Alle rasgroepen

Wereldwijd zijn er inmiddels honderden hondenrassen te vinden die allen even uniek zijn. Toch is er vaak enig verband te vinden in de herkomst, uiterlijke kenmerken of uitvoerende taken die de honden toegewezen krijgen.

Door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) worden erkende hondenrassen onderverdeeld in verschillende rasgroepen. Zo worden bijvoorbeeld veedrijvers, jachthonden en gezelschapshonden van elkaar onderscheiden.

Op deze pagina vind je een overzicht van al deze rasgroepen inclusief een groep voor de niet-erkende rassen.

Herkomst en geschiedenis

De herkomst en geschiedenis van veel rassen gaan ver terug in de tijd. Vroeger hadden honden meer taken dan nu. Voor verschillende taken werden verschillende type honden ingezet. De ene hond was goed in het vangen van wild, de andere hond was beter in het zoeken naar afgeschoten wild en de andere hond diende beter als waakhond of simpelweg als gezelschapshond.

Binnen de rasgroepen zijn over het algemeen duidelijke overeenkomsten te vinden. De ene rasgroep barst van de energie, de andere groep werkt onwijs graag samen en de andere is wat relaxter en/of terughoudender. Iedere rasgroep heeft vanuit het verleden verschillende karaktereigenschappen behouden, die nog steeds duidelijk terug te zien zijn.

Naast karaktereigenschappen zijn ook veel uiterlijke kenmerken naar vroeger te herleiden. Zo staan de spitsen en oertypen erom bekend veel gelijkenissen te hebben met voorouders van duizenden jaren terug.

Hoe kies je de juiste rasgroep?

Wanneer je je gaat verdiepen in de verschillende rasgroepen, ga je vanzelf een aantrekkingskracht krijgen naar een type hond. Je hebt vaak al een voorkeur voor bepaalde karaktereigenschappen en/of uiterlijke kenmerken. Door vervolgens binnen deze rasgroep verder te zoeken, vind je al snel de hond die bij jou past.

Het is dan ook voor ieder toekomstig baasje aan te raden om allereerst onderzoek te doen naar de diverse rasgroepen voordat je je waagt aan het bekijken van alle individuele hondenrassen.

Nadat je de rasgroepen nauwkeurig bekeken en bestudeerd hebt, ben je klaar om op zoek te gaan naar jouw ideale hondenras.