Terug naar begrippenlijst

Bevedering

Laatst bijgewerkt: 8 juli 2021

Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

23 reacties op “Boerenfox

 1. Celine van Maanen (11) zegt:

  Hoi iedereen die dit leest ik ben Celine en wij hebben een gezond hond van drie jaar genaamd luna ze krijgt bijna pups en het eerste nestje ik hoop dat het goed gaat en super veel zin in maar onze hond is super lief blaft heel veel super aardig tegen andere honden alleen nu ze puppy’s in haar buik heeft doet ze wat agressiever maar dat is denk ik normaal ik leer haar veel trucjes aan maar denk ik iets te streng ik ga daar nu voortaan opletten ze beweegt echt heel veel ze loopt bijna nooit weg als ze los is met wandelen en zodra ze los is doen we dat ook en ze is natuurlijk een boeren Fox maar we hebben ook een best wel ouwe hond genaamd spiedy hij is ongeveer 13 jaar en best wel een brompot hij gaat bijna dood denk ik maar hij is ook gezond en zo is Luna nooit alleen dus we moeten wel leren dat ze alleen kan blijven zonder spiedy want dat is ze nooit geweest hartelijke groet Celine van Maanen,Luna (wat betekent maan dus ze hoort echt bij de familie) en Spiedy (die vroeger super snel was maar nu niet meer zo)

  • Dennis zegt:

   Beste Celine van Maanen (11),

   Wat leuk dat je je ervaring met jouw Boerenfox deelt met ons. Geniet van je honden en geef ze van ons een knuffel!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Johan zegt:

  Bedankt voor dit mooie artikel en beschrijving. Wij hebben ook een Boerenfox van drie jaar, en het heeft ons net zolang geduurt om er eigenlijk achter te komen wat onze hond nu eigenlijk was. Ze werd verkocht als “Fox Terrier”, maar ze is langpotig en heeft weinig weg van een Fox Terrier (kop en snuit zijn minder groot, en poten langer). Toen kwamen we erachter dat ze wellicht een Braziliaanse Fox Terrier kon zijn, en nu dan een Boerenfox. Zeker zijn we er nog steedts niet van. Inderdaad onze hond blaft ook niet willekeurig, maar laat haar wel horen in waakzaamheid en is een uitstekende waakhond. Een lieve en aanhankelijke vriend, en een uitstekend nieuwsgierig maatje voor de kids.

  • Dennis zegt:

   Beste Johan,

   Bedankt voor het delen van je verhaal. Goed dat jullie erachter gekomen zijn dat het om een Boerenfox gaat! Veel geluk toegewenst met jullie viervoeter.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Ricky zegt:

  Onze boerenfox (reu)hebben we al 6 jaar. Dit is onze vierde hond. Het is zo’n schat van een beest. Speels sociaal naar mensen en kinderen. Vaak halen kinderen uit de buurt Boy op om een eindje met hem te gaan wandelen en te spelen. Hij vindt het altijd prachtig. Boy heeft wel zijn voorkeuren voor andere honden.
  Hij luistert buitengewoon goed en heeft vaak aan een half woord genoeg. Iedereen is gek met Boy, zelfs mensen die niks met honden hebben.

  • Dennis zegt:

   Beste Ricky,

   Dankjewel voor je ervaring over de Boerenfox!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Esmee zegt:

  Hoi allemaal,
  Ik heb sinds een week een boerenfox pup van iets meer dan 8 weken oud. De bench vind die echt niks alleen om rustig in te liggen. Ik zet mijn pup in de gang als ik ga slapen met de bench open en doe alle deuren dicht, een trainigs matje voor het geval er een ongelukje gebeurd. Dit gaat tot nu tot erg goed en hij kan al 7 uur lang door slapen en ja soms wel een plasje in de gang. Hoe kan ik deze tijd rekken?

  Wat ik wel lastig vind en waar ik ook hulp voor vraag is dat hij soms niets doet in huis poepen of plassen en soms ineens een aantal keer op een dag. Ik laat hem consequent uit om de 2 uur en soms elke keer na het spelen. Wat is hier de oplossing voor?

  Ook trekt hij erg aan de lijn en wilt juist niet een ver stukje lopen terwijl mij dat erg leuk lijkt. is hij nog te jong of doe ik iets niet goed?

  Ik wil graag ook met hem op puppycursus online of in een groepje. Wie heeft hier ervaringen mee en wat is verstandig?

  Groetjes,
  Esmee

 5. Charlain zegt:

  Ik heb sinds vandaag een boerenfox hij is 8 weken oud. Hij vond het buiten behoorlijk spannend, eng. Wat mij is opgevallen is dat hij erg speels is en dan ook graag bijt. Hoe kan ik dat het beste afleren?
  Hoe straf ik mijn hond?

  Ik begreep dat hij nog niet op een grasveld mag rennen. Omdat hij nog zijn prikjes moet.
  Bij aanschaf heb ik zo weinig informatie gehad, geen startpakketje.. Ik was verliefd op de pup dus betaald en weg gegaan. Kunt u mij nog wat tips geven?

  Wat doen de meeste mensen met jonge pups als ze bijvoorbeeld moeten werken? In de bench laten.. Graag hoor ik meer

  H

  • Dennis zegt:

   Beste Charlain,

   Het is heel normaal dat puppy’s zeker als ze nog jong zijn, bijten. Wil je dit toch direct afleren? Dan raad ik je aan het volgende artikel door te nemen: https://hondenpassie.nl/gedrag/puppy-bijten-afleren/.

   Het beste kun je de fokker zelf contacteren. Hij of zij kan jou tot in detail vertellen hoe om te gaan met jouw Boerenfox. De fokker heeft immers zelf veel ervaring op het gebied van het opvoeden van pups en met name de Boerenfox.

   Je pup de hele dag opsluiten in een hondenbench raden wij niet aan. Je zult het alleen thuis zijn van je hond langzaam moeten opbouwen. Hierover kun je hier meer lezen: https://hondenpassie.nl/training/hond-alleen-thuis/.

   Al met al is het een aanrader je meer te verdiepen in het opvoeden van je pup en daarbij kunnen we de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning je van harte aanraden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. bertmemel zegt:

  hallo onze dochter woont in een flatje in de stad en heeft een boerefox ik merk op uit reacties dat hij veel beweging nodig heeft en dat kan nu niet ook zijn gedrag is wisselend . Hebben jullie tips

  • Dennis zegt:

   Beste bertmemel,

   Een hond kan uiteraard in een stad ook voldoende beweging krijgen. Probeer creatief te zijn en plekken op te zoeken in de stad waar de hond lekker even zijn energie kwijt kan.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. Mariska zegt:

  Ik heb een boerenfox van nu 19 maanden.. hij is nu sinds 3 maanden heel angstig buiten en gromt idd veel ook naar ons… 3 maanden terug hebben wij onze blinde jack Russell van 13 in moeten laten slapen.. dit was echt het maatje van onze boerenfox.. hij beschermde de blinde hond ook heel erg op straat.. sinds haar overlijden is het gedrag van onze boerenfox veranderd.. overdag is het een super lieve hond.. savonds mogen we niet met hem knuffelen..

  • Dennis zegt:

   Beste Mariska,

   Wat vervelend om te horen. We willen je aanraden een bezoekje aan de dierenarts te brengen omdat dit gedrag al een aantal maanden aanhoud. Zij weten zeker raad met dit soort situaties. Sterkte!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Rob zegt:

   neem hem dagelijks mee om fiks te wandelen. nog beter : tennisballen en werpstok mee. peiger hem maar eens flink af. Geef hem flink liefde en waardering. Grommen moet je echt afleren en dat gaat niet bij een boerenfox met foei. Ze doen een moord voor een blokje kaas als beloning *hint* Dat doet echt wonderen. Ik heb bijna 19 jaar voor mijn Harrie gezorgd ( boerenfox ) Kon er mee lezen en schrijven maar o wee als je niet conseqent bent of slappe hap.. dan lacht een fokkie je 4 kant uit. Harrie overleed in 2012. mis hem nog iedere dag. was mijn beste maatje. Doe je best voor jouw fokkie zul je zien dat hij dag en nacht niet bij je weg te slaan is.

 8. Martin Radevan. zegt:

  Ik heb een boerenfox van ruim 8 weken.
  Zij blaft zelden en als ze blaft wil ze mij iets vertellen.
  Zindelijk is ze nog niet helemaal maar het gaat steeds beter.
  Wel bijt zij in mijn vingers , maar dat deed ze al van dag 1 dat ik haar had , het komt vaak door speelzigheid.
  Ik ga veel met haar naar buiten waar ze veel beweging heeft.
  Dominant is ze zeker niet , ze kan beter met mensen omgaan dan met andere honden.
  IK hoop dat het socialiseren van zelf wel komt .
  Je moet inderdaad consequent zijn.
  Zij luistert wel goed naar mij.
  Haar mand is haar terrein waar zij allerlei spullen in heeft verzameld en daar leuk mee speeld.
  Haar favorite speelgoed is een lege cola fles met dop , waar zij het hele huis mee rond rent.
  Ook stoeit zij geregeld met mij met haar handdoek.
  Ik heb ergens gelezen dat pubs 18 uur per etmaal moeten slapen maar dat haalt mijn hond zeker niet ik denk dat zij maximaal 12 uur slaapt.

  Groetjes Martin.

  • Dennis zegt:

   Beste Martin Radevan.,

   Bedankt voor het delen van je ervaring met jouw Boerenfox. Hier zullen anderen veel aan hebben!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Bianca macbean zegt:

   Haha grappig. Op het moment dat ik.jou verhaal lees, kauwt mijn fox op een cola fles. Mijn boerenfox is nu 8 maand. En ja het klopt al wat ik lees. Hij kan loslopen en goed luisteren, maar kan mij soms aankijken en met een blik van” ik kom nu zeker niet”. Maar echt een schat. Dat blaffen doet hij enkelt als iets vreemd ziet of hij iets ruikt( dan gaan de nekharen omhoog) en soms komt hij dan ook gelijk bij mij staan. Wat ik zo leuk vind is dat hij overal zijn botjes verstopt….achter de kussens, in de plantenbak. En zo leuk als je hem zo bezig ziet het te verstoppen. Ik ben echt trots op mijn fokkie.

 9. alida voorend zegt:

  ik heb zelf een boerenfox maar wat hierover boven staat klopt helemaal niet. Vooral het blaffen. alleen als er iemand komt maar niet de hele dag en het karakter dat ze dominant zijn nee. of ik heb een hele makkelijke hond dat zou kunnen. met 7 weken had ik ze al in huis en binnen een week zindelijk en met 9 weken luisterde ze en nog perfect. natuurlijk heeft ze haar buien maar ik heb bijna niks aan haar opvoeding gedaan het ging vanzelf. mijn boerenfox staat bekend dat ze darmkanker op kan sporen bij mensen. ze heeft al 2 keer gelijk gehad.

  • Dennis zegt:

   Beste alida voorend,

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Het klopt inderdaad dat zeker niet iedere hond hetzelfde is. Wij proberen altijd een zo globaal mogelijk beeld te schetsen. Er zijn natuurlijk uitschieters. Fijn dat je zo een goede ervaring hebt met jouw Boerenfox! Altijd goed om te horen en ook zeker een stimulus voor anderen om ook een Boerenfox aan te schaffen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Willemijn zegt:

   Het is misschien niet zo vreemd dat er veel verschillen in karakter zijn omdat ‘boerenfox’ geen afgebakend ras is, er kunnen bijvoorbeeld ook kruisingen tussen kleine terriërsoorten onder worden verstaan.
   Mijn hond is nu 10 weken oud en blaft nog helemaal niet, ik hoop dat hij zich niet tot een blafferig hondje gaat ontwikkelen. Dominant vind ik hem ook niet. Hij heeft wel wilde buien en is dan bijterig, maar dat lijkt me normaal puppygedrag.
   Het blaffen komt denk ik vooral voor bij honden die niet vanaf jonge leeftijd goed zijn gesocialiseerd. Dan ervaren ze veel dingen als vreemd/bedreigend en reageren daarop door te blaffen. Dit zal dus zeker het geval zijn bij boerenfoxen die op een boerderij opgroeien, maar mogelijk minder bij een hond die in een gezin opgroeit.

  • Dennis zegt:

   Beste Willemijn,

   Bedankt voor je waardevolle reactie. Ik weet zeker dat anderen hier iets aan gaan hebben!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *