Helaas heeft geen enkele hond een oneindig leven. Veel honden worden om en nabij de 10 jaar, met uitschieters naar zowel beneden als boven. Een ras als de Borderterriër kan bijvoorbeeld maximaal 16 jaar oud worden. Een hond als de Ierse Wolfshond heeft echter een relatief lage gemiddelde leeftijd waarop hij sterft; slechts 8 jaar.
Je vraagt je wellicht af wat je moet doen als je hond overleden is. In dit artikel vind je praktische informatie en tips voor deze uitermate vervelende periode in je leven. Jouw trouwe viervoeter is jarenlang je beste maatje geweest, maar helaas heeft niemand op de aardbol een oneindig bestaan.
Met dit artikel wordt getracht om jou zo goed mogelijk voor te bereiden. De focus ligt daarbij op de vraag “Wat te doen wanneer je hond is overleden?”. Na het lezen van dit artikel weet je exact wat je moet doen en waar je zoal rekening mee moet houden.
1. Doodsoorzaken
Het overlijden van je hond kan een onwijs vervelende – en mogelijke traumatische – gebeurtenis zijn. Dat is zeker het geval als je de dood van je trouwe viervoeter niet aan hebt zien komen. Op het moment dat je je hond in moet laten slapen, kan je nog afscheid van hem nemen. Op het moment dat je hond door een noodlottig ongeval om het leven komt, heb je eigenlijk geen moment om echt afscheid te nemen. Grofweg kunnen we drie oorzaken onderscheiden waardoor een hond overleden is:
- Natuurlijke dood
- In laten slapen
- Noodlottig ongeval
De doodsoorzaak is uiteindelijk bepalend voor het verwerkings- en rouwproces. Bovendien bepaalt de doodsoorzaak ervoor welke processen je in gang moet gaan zetten voor het afscheid nemen.
2. Afscheid nemen
Zoals gezegd is de doodsoorzaak van grote invloed op het rouwproces. Op het moment dat je de dood aan ziet komen, kan je nog tijdig afscheid nemen van je trouwe viervoeter. Dit proces wordt door veel mensen als onwijs zwaar en emotioneel gevonden. Je trouwe viervoeter heeft jarenlang niet van jouw zijde geweken, terwijl je nu opeens afscheid van hem moet gaan nemen.
Als jouw hond door een noodlottig ongeval om het leven komt, heb je je hier simpelweg niet op kunnen voorbereiden. De klap is dan ook vaak immens en een emotioneel rouwproces staat voor de boeg. Met de informatie uit dit artikel kan je hopelijk je hond een waardig afscheid geven en de dood zo goed mogelijk verwerken.
3. Nazorg
Op het moment dat je hond overleden is, is het eigenlijk direct noodzakelijk om over de vervolgstappen na te gaan denken. Ongeacht waar of hoe je hond overleden is; hij moet zo snel mogelijk gekoeld worden. Als dat niet gedaan wordt, gaat het lichaam van een hond al binnen een paar uur ontbinden. Dit brengt een vervelende geur met zich mee; zorg er daarom voor dat je hond zo snel mogelijk op een koele plek terecht komt. Uiteraard kan jouw dierenarts je hierbij helpen.
Daarna moet je een belangrijke keuze gaan maken over het afscheid van je hond. Ga je hem begraven? Of wil je hem cremeren en vervolgens het as bewaren/uitspreiden? In principe is beide mogelijk. Je kunt er ook nog voor kiezen om niks met het lichaam van je hond te doen. In dat geval is er sprake van de zogeheten destructiewet; deze wet geldt voor alle (huis)dieren in Nederland. Deze wet houdt min of meer in dat je de hond bij de dierenarts achterlaat en dat de dierenarts voor het vervolgproces zorgt. Dit gebeurt in samenwerking met een dierencrematorium.
Een dierencrematorium is de plek waar je maatje gecremeerd gaat worden. Dit kan individueel gebeuren, maar het is ook mogelijk om dit in een groep te laten gebeuren. Na de crematie kan je een urn met as meenemen. Dit is eigenlijk je laatste tastbare herinnering aan je hond. Je kunt deze urn bewaren, maar je kunt de inhoud hiervan ook gaan verspreiden op bijvoorbeeld de plek waar jij en je hond het liefste kwamen.
Onder de noemer “nazorg” vallen dus meerdere belangrijke keuzes. Aangezien je zelf in een ongetwijfeld emotionele periode terecht komt, is het aan te raden om hierbij hulp in te schakelen. Roep bijvoorbeeld de hulp van een dierenarts in en laat je door hem/haar adviseren. Je dierenarts heeft, helaas, veel ervaring met het rouwproces van honden en overige (huis)dieren. Hij/zij kan je daarom van het juiste advies voorzien. Uiteraard wil hij/zij ook een waardig afscheid van jouw hond.
Bij de hierboven genoemde keuzes is het ook belangrijk om goed naar de kosten te kijken. Des te groter de hond, des te hoger de kosten voor het cremeren/begraven van de hond. Als je voor bijvoorbeeld een dierenbegraafplaats kiest, moet je rekening houden met een bepaalde grafhuur per jaar. Ook dat zijn dus praktische zaken waar je goed over na moet denken nadat je hond overleden is.
4. Rouwproces
Vanaf het moment dat je hond gecremeerd of begraven is, start eigenlijk het rouwproces. Dit rouwproces is voor elk baasje verschillend. Sommige baasjes kiezen er bijvoorbeeld voor om snel een nieuwe hond te nemen, zodat ze niet al te veel aan hun verloren hond hoeven te denken. Andere baasjes nemen echter de tijd voor het rouwproces en stellen de komst van een nieuwe hond voorlopig uit.
Tijdens het rouwproces is het belangrijk om te praten en je gevoelens te delen. Praat met je dierbaren over het verlies van je hond en geef het zodoende een plekje. Tijdens dit proces moet je ook rekening houden met enige weerstand vanuit mensen. Niet iedereen kan namelijk begrijpen dat jij zulk verdriet hebt over het verlies van je trouwe viervoeter. Maar, dat maakt niet uit. Niet iedereen heeft ooit in zo’n situatie gezeten en niet iedereen weet dat de liefde voor een hond door merg en been gaat. Als jouw hond overleden is, moet je in ieder geval rekening houden met een lang, emotioneel en intens rouwproces.
Heb je (kleine) kinderen? Dan is het aan te raden om met hen goed te praten over het feit dat de hond overleden is. Ook zij zijn ongetwijfeld onwijs verdrietig en moeten dat verdriet een plekje gaan geven. Door er over te praten, gaat dat proces hoogstwaarschijnlijk iets makkelijker. Het is daarbij niet erg als jij zelf ook emoties toont; de liefde voor jullie hond was immers een gemeenschappelijk gevoel.
Als je ook andere huisdieren in je huis hebt rondlopen, verandert er voor hen ook het een en ander. Ook zij gaan hun maatje namelijk missen en hebben daar enige tijd voor nodig om dit te accepteren c.q. te verwerken. Het kan hierbij aan te raden zijn om je andere huisdieren nog even naar je overleden hond toe te laten gaan. Zij kunnen hierdoor op hun eigen manier afscheid nemen van je hond.
5. Leeg huis
Nadat je waardig afscheid van je hond genomen hebt, kom je in een leeg huis terecht. Je hond is overleden en dit roept ongetwijfeld het nodige verdriet bij je op en vraagt ook flink wat aanpassingsvermogen. Als je ’s ochtends wakker wordt, staat je hond niet meer kwispelend op je te wachten. Nee, al dit soort dingen moet je gaan missen en moet je dus een plekje zien te geven. Ook moet je goed nadenken over wat je met bijvoorbeeld de bench, de speeltjes en de hondenmand gaat doen. Ga je die weggooien? Ga je die tot in de eeuwigheid bewaren? Of neem je wellicht een nieuwe hond die daar weer gebruik van kan maken?
Het rouwproces van je hond is een langdurig en emotioneel proces. Een proces waarbij je belangrijke keuzes moet maken en waarbij de nodige emoties om de hoek komen kijken. Durf over je gevoelens te praten en geef je hond een waardig afscheid. Geef het vervolgens een plekje dat je hond overleden is; dit is niet makkelijk en kost ongetwijfeld de nodige tijd. Veel sterkte in deze onwijs lastige en vervelende periode.
Afgelopen vrijdag middag hebben we onze lieve Sjenna golden retriever in moeten laten slapen ze is 12 jaar geworden Wat missen we haar tis stil om ons heen
En we zijn erg verdrietig
Beste Anita,
Dat het opeens stil is kunnen we ons goed voorstellen. Heel veel sterkte gewenst met het verlies van jullie viervoeter.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
Beste mensen,
In verband met het overlijden van onze hond zocht ik informatie over de administratieve afhandeling.
Hoewel ik door de term praktische zaken in de aanhef van dit artikel dacht deze info al te hebben gevonden is er helaas geen vermelding over. Wat en hoe meld je je hond af bij de gemeente ivbm de hondenbelasting. Wat heb je daarvoor nodig en door wie wordt dat dan verstrekt. Is er een termijn waarbinnen dit moet gebeuren? Verschilt dit per gemeente? Begraven in de tuin mag, maar niet overal. Waar vindt ik die informatie?
Uiteraard neem ik aan dat ik dat wel te horen krijg als ik contact opneem met de gemeente maar misschien hebben jullie die informatie?
Beste Frank Vroon,
M.b.t. het afmelden van je hond bij de hondenbelasting kun je hier terecht: https://bsgw.nl/nl/veel-gestelde-vragen/wijzigingen/hoe-kan-ik-een-hond-afmelden.
Hier kun je meer lezen over het begraven van je hond: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/kadavers-verwijderen-van-dode-dieren/wat-moet-u-doen-met-dode-gezelschapsdieren.
Hopelijk kun je hier iets mee.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.
hoe maak ik een doodskleed voor de hond
Beste sija v dijk,
Helaas kunnen we je op dat gebied niet verder helpen. Daar hebben we geen ervaring mee.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.