Chihuahua

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

De Chihuahua is een van de kleinste hondenrassen ter wereld. Wat velen niet weten, is dat dit ras ook een van de oudste rassen van de wereld is. Het is een kleine hond, maar de Chihuahua is zeker geen watje. Het beestje is erg nieuwsgierig en kan zelfs fel zijn: dit kleine beestje laat niet zomaar over zich heen lopen! Chihuahua’s worden gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Ben jij benieuwd of de Chihuahua iets voor jou is? Lees dan meer over dit unieke hondenras op deze pagina.

Samenvatting Chihuahua

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Chihuahua.

Karakter Enthousiast, levendig, moedig, nieuwsgierig en waakzaam.
Levensverwachting 12 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 15,0 tot 23,0 cm.Teef: 15,0 tot 23,0 cm.
Gewicht Reu: 1,5 tot 3,0 kg.Teef: 1,5 tot 3,0 kg.
Vachtkleur Alle kleuren mogelijk.
Vachtlengte Verschillende lengtes.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Gezelschapshonden.

1. Uiterlijke kenmerken

De Chihuahua is een klein en compact hondje. Het beestje is iets langer dan hij hoog is en weegt tussen de 1,5 en 3 kilo. Het beestje heeft een zogeheten appelvormig schedeltje, met grote en expressieve ogen. De oren van het ras zijn vrij groot en staan rechtop.

Het ras heeft een brede en diepe borstkas. De rug van de hond is kort en loopt uit in een gespierde achterkant. De staart van de hond is middelmatig lang en wordt hoog, ietwat gebogen gedragen.

Verder heeft het ras een korte of lange vacht. De korte vacht ligt dicht tegen het lichaampje van de hond aan en is erg zacht. In de nek en bij de staart is de vacht iets langer. De lange vacht is fijn en erg zacht. Deze vacht kan glad zijn, maar ook licht golvend. Chihuahuas met een lange vacht hebben langere plukken haar in de nek, op de benen, bij de voeten, aan de staart en bij de oren. De vacht van een Chihuahua kan wit zijn, maar ook zwart, rood, bruin en ga zo maar door. Vrijwel alle kleuren en kleurschakeringen komen voor bij dit ras. Alleen de kleur “merle” is niet toegestaan bij dit hondenras. Deze kleur is vrij donker, met lichte vlekken.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Chihuahua

Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Chihuahua het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.

Meer informatie

2. Gedrag

De Chihuahua is levendig, moedig en attent. Ook is het beestje erg nieuwsgierig. Aandacht vindt het ras geweldig, maar het liefst wel van de baas. Het beestje is zeker niet verlegen of schuw, maar kan wel wat eenkennig zijn. Als een Chihuahua je leuk vindt, zal je het zeker merken. In dit geval is het hondje erg enthousiast: de hele wereld mag weten dat dit beestje jou leuk vindt. Helaas werkt dit ook andersom. Als het beestje je niet leuk vindt, kom je hier al snel achter.

Verder is het ras erg waaks. Dit betekent niet alleen dat het beestje veel en hard blaft, maar ook dat je het hondje soms tegen zichzelf moet beschermen. De Chihuahua kan zichzelf namelijk nog wel eens in gevaarlijke situaties brengen. Bijvoorbeeld door flink tekeer te gaan tegen de veel grotere hond van de buren.

Het hondje heeft een grote mond, maar is wel erg gevoelig. Het is erg belangrijk om rustig en voorzichtig met dit ras ook te gaan. Het beestje is namelijk erg fijnzinnig en vindt lomp gedrag absoluut niet prettig. Met kinderen kan de hond geweldig zijn, maar dan moeten de kinderen wel rustig met het beestje omgaan.

3. Verzorging

De vacht van een Chihuahua moet goed verzorgd worden. Zeker als het om een vacht met lange haren gaat. Je verzorgt de vacht van je hond door deze wekelijks door te borstelen. Verwijder hierbij alle klitten want deze worden al snel groter en groter. Bij het borstelen besteed je extra aandacht aan de hals, de oksels en de staart. Op deze plekken komen klitten in de vacht namelijk vaker voor.

Ook moet je de oren van een Chihuahua regelmatig nakijken. De lange plukken haar die bij de oren groeien, mogen namelijk niet in de gehoorgang terecht komen. Zitten er haren in de oren, dan knip je deze voorzichtig weg. Als je dit een beetje spannend vindt om zelf te doen, kun je je hond naar een hondentrimsalon brengen. Hier halen ze alle haren in de oren netjes weg.

Verder is het belangrijk de ogen van je hond dagelijks schoon te maken. Traanoogjes komen namelijk veel voor bij dit ras. Je maakt de ogen van je hondje schoon met een wattenschijfje met gekookt, afgekoeld water. Even deppen met het watje is genoeg om de ogen goed te reinigen.

Tot slot komt tandplak veel voor bij dit hondenras. Om te voorkomen dat jouw hond tandplak krijgt, moet je het beestje de juiste voeding geven. Je kunt met de dierenarts of een voedingsprofessional bespreken welke voeding het beste is voor jouw hond.

4. Opvoeding

De Chihuahua houdt van zijn baas, maar laat zeker niet over zich heen lopen. Als het beestje het niet met je eens is, zal je dit zeker merken. Het is belangrijk je hond aan te leren dat dit niet altijd noodzakelijk en zeker niet altijd gewenst is. Blaffen mag best, maar het beestje moet ook leren wanneer het tijd is om te stoppen met blaffen. Je kunt je hond dit het beste al op jonge leeftijd leren. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het complete handboek voor de Chihuahua. Hierin vind je veel concrete tips en adviezen van een Chihuahua expert.

Verder is het verstandig om je Chihuahua al op jonge leeftijd aan verschillende vreemde mensen te laten wennen. Zo voorkom je dat je hondje eenkennig wordt. Door je hond kennis te laten maken met andere honden, werk je ook aan de socialisatie van je huisdier. Bescherm je kleine hond tegen het lompe gedrag van grotere honden, maar laat het beestje wel lekker hond zijn. Je hoeft jouw Chihuahua niet overal tegen te beschermen.

Wij raden je aan een puppytraining te volgen met jouw jonge Chihuahua. Als het beestje hierna nog wat meer opvoeding nodig heeft, kun je nog enkele vervolgcursussen doen. Hier heb je vele jaren lang, iedere dag weer, veel plezier van.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Chihuahua

Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Chihuahua het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.

Meer informatie

5. Beweging

chihuahua kijkt naar camera op witte achtergrond

Een Chihuahua is erg actief. Het hondje houdt niet alleen van spelen, maar vindt wandelen ook leuk. Let wel goed op, want dit ras is niet gebouwd op wandelingen van vele kilometers lang. Wel kun je kort met het hondje wandelen, waarbij je het beestje lekker rond laat snuffelen. De Chihuahua is nieuwsgierig, dus dit vindt het beestje zeker leuk.

Verder is het ras erg slim. Het is dan ook belangrijk om het hondje mentaal bezig te houden. Bijvoorbeeld door het beestje trucjes te leren, maar ook met gehoorzaamheidscursussen en eventueel met een behendigheidstraining. Houd je jouw hond niet voldoende bezig, dan kan je interieur hieronder gaan leiden. Chihuahuas die zich vervelen, kunnen veel schade aanrichten in huis.

Let op: een ongeluk zit in een klein hoekje. Laat je Chihuahua lekker spelen, maar houd het beestje wel goed in de gaten. Zeker omdat het hondje nog wel eens kan vergeten hoe klein hij eigenlijk is, is dit zeer belangrijk.

6. Geschiedenis

De Chihuahua komt uit Mexico. Het beestje is vernoemd naar de grootste staat van Mexico. Rond het jaar 1200 werd het hondje getemd door de Tolteken en de Azteken, twee bevolkingsgroepen die in die tijd in Mexico leefden. Het klinkt misschien vreemd, maar het hondje werd voornamelijk gebruikt bij plechtigheden. Denk hierbij aan geboorteplechtigheden, maar ook aan huwelijksplechtigheden en zelfs begrafenisplechtigheden. Tegenwoordig heeft de Chihuahua toch een hele andere rol in ons dagelijks leven…

Aan het einde van de negentiende eeuw kwam een Amerikaanse toerist in aanraking met een Chihuahua in Mexico. De toerist vond het beestje zo leuk, dat hij het mee naar Amerika nam. In een mum van tijd was het ras erg populair in Amerika. Iedereen wilde een schattige Chihuahua. Na de Tweede Wereldoorlog zag je het ras ook in andere landen. Eerst in Engeland, later ook in Nederland. Vandaag de dag kent vrijwel iedere Nederlander dit grappige hondenras wel.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het complete handboek voor de Chihuahua

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek geschreven is door een expert, ga je alles leren over het gedrag, de opvoeding en de verzorging van de Chihuahua.

Ook ontdek je hoe je de Chihuahua het beste kunt trainen en hoe je een onwijs sterke band opbouwt.

Het boek zit boordevol praktische tips en oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Een musthave gids voor iedere Chihuahua eigenaar.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

9 reacties op “Chihuahua

  1. Lieke zegt:

    Tegen haar uitval kun je hem schapenvet met zeewier geven (mini brokjes) 1x per dag, ik ben dit ook gaan geven op aanraden dan mijn buurman en ik moet eerlijk zeggen ben er nu 1 week mee bezig en heb al veel minder last van harenvan mijn woef.

  2. Bea de Vos van Winden zegt:

    Hoi heb mijn hondje uit een gezin overgenomen waar hij alleen in de tuin uitgelaten is . Dus bang voor bv aanhangwagentjes , mensen ( dan gaat hij ligt grommen ) ook naar honden . En snachts plast hij tegen de stoel . Hij is hier in huis heel aanhankelijk en super lief . Wat kan ik aan bovenstaande problemen doen

    • Admin zegt:

      Beste Bea de Vos van Winden,

      Toch met het hem wandelingen gaan maken buitenshuis en dit langzaam bij beetje opbouwen. Hoe vaker je dit oefent des te vlotter hij hier aan gaat wennen. Kwestie van tijd.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  3. beda zegt:

    Mijn chihuahua is 6 jaar oud. Ik heb geen problemen me behalve dat zijn haren veel te veel af heel veel. Hij heb al van de dierenarts een pilletje gegeven die hele jaar door, maar die help niet. Ik heb last met de haren overal vallen. Wat moet ik het doen?

    • Admin zegt:

      Beste beda,

      Als je huidige dierenarts je niet heeft kunnen helpen, kun je wellicht een andere dierenarts bezoeken voor een second opinion.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  4. karolina zegt:

    Mijn hond is vier jaar oud, hij beweegt niet heel veel, en hij ligt vaak op de grond of in zn bedje, als een persoon een ander aanraakt word ie boos en gaat ie bijten, hij maakt tijdens zn slaap gekke geluiden is dat normaal?

    • Admin zegt:

      Beste karolina,

      Zoals je het beschrijft lijkt het met dominantie te maken te hebben. Dit is natuurlijk geen goed gedrag en moet nooit goedgekeurd/beloond worden. Geluiden tijdens zijn slaap is in principe vrij normaal.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  5. Andrea Callewaert zegt:

    Het hondje van mijn dochter slaapt bijna heel de dag speelt met niets en als het slaapt maak het altijd een geluid.Het is zeven jaar oud en zou als het veel jonger was en bij een ander eigenaar mishandeld zijn geweest. Het draait ook altijd rondjes en heeft een kap in haar lip .Is dat normaal dat zij zoveel slaapt

    • Admin zegt:

      Beste Andrea Callewaert,

      Hmmm, dit klinkt niet echt goed voor een hond van 7 jaar oud. Ook omdat ze vroeger mishandeld zou zijn geweest. Wellicht slim om een bezoekje aan je dierenarts te brengen voor een controle.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *