Puli

Laatst bijgewerkt: 2 april 2022

De Puli is van origine afkomstig uit Hongarije. In dit land werd de benaming “Puli” echter gebruikt voor alle kleine veedrijvers die op dat moment gebruikt werden. Pas vanaf ongeveer 1920 werd het hondenras Puli als daadwerkelijk ras beschreven en werd het ras ook een zelfstandig hondenras. Over de geschiedenis van de Puli gaan de meest gekke verhalen rond; zo beweren sommige dat de Puli één van de oudste hondenrassen ter wereld is. Met zekerheid kan echter vastgesteld worden dat dit een fabeltje is.

Qua uiterlijke kenmerken is de Puli in ieder geval een unieke hond. Het ras heeft een bijzondere vacht, is relatief klein en werd in het verleden dus veelal ingezet als een veedrijver. Hedendaags doet de Puli met name dienst als een gezelschapshond; als je een Puli in huis rond hebt lopen, ben je sowieso verzekerd van de nodige gezelligheid. Hij is vrolijk, gelukkig en kan goed met een ieder opschieten. Ook is het een relatief gezond ras; de meeste Puli’s worden 12 á 13 jaar oud.

Samenvatting Puli

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Puli.

Karakter Aanhankelijk, gehoorzaam, intelligent, koppig, lief, trouw en vrolijk.
Levensverwachting 12 tot 13 jaar.
Schofthoogte Reu: 40,0 tot 44,0 cm.Teef: 37,0 tot 41,0 cm.
Gewicht Reu: 13,0 tot 15,0 kg.Teef: 10,0 tot 13,0 kg.
Vachtkleur Zwart, wit, grijs en bruin.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Veel.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Als we het over een unieke hond hebben qua uiterlijke eigenschappen, hebben we het al snel over de Puli. Deze hond deelt enkele uiterlijke kenmerken met een Tibetaanse Terriër, maar is verder een soort op zich. Zodra je dit ras op straat ziet lopen, zie je direct wat we hiermee bedoelen. Ook de foto’s in dit artikel laten duidelijk zien dat de Puli een unieke hond met een tamelijk bijzonder uiterlijk is.

Het meest opvallende aan dit ras is zonder twijfel de vacht. De vacht van dit ras bestaat uit twee verschillende vachten; een zachte en wollige ondervacht en een dikke bovenvacht. Deze bovenvacht kenmerkt zich met name door zogeheten koorden; de haren van een Puli zijn bijzonder lang en zijn enigszins met dreadlocks te vergelijken. Deze haren zorgen in ieder geval voor een volledige bedekking van zijn lichaam, waarbij soms zelfs de contouren van zijn lichaam niet meer goed zichtbaar zijn. De kleur van de vacht is altijd zwart, wit, bruin of grijs. Je komt nagenoeg nooit een Puli tegen met verschillende kleuren in de vacht.

Opvallend aan de vacht is verder dat deze weerbestendig is. Mede hierdoor was dit ras uitermate geschikt om in de koude gebieden van Hongarije het vee bijeen te drijven. Door de jaren heen is de functie van dit ras dus behoorlijk veranderd; momenteel wordt dit ras louter als gezelschapshond óf als showhond gebruikt. Op hondenshows steelt een Puli ongetwijfeld de show, aangezien de vacht uniek te noemen is. Sommige baasjes kiezen er overigens voor om de lange slierten van een Puli in een soort van staart bijeen te binden; daarmee krijgt dit ras een uitstraling die nóg bijzonderder is.

Een gemiddelde Puli behaalt een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 40 centimeter. Het is daarmee een niet al te kleine, maar ook weer niet een al te grote hond. Door zijn bijzondere vacht zijn de contouren van zijn lichaam én van zijn kop echter niet meer goed zichtbaar. Zo is de staart van een Puli nagenoeg niet zichtbaar; dat geldt ook voor bijvoorbeeld zijn ogen, zijn oren en eigenlijk voor zijn volledige kop. Als je een Puli ziet staan, herken je vaak maar één ding; zijn tong.

Voor de rest zie je een relatief kleine hond met een overdosis aan dreadlocks die over zijn gehele lichaam hangen. De rug van een Puli is overigens behoorlijk recht te noemen en de staart wordt bij voorkeur hangend gedragen. Net zoals de rest van zijn lichaam is deze staart echter volledig bedekt met lange, wilde haren/slierten.

2. Gedrag

Is het gedrag van een Puli net zo opvallend als zijn uiterlijk? Nou, deels wel. Dit ras kent namelijk enkele bijzondere karaktereigenschappen waar je goed rekening mee moet houden. Onderaan de streep is het echter bovenal een hele lieve hond. Hij doet eigenlijk geen vlieg kwaad, hij is goed in de omgang met kinderen en hij neemt graag een centrale rol in binnen zijn gezin.

Binnen zijn gezin zoekt hij echter wel altijd één baasje uit. Naar dit baasje toe is hij zeer aanhankelijk; hij volgt eigenlijk altijd zijn baasje. Loopt zijn baasje de tuin in? Dan volgt de Puli. Gaat zijn baasje weer naar binnen? Dan volgt hij wederom. Naar zijn échte baasje toe is hij zeer trouw, maar dat geldt ook voor zijn andere gezinsleden. Hij stelt zijn gezin altijd op plek één en handelt daar dan ook altijd naar.

Verder valt zijn onbeperkte vrolijkheid op. Het is een hond die graag positieve aandacht krijgt, maar deze aandacht ook graag aan zijn baasjes geeft. Hij vindt het heerlijk om veel tijd met zijn baasjes door te brengen en hij vindt het dus niet al te leuk om alleen thuis te blijven. Mocht je hem regelmatig alleen thuis laten, dan kan dit op den duur tot problemen gaan leiden. Dit ras heeft namelijk nogal een eigen wil; deze eigen wil speelt met name op als hij niet op de gewenste manier behandeld wordt. In dergelijke situaties kan hij ook behoorlijk koppig zijn.

Binnenshuis is het wel een hond waar je echt op kunt bouwen. Je kunt hem blind vertrouwen en hij is eigenlijk altijd de vriendelijkheid zelve. Daarbovenop komt nog eens dat hij bijzonder gehoorzaam is; je leert hem dus relatief makkelijk nieuwe regels en nieuwe commando’s aan. Tijdens de opvoeding kun je daar perfect gebruik van maken, waarover je later in dit artikel meer kunt lezen.

Tot slot willen we nog vermelden dat een Puli een onwaarschijnlijk slimme hond is. Deze intelligentie past hij graag in het dagelijkse leven toe; dit blijkt onder meer uit de manier waarop hij met nieuwe situaties omgaat. Hij weet risico’s prima in te schatten, hij voelt zich snel op zijn gemak op nieuwe plekken en je kunt hem dus ook moeiteloos overal mee naar toe nemen. Dat heeft hij zelfs maar al te graag, aangezien hij graag volop in de aandacht staat. Houd wel rekening met het feit dat hij zich volledig aangetrokken voelt tot één baasje; dit baasje is relatief veel tijd aan hem kwijt.

3. Verzorging

Voor de verzorging van zijn vacht moet je de nodige tijd uittrekken. Zijn lange dreadlocks moeten namelijk dagelijks gescheiden van elkaar worden. Dit betekent eigenlijk dat je sliert voor sliert vast moet pakken en van elkaar los moet halen. Door dit dagelijks te doen, voorkom je dat deze slierten in de knoop met elkaar raken. Mochten de slierten in de knoop raken, is het bijzonder lastig om deze weer uit elkaar te houden. Pas daarom veel preventieve verzorging toe en scheid dus dagelijks de slierten van elkaar.

Vind je het prettig om een hond regelmatig te wassen? Dat is mogelijk bij een Puli, maar je moet wel rekening houden met een lange droogtijd. Als je de vacht volledig zelf op laat drogen, is de vacht pas na zo’n 48 uur volledig droog. Mocht je deze droogtijd willen bespoedigen, is het aan te raden om gebruik te maken van een waterblazer. Tot slot willen we aanraden om de oren en ogen van hem goed schoon te houden; hier kan vuil zich namelijk makkelijk nestelen.

In het fokreglement van de Puli staan enkele aandoeningen benoemd. De volgende aandoeningen komen relatief vaak voor bij dit ras: oogproblemen, patella luxatie, elleboogdysplasie en heupdysplasie. Bij patella luxatie zit de knieschijf los in de kom, waardoor de hond behoorlijk veel pijn ervaart. Dat is ook het geval bij elleboog- en heupdysplasie. Bij deze aandoeningen sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor het gewricht behoorlijk snel slijt. Dit brengt de nodige pijn met zich mee, waardoor hij ook mank gaat lopen. Mocht je zien dat jouw Puli mank loopt, is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden.

puli ligt op een grasveld

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Puli is op zich niet al te lastig. Hij is van nature namelijk zeer leergierig en gehoorzaam. Daarbovenop komt nog eens dat hij ook uitermate intelligent is; nieuwe commando’s en regels worden dus snel opgepakt door hem. Hier kan je uitermate goed van profiteren; je kunt hem namelijk alle gewenste commando’s aanleren.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat de opvoeding behoorlijk veel tijd in beslag neemt. Bij de opvoeding van dit ras gaat het namelijk niet alleen om het bijleren van regels, maar ook om het opbouwen van een hechte band. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kiest een Puli altijd één baasje binnen zijn gezin uit. Dit baasje moet echt heel veel tijd aan hem besteden; puur omdat hij veel tijd van zijn baasje vraagt. Tijdens de opvoeding is dit dus zeker iets waar je heel goed rekening mee moet houden.

Verder is het aan te raden om met hem op jonge leeftijd naar een puppycursus te gaan. Op deze puppycursus kun je alvast aan jullie band werken, maar je laat hem ook in aanraking met andere honden komen. Aan deze vroege socialisatie heeft hij onwijs veel; niet alleen op korte termijn, maar ook zeker op de lange termijn. Mocht je hem niet op vroege leeftijd laten socialiseren, kan hij op latere leeftijd behoorlijk terughoudend zijn naar andere honden toe.

Tot slot is het belangrijk om super consequent te zijn. Mocht je geen duidelijke regels opstellen, zet hij zijn eigen hersenen aan het werk. Door zijn intelligentie is hij prima in staat om zelf de regels te bepalen, maar dat wil je uiteraard ten kost van alles voorkomen. Stel daarom duidelijke regels op, volg deze regels consequent en beloon goed gedrag. Gedraagt jouw Puli zich op een ongewenste manier? Dan kan je eigenlijk maar één ding doen; hem negeren. Dat vindt hij namelijk verschrikkelijk.

5. Beweging

Een Puli is van nature een zeer energieke hond. Het is dan ook een hond die behoefte aan de nodige beweging heeft. Ga heerlijk lange stukken met hem wandelen, speel lekker met hem en laat hem ook behendigheidsspelletjes uitvoeren. Daarmee weet je hem niet alleen fysiek, maar ook mentaal scherp te houden. Het advies hierbij is om ook voor de nodige variatie te zorgen; als je continue hetzelfde met hem doet, kan dit voor verveling gaan zorgen.

Tijdens het bewegen moet je zijn motoriek regelmatig observeren. Zoals we hierboven aangegeven hebben, lopen zijn knieën en andere gewrichten in zijn poten namelijk bovengemiddeld risico op aandoeningen. Pas daarom ook op met het maken van abrupte bewegingen. Verder moet je uiterst voorzichtig zijn op warme dagen; zijn bijzondere vacht weet de warmte goed vast te houden. Op warme dagen is het advies dus om niet al te ver te wandelen.

6. Geschiedenis

Over de geschiedenis van de Puli bestaat de nodige onduidelijkheid. Feit is wel dat dit ras uit Hongarije afkomstig is en in dat land als veedrijver ingezet werd. De term “Puli” staat in Hongarije overigens voor allerlei soorten veedrijvers. Pas rond de jaren 20 van de vorige eeuw werd de Puli ook als een zelfstandig ras aangewezen. Met name in de Tweede Wereldoorlog werd dit ras met uitsterven bedreigd, maar dat is gelukkig ternauwernood voorkomen.

Verhalen doen de rondte dat dit ras afkomstig is van de Tibetaanse Terriër, maar dat is niet met zekerheid vast te stellen. wel is het opvallend dat beide rassen overeenkomsten met elkaar hebben, dus deze verhalen kunnen mogelijk deels waar zijn. Feit is dat de Puli hedendaags een onwijs bijzondere hond is. Zijn uiterlijk is uniek te noemen en ook zijn gedrag kent enkele bijzonderheden. Zodra je een band met hem opgebouwd hebt, is het echter een zeer loyale hond. Een hond waar je veel plezier mee/aan gaat beleven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *