Moet jouw hond overgeven? Dit is wat je kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 1 april 2022

Moet jouw hond overgeven? Gelukkig is er in de meeste gevallen niets aan de hand. Braken is misschien niet prettig voor je hond, maar het hoeft niet direct het symptoom van een ernstige ziekte of aandoening te zijn. Op deze pagina lees je hier meer over. Zo vertellen we niet alleen wat de mogelijke oorzaken van het braken kunnen zijn, maar ook wanneer je naar de dierenarts moet met een brakende hond.

1. Hond moet overgeven bij misselijkheid

Voor je hond moet overgeven, voelt het beestje zich misselijk. Met dit misselijke gevoel geeft het lichaam in feite aan dat er iets niet goed zit. Je hond heeft bijvoorbeeld te veel gegeten of heeft iets naar binnen gewerkt wat eigenlijk helemaal niet eetbaar is. Om dit product uit het lichaam te verwijderen, wordt het braakcentrum geprikkeld. Je hond voelt zich eerst misselijk en zal vervolgens braken om de maaginhoud te verwijderen. Hierna voelt het beestje zich meestal weer beter. Je kunt het vaak wel aan je trouwe viervoeter zien als hij misselijk is. Misselijkheid bij honden heeft namelijk diverse opvallende symptomen:

  • Algehele onrust.
  • Boeren.
  • Kwijlen.
  • Smakken en veel slikken.
  • Langzamer en/of minder eten.

Bovendien gaan veel misselijke honden gras eten. Dit komt omdat gras het braakproces versnelt. Als je hond zich misselijk voelt, gaat het beestje automatisch gras eten. Dit is een reactie van het lichaam, om het misselijke gevoel sneller te kunnen verdrijven.

hond overgeven

2. Acuut braken

We maken onderscheid tussen acuut braken en chronisch braken. Acuut braken treedt plotseling op en is doorgaans kort van duur. Acuut braken kan onschuldig zijn, maar kan ook aangeven dat je hond spoedeisende hulp nodig heeft. Acuut braken kan diverse oorzaken hebben.

Ten eerste kan je hond misselijk worden door een virus. Hierdoor kan het beestje ook gaan overgeven. Virussen zijn vaak niet gevaarlijk, met uitzondering van het Parvo virus, het Corona virus en het Rota virus. Moet je hond braken en denk je dat dit door een virus komt? Dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan, zodat je kunt laten onderzoeken met welk virus jouw hond besmet is.

Daarnaast moet een hond overgeven als hij of zij iets verkeerds heeft gegeten. Dit kan om een gewoon voedingsmiddel gaan dat verkeerd gevallen is, maar ook om een voor honden onverteerbaar product. Heb je geen idee wat je huisdier gegeten heeft, maar is het beestje wel misselijk? Ga dan voor de zekerheid naar de dierenarts.

3. Chronisch braken

In tegenstelling tot acuut braken, houdt chronisch braken langer dan een paar dagen aan. De meeste honden die langer dan een paar dagen achtereenvolgend moeten braken, hebben te maken met een bepaalde allergie.

Ook kan je hond misselijk zijn en braken door een onderliggende aandoening. Braakt je hond al enkele dagen, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Als er sprake is van een allergie, moet deze verder onderzocht worden.

Moet je hond overgeven door een onderliggende aandoening, dan is het ook erg belangrijk om dit verder te onderzoeken. Mogelijk is de onderliggende aandoening namelijk gevaarlijk of zelfs dodelijk voor je trouwe viervoeter.

4. Hond moet overgeven na eten en drinken

Heeft je hond net gebraakt? Dan is het goed om te weten wat je moet doen. In onderstaande alinea’s geven we advies met betrekking tot eten en drinken na het overgeven.

4.1. Eten na het overgeven

Je kunt je hond wel eten geven na het overgeven, maar dit heeft geen zin als hij steeds blijft overgeven. Als je hond zijn eten al meerdere keren heeft uitgebraakt, kun je beter even wachten met nieuwe voeding. Je geeft het maag-darmstelsel van het beestje de kans om even tot rust te komen. Als de maag gekalmeerd is, kun je weer voorzichtig beginnen met voeden.

Houdt je hond wel wat eten binnen? Geef het beestje dan niet direct zware voeding, maar begin met licht verteerbaar voedsel om de maag niet te irriteren. Denk hierbij aan gekookte witte rijst, gekookte kip, gekookte witvis of zacht wit brood. Geef je hond kleine beetjes tegelijkertijd en je weet zeker dat je de maag niet irriteert.

En wil je hond niet eten? Dwing het beestje dan niet. De kans is groot dat je hond juist weer misselijk wordt als je hem dwingt om te eten.

hond overgeven

4.2. Drinken na het overgeven

De gemiddelde hond kan prima een paar dagen zonder eten. Drinken is echter een ander verhaal. Al binnen een dag zonder vocht kan je hond uitgedroogd raken. Dit wil je uiteraard voorkomen, want uitdroging is erg gevaarlijk.

Heeft je hond langere tijd overgegeven en vraag je je af of het beestje uitgedroogd is? Til de nekplooi dan eens op. Als je de nekplooi loslaat en het meer dan 2 seconden duurt voor de huid weer op zijn plaats zit, is je hond uitgedroogd. In dit geval raden wij je aan om naar de dierenarts te gaan.

Is drinken moeilijk door de misselijkheid? Begin dan rustig aan. Geef je hond ieder half uur kleine beetjes lauw water, ongeveer 1 tot 2 slokken tegelijk. Gaat dit goed, dan kun je het drinken langzaam opbouwen.

5. Wanneer naar de dierenarts als mijn hond overgeeft?

Zoals al eerder vermeld, moeten honden af en toe eens overgeven. Zeker echte veelvraten eten regelmatig iets waar ze misselijk van worden. Zij moeten dan ook vaker overgeven. Het is echter niet zo dat braken bij een hond altijd onschuldig is. Soms geeft braken wel een noodgeval aan. Maar wanneer moet je dan wel naar de dierenarts met je brakende hond? We zetten de belangrijkste situaties voor je op een rij:

  • Je hond moet herhaaldelijk braken, zonder dat er iets uit komt.
  • Je hond is al langer dan 24 uur aan het braken.
  • Je hond heeft al langer dan 24 uur geen water binnen kunnen houden. Dit kan leiden tot uitdroging.
  • Je hond heeft een opgezwollen en/of harde buik.
  • Je hebt bloed in het braaksel gevonden. Dit kan duiden op een gesprongen bloedvaatje door het braken, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Het is dan ook goed om naar de dierenarts te gaan als er bloed in het braaksel zit.
  • Je hebt ontlasting in het braaksel gevonden.
  • Je hond heeft hoge koorts: de lichaamstemperatuur is hoger dan 39,5 graden Celsius.
  • Je hond heeft schadelijke stoffen ingenomen, zoals terpentine of vloeibare bleek.
  • Je hond heeft evenwichtsproblemen.
  • Er zit een object klem in het maagdarmkanaal van je hond. Dit kan voer zijn, maar ook iets heel anders zoals een speeltje of een tak.

Verder is het goed om te weten dat je met een pup extra goed moet oppassen. Pups zijn namelijk kwetsbaarder dan volwassen honden, ook als het om braken gaat. Houdt je pup langer dan 3 uur geen eten binnen? Dan raden wij je aan om naar de dierenarts te gaan.

In deze video zie je nogmaals terug waar het aan kan liggen waarom jouw hond moet overgeven

Veelgestelde vragen

Waarom moet mijn hond overgeven?

Iedere hond moet weleens overgeven, dat is normaal. Het kan zijn dat hij of zij misselijk is of iets verkeerds heeft gegeten. Maar wanneer jouw hond continu blijft overgeven is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Hoe merk je dat een hond misselijk is?

Een hond gaat vaak gras eten, likken wat, kwijlen en slikken overmatig wanneer hij of zij misselijk is.

Wat moet mijn hond eten nadat hij of zij heeft overgegeven?

Het is belangrijk om te testen of jouw hond überhaupt eten binnen kan houden. Begin daarom met kleine beetjes licht verteerbaar voedsel. Geef vervolgens pas na 12 of 24 uur weer vast voedsel.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

18 reacties op “Moet jouw hond overgeven? Dit is wat je kunt doen!

  1. Christel zegt:

    Onze Boxer van 1,5 jr is dinsdag bij de dagopvang geweest. Sinds die tijd komt het eten eruit, ook schuim en gal. Vrijdag ook diarree. Gisteren (zaterdag) gekookte rijst met gekookte stukjes kipfilet gegeven. Leek goed te gaan, maar ’s nacht melde hij zich en had weer diarree. Vanocht vroeg (zondag) ook weer. Loopt ook met de staart tussen de poten. Nu dus de 5e dag. Hij drinkt af en toe wel wat. Heeft u tips?
    Of moeten we toch naar de dierenarts?

    • Admin zegt:

      Beste Christel,

      Een bezoek aan de dierenarts is absoluut geen verkeerd idee. Sterkte!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  2. Josien zegt:

    Onze hond ( Beagle ) loopt de hele middag al over te geven zijn eten komt eruit ik heb haar al wat witte rijst gegeven maar komt er ook al uit wat kan ik haar nog meer geven

    • Admin zegt:

      Beste Josien,

      Zorg dat ze in ieder geval genoeg blijft drinken en verder goed in de gaten blijven houden. Mocht je het niet vertrouwen altijd even de dierenarts bellen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  3. B.Schot zegt:

    Goedenmiddag

    Onze hond geeft soms over kunnen een paar weken over heen gaan, en dan opeens gebeurt dat weer, is dan vaak s,Nachts. Nu heeft ze ook een keer na de brokjes eind de middag overgegeven. kwamen de in kleine hoeveelheid de brokjes eruit, is dit verontrustend? Met vriendelijke groet.

    • Admin zegt:

      Beste B.Schot,

      Gezien het feit dat het overgeven met enige regelmaat plaatsvind, kan een controle bij de dierenarts absoluut geen kwaad. Ook zou je kunnen proberen andere voeding voor te schotelen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  4. Marita zegt:

    Mijn hond is enkele keren per maand (2 tot 3) keer misselijk, ze wil dan smorgens na het plasje doen geen snoepje en dan weten we genoeg. Ze is hartpatiënt en neemt hier pilletjes voor maar zelfs voor de diagnose had ze deze misselijkheid. Haar bloedwaarden zijn in orde maar wat me opvalt is dat ze al lange tijd een stinkende adem heeft, ondanks dat haar tandjes pas gekuist zijn door de dierenarts. Thans zijn haar nierwaardes en alles in orde. De dierenarts denkt dat het door het vocht van haar hartje komt dat tegen de ingewanden drukt en daardoor de misselijkheid veroorzaakt. Zijn er dingen die ik haar kan geven om de misselijkheid weg te nemen op zulke dagen?

    • Admin zegt:

      Beste Marita,

      Voor advies over medicijnen of andere middelen raad ik je aan contact op te nemen met je dierenarts.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  5. Lies Pereboom zegt:

    Mijn hond trilt soms en hij geeft meerdere keren over heeft vorige week wel al inspuiting gekregen tegen maag ontsteking en antibiotica
    Wat zou dit kunnen zijn aub

    • Admin zegt:

      Beste Lies Pereboom,

      Ik kan uit je reactie opmerken dat je hiervoor al naar de dierenarts bent geweest. Ik raad je aan contact op te nemen met hem of haar om dit verder te onderzoeken mocht je ongerust zijn over de toestand van je hond.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste T. Lodewikus,

      Dit lijkt mij vrij abnormaal. Ik raad je aan z.s.m. contact op te nemen met een dierenarts.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste Charlie,

      Ik raad je aan om direct even met de dierenarts te bellen voor een afspraak.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste JOANNA,

      Dankjewel voor je bijdrage!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste Mj.vroomen,

      Het beste is om je hond licht verteerbaar voedsel voor te schotelen. Denk aan gekookte witte rijst, gekookte kip, gekookte witvis of zacht wit brood.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *