De voeding voor een puppy en een volwassen hond zijn heel verschillend. Het is daarom belangrijk om het beste en juiste voer voor je hond te kopen. In dit artikel zullen we je uitleggen welk voer in welke fase in de ontwikkeling van je hond nodig zijn.
1. Puppy – 0 tot 12 dagen oud
Als pasgeboren puppy is het belangrijk om de meeste tijd bij de moederhond te zijn. De meeste tijd spenderen ze met eten en slapen. In de eerste 8 uur is het heel belangrijk dat de puppy’s moedermelk binnenkrijgen, hier zit namelijk colostrum in. Colostrum zorgt voor antilichamen en groeifactoren die de immuniteit en ontwikkeling van de puppy’s in de eerste levensweken ondersteunen.
In de eerste levensfasen van een hond (0 tot 12 dagen) zijn de voedingsbehoeften compleet anders dan de voedingsbehoeften als gezonde en volwassen hond. Als je het juiste voer aan je pup geeft, laat je hem op de juiste manier ontwikkelen. Hulp nodig met het kiezen van het juiste voer? Bekijk gerust eens ons artikel over de beste puppybrokken.
2. Puppy – 1 maand oud
Als de puppy’s een maand oud zijn verliezen ze een groot gedeelte van hun immuniteit. Dit komt doordat ze geen moedermelk meer binnenkrijgen en hun eigen vermogen om een sterk immuunsysteem te ontwikkelen nog niet volledig is ontwikkeld. Het juiste voer met de juiste vitamines kunnen in die periode goed helpen; denk aan vitamine B en E.
3. Puppy – 2 maanden oud
Vanaf 2 maanden moet extra zorg worden gedragen voor het skeletstructuur van de puppy. Door het geven van extra calcium en fosfor (zorgvuldig gedoseerd) zorg je voor een effectieve groei van het skelet. Dit is belangrijk voor zijn algehele gezondheid, voornamelijk voor grote honden. Deze hebben namelijk veel spier en lichaamsweefsel te dragen.
3. Puppy – 4 maanden oud
Het skelet van uw puppy is nog niet volgroeid en heeft nog steeds een toevoeging van calcium en fosfor nodig. Let er wel op dat deze volgens de aanbevolen richtlijnen van 0,5 gram per dag voor iedere kilo aan lichaamsgewicht bedraagt. Ga hier niet te veel van geven want de pup kan hierdoor verschillende skeletafwijkingen krijgen.
4. Puppy – 7 maanden oud
Rond de zeven maanden begint de puppy flink wat massa op te bouwen. De pup heeft dus behoefte aan voldoende voeding en eiwitten. Let er wel op dat het een hoogwaardig en licht verteerbare eiwit is. Dit zodat het voor zijn lichaam gemakkelijk is om te zetten tot lichaamsweefsel en antilichamen.
De eiwit tot calorieverhouding moet hoger zijn dan bij een volwassen hond. Een puppy groeit nu eenmaal snel en heeft hierdoor meer nodig. Als deze verhouding niet klopt kun je dit zien aan de huid en slechte kwaliteit van de vacht. Ook de natuurlijke afweer wordt geblokkeerd. Het is dus cruciaal om in deze periode extra aandacht aan het voer te geven.
5. Hond – 10 maanden oud
De kleinere en zeer kleine honden bereiken hun volwassenheid als ze 10 maanden oud zijn. De grotere honden hebben dan nog een tijdje te gaan. Ondersteuning voor de voeding is voor alle honden van belang, voornamelijk de grotere honden. Dit is omdat hun spieren uitzetten en druk uitoefenen op hun skelet. Glucosamine en chondroïtine zijn zeer belangrijke voedingsstoffen. Deze voeden namelijk hun kraakbeen en de vloeistof welke de gewrichtsfunctie ondersteund. Als je hier geen aandacht aan besteed kan het zomaar zijn dat je opgegroeide puppy de rest van zijn leven last heeft van gewrichtsproblemen. Let hier dus goed op.
6. Volwassen hond
Naar schatting is meer dan een kwart van alle honden te zwaar. Dit kan zorgen voor overbelasting van de botten, gewrichten en organen. De kwaliteit van het leven van de hond zal dan afnemen, iets wat je natuurlijk niet wilt. Het is dus van belang om vanaf de eerste kritieke maanden het juiste voer te geven. De hond heeft hier namelijk de rest van zijn leven profijt van.
Om het juiste voer af te stemmen op de behoefte van jouw volwassen hond is het belangrijk om te kijken hoe actief je hond is. Een actieve hond verbrand immers meer calorieën en heeft daarom ook meer voeding nodig. Een familiehond heeft doorgaans 57 kcal per kilo lichaamsgewicht nodig.
Verder is het voor je volwassen hond ook nog steeds belangrijk om de juiste eiwitten, vetten en koolhydraten binnen te krijgen. Vergeet verder ook niet vitaminen en calcium om je hond gezond en sterk te houden. Bekijk hier een overzicht van de beste hondenbrokken of natvoer voor jouw volwassen hond.