. Zolang je per dag de nodige tijd met haar kunt besteden, is dat al zeker voldoende. Gelukkig is ze erg gehecht aan je en daar mag je zeker blij mee zijn!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Admin zegt:

   Beste Trix,

   Geen enkele hond is 100% hypoallergeen maar zoals je in dit artikel kunt lezen wordt de Shih Tzu wel geadviseerd voor mensen met allergieën.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Admin zegt:

   Beste Jeannet,

   Oei, dat lijkt mij niet normaal, ook ondanks zijn platte neus. Een bezoekje aan de dierenarts zou niet verkeerd zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. petra de laet zegt:

  Hoi Admin,

  Mijn Shih Tzu heeft overgewicht.
  hij weegt 9kg. (Zijn moeder en vader ook)

  Hoe kan ik dit het best aanpakken? Ik merk dat hij er toch last begint van te krijgen…

  • Admin zegt:

   Beste petra de laet,

   Ik raad je aan om je hond meer te laten bewegen (wellicht een keer vaker de deur uit te gaan, een blokje verder om te lopen of meer actieve spellen te doen). Ook kun je proberen je hond gedoseerd te voeren. Weeg de maaltijden goed af. Mocht je echt professioneel advies willen, dan raad ik je aan een bezoekje te brengen aan je dierenarts.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Admin zegt:

   Beste Els,

   Omdat elke hond uniek is en de manier van opvoeden bij iedereen anders is, is dit moeilijk te zeggen. We denken niet dat één van de geslachten makkelijker is dan de andere.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *