Grote Zwitserse Sennenhond: een lief, waakzaam hondenras

Laatst bijgewerkt: 9 november 2022

Enkele landen hebben een groot aandeel gehad in de totstandkoming van behoorlijk veel hondenrassen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Duitsland, Amerika én voor Zwitserland. In dit bergachtige land waren vroeger grote, krachtige en eigenzinnige honden nodig. Honden die zich door niets of niemand tegen wisten te houden en dus konden overleven in de bergachtige landschappen.

Dit heeft uiteindelijk geleid tot de vorming van enkele typische Zwitserse hondenrassen. De welbekende sennenhonden zijn daar een typerend voorbeeld van. Deze groep honden bestaan uit vier verschillende hondenrassen; de Entlebucher Sennenhond, de Appenzeller Sennenhond, de Berner Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond. Het laatstgenoemde ras staat centraal op deze pagina en staat te boek als de grootste variant van deze vier rassen.

De Grote Zwitserse Sennenhond is een prachtige en stijlvolle hond om te zien. Dat komt onder meer door zijn elegante doch krachtige uiterlijk, maar ook door de verschillende kleuren van zijn vacht. Qua uiterlijk heeft hij behoorlijk veel overeenkomsten met de andere drie sennenhonden, maar de Grote Zwitserse Sennenhond is dus de grootste variant. Mocht je graag een Grote Zwitserse Sennenhond in huis willen halen, moet je rekening houden met een gemiddelde leeftijd van 10 á 11 jaar. Je kunt dus jarenlang genieten van deze prachtige hond.

Samenvatting Grote Zwitserse Sennenhond: een lief, waakzaam hondenras

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Grote Zwitserse Sennenhond: een lief, waakzaam hondenras.

Karakter Beschermend, moedig, onbevreesd, rustig, vriendelijk, waakzaam en zachtaardig.
Levensverwachting 10 tot 11 jaar.
Schofthoogte Reu: 65,0 tot 72,0 cm.Teef: 60,0 tot 68,0 cm.
Gewicht Reu: 60,0 tot 70,0 kg.Teef: 50,0 tot 60,0 kg.
Vachtkleur Zwart met witte en roodbruine aftekeningen.
Vachtlengte Gemiddeld.
Activiteitsniveau Gemiddeld.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je een sennenhond op straat ziet lopen, is het soms lastig om de juiste variant te raden. Dit komt omdat de honden nogal veel gelijkenissen vertonen. Toch is er één kenmerk waar je de Grote Zwitserse Sennenhond het beste aan kunt herkennen; de hoogte. Hij is namelijk een stuk(je) groter dan de drie andere Sennenhonden, waarbij een volwassen reu een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 72 centimeter kan behalen. Een teefje is meestal iets kleiner; haar schofthoogte ligt tussen de 60 en 68 centimeter in.

Door deze forse schofthoogte is het absoluut geen hond die je even op schoot neemt. Dat doe je zeker niet als je weet hoeveel een volwassen Grote Zwitserse Sennenhond kan wegen; 50 tot 70 kilo. Mede dankzij zijn lichaamsafmetingen en -gewicht is het een bijzonder indrukwekkende hond om te zien. Eigenlijk is alles groot aan hem; van zijn staart tot aan zijn kop en van zijn poten tot aan zijn oren.

De kop van een Grote Zwitserse Sennenhond is zoals gezegd behoorlijk groot te noemen. Zijn kop is echter niet langgerekt, maar voornamelijk vlak en breed. De snuit is wel relatief lang en staat in fraai contrast met de prachtige ogen. Een Grote Zwitserse Sennenhond heeft amandelvormige ogen, waarbij de kleur kan variëren van kastanjebruin tot aan hazelnootbruin. De oren van een Grote Zwitserse Sennenhond zijn behoorlijk groot te noemen, zijn hoog aangezet, worden hangend gedragen en hebben een driehoekige vorm.

Zoals gezegd zijn al zijn lichaamsdelen groot te noemen; dat geldt ook zeker voor zijn hals. Zijn hals loopt over in een brede en rechte rug. Onder meer aan deze rug zie je duidelijk dat een Grote Zwitserse Sennenhond behoorlijk krachtig en sterk is. Aan het einde van zijn rechte rug is een indrukwekkende staart te vinden. De staart wordt in ruststand altijd hangend gedragen en heeft veelal dezelfde kleur vacht als op zijn rug.

De vacht is behoorlijk dicht, dik en middellang te noemen. Opvallend is dat dit ras verschillende kleuren aftekeningen kent. De hoofdkleur is nagenoeg altijd zwart, maar die kleur kan vergezeld worden door onder meer witte aftekeningen en roodbruine aftekeningen. De witte aftekeningen zijn te vinden rondom zijn hals, borst, staartpunt, snuit en voeten. De roodbruine aftekeningen zijn te vinden rondom zijn benen, onder de staart, op zijn borst en boven zijn ogen. Ook op de wangen van een Grote Zwitserse Sennenhond vind je met enige regelmaat bruine aftekeningen terug.

2. Gedrag

Qua voorkomen is een Grote Zwitserse Sennenhond dus behoorlijk imposant te noemen. Geldt dat ook voor zijn karakter? Of kent hij een opvallend zachtaardig karakter? Nou, het karakter van een Grote Zwitserse Sennenhond is absoluut niet makkelijk te omschrijven. Het is namelijk zo dat dit ras twee verschillende karakterkanten kent.

Enerzijds is het een rustige, zachtaardige en oplettende hond. Een hond die binnenshuis rustig is, prima met iedereen omgaat en een oogje in het zeil houdt. Hij verwelkomt iedereen die hij kent vol met liefde en maakt het voor iedereen graag zo aangenaam mogelijk. Hij heeft immers zelf ook door dat hij groot en sterk is, waardoor hij iedereen kan beschermen.

Anderzijds is het ook een hond die té waaks kan zijn. In dat geval neemt zijn moedige, onbevreesde en ietwat agressieve kant het over. Hij kan in dat geval behoorlijk fel uit de hoek komen en is dan ook bijzonder moeilijk te stoppen. Zodra er bijvoorbeeld ongewenste mensen bij jou in huis komen, doet hij er alles aan om hen tegen te houden. Dit doet hij niet alleen met zijn imposante voorkomen, maar ook door zijn luide en lage blaf.

Binnenshuis is het verder een hond waar je op kunt bouwen. Hij is vriendelijk voor iedereen, hij kan met andere huisdieren omgaan en hij kan ook met kinderen omgaan. Door zijn lichaamsafmetingen en -gewicht is het uiteraard niet aan te raden om hem alleen met een kind te laten.

Als hij buiten andere honden tegenkomt, kan dit soms ook voor vervelende situaties zorgen. Door zijn waakse karakter doet hij er alles aan om jou te beschermen, maar daar slaat dit ras soms enigszins in door. Hij is daarbij erg aanhankelijk en stelt jou centraal. Zodra hij doorheeft wie zijn familie is, gaat hij voor al zijn familieleden door het vuur. Daarbij vindt hij het overigens wel heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Hij doet graag leuke dingen met zijn baasjes en houdt ondertussen uiteraard wel een oogje in het zeil.

Als je een Grote Zwitserse Sennenhond in huis wilt halen, moet je zeer goed rekening houden met zijn verschillende karakterkanten. Zijn waakse, moedige en ietwat agressieve karakter mag namelijk nooit de overhand gaan krijgen. Dat kun je alleen voor elkaar krijgen door hem een stabiele basis te geven. Dat begint eigenlijk al op de eerste dag dat je de Grote Zwitserse Sennenhond in huis hebt. Hierbij speelt uiteraard de opvoeding een cruciale rol, waarover later meer in dit artikel onder het kopje “opvoeding”.

grote Zwitserse sennenhond

3. Verzorging

De vacht van een Grote Zwitserse Sennenhond is behoorlijk dik en dicht te noemen. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat je de nodige verzorging aan deze vacht moet geven. Dat valt in de praktijk echter wel mee. Sterker nog; als je de vacht té vaak gaat borstelen, weet je de gladde vacht te beschadigen. Het advies is dus om ongeveer één keer per week met een borstel door zijn vacht heen te gaan. Gebruik hierbij bij voorkeur een rubberen borstel. Vervolgens kun je zijn vacht afnemen met een microvezeldoekje, zodat zijn vacht de prachtige, zwarte kleur weet te behouden.

Uiteraard is het ook bij dit ras aan te raden om het reguliere “onderhoud” uit te voeren. Daaronder valt onder meer het poetsen van zijn tanden, het bijknippen van zijn nagels en het schoonhouden van de oren en ogen. Met name rondom zijn oren kan het nodige vuil zich gaan nestelen; maak het gebied rond zijn oren dus regelmatig goed schoon met een microvezeldoekje.

Verder is het goed om te weten dat een Grote Zwitserse Sennenhond de nodige gezondheidsproblemen kent. Veel van deze gezondheidsproblemen gaan hand in hand met zijn afmetingen en gewicht; hierdoor krijgen onder meer zijn gewrichten het behoorlijk zwaar te verduren. Onder meer heup- en elleboogdysplasie komen regelmatig voor bij dit ras. Bij deze aandoening is er sprake van slijtage in het gewricht, doordat de verschillende onderdelen van het gewricht niet meer goed op elkaar aan sluiten. Dit brengt veel pijn met zich mee; een spoedig bezoek aan de dierenarts is aan te raden.

Ook heeft dit ras relatief veel last van epileptische aanvallen, van Osteochondritis Dissecans (kraakbeen beschadiging) en maagkantelingen. Bij de laatstgenoemde aandoening draait de maag een rondje in de borstkas. Het gevolg hiervan is dat de maag afgesloten wordt en dat allerlei gassen zich ophopen in het lichaam van de Grote Zwitserse Sennenhond. Dit kan dodelijk zijn, maar kun je relatief makkelijk voorkomen; maak binnen twee uur na het eten géén lange wandelingen.

grote zwitserse sennenhond hondenras

4. Opvoeding

Consequentie, socialisatie en positieve aandacht moeten centraal staan bij het opvoeden van een Grote Zwitserse Sennenhond. Over het algemeen is hij behoorlijk slim en is hij dus ook zeer baasgericht, waardoor hij regels snel oppakt. Gezien zijn leergierigheid is het wel van belang dat hij vanaf dag 1 de juiste regels aangeleerd krijgt; zorg daarom voor de nodige consequentie.

Verder is het advies om hem op jonge leeftijd met andere honden in aanraking te laten komen. Mocht je dat niet doen, loop je het risico dat hij op latere leeftijd agressief ten opzichte van andere honden gaat worden. Meld je daarom voor een puppycursus aan en laat hem tijdens deze cursus direct in aanraking komen met andere honden.

Met de harde hand een Grote Zwitserse Sennenhond opvoeden? Zet het maar direct uit je hoofd. Als je dat gaat doen, weet je namelijk zeker dat je een onrustige en agressieve hond krijgt. Juist door hem op een negatieve manier op te voeden, weet je zijn agressieve kant aan te spreken. Geef hem daarom altijd positieve aandacht en beloon het gewenste gedrag. Dan bouw je al snel een band met hem op en leert hij relatief snel alle commando’s en regels.

5. Beweging

Over het algemeen vindt een Grote Zwitserse Sennenhond het heerlijk om veel te bewegen. Tijdens het bewegen doet hij met name een beroep op zijn uithoudingsvermogen en zijn kracht. Zoals zijn bouw duidelijk laat zien, is het geen hond die snel kan sprinten. Maak daarom vooral lange wandelingen met hem.

Ook is het aan te raden om veel samen met hem te doen. Hij vindt het immers heerlijk om positieve aandacht te krijgen en om in het dagelijkse leven betrokken te worden bij allerlei activiteiten. Speel daarom leuke spelletjes met hem, daag hem mentaal uit en wandel lekkere stukken met hem. Let daarbij wel goed op abrupte bewegingen en scherpe bochten; dat is funest voor zijn gewrichten. Observeer daarom ook zijn loopje altijd goed. Mocht je iets afwijkends opmerken, is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Feitjes over de Grote Zwitserse Sennenhond

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Grote Zwitserse Sennenhond moeten we naar het bergachtige land Zwitserland. Zoals de verhalen ons doen geloven, zijn in dat land verschillende molossers gebruikt bij het fokken van dit ras. Dat geldt niet alleen voor de Grote Zwitserse Sennenhond, maar ook voor de drie andere sennenhonden. Dit valt echter niet met zekerheid vast te stellen.

Wat we wel zeker weten, is dat de Grote Zwitserse Sennenhond al in de 18e en 19e eeuw ingezet werden als veedrijver en waakhond. Door hun kracht, grote lichaam en doorzettingsvermogen werden ze na verloop van tijd ook ingezet als trekdier.

De kynoloog Albert Heim heeft uiteindelijk een grote rol gespeeld voor de Grote Zwitserse Sennenhond. Hij zag dit ras voor het eerst op een tentoonstelling, waarna hij ze met een zuiver fokprogramma zelf verder ging fokken. Uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd dat de Grote Zwitserse Sennenhond vanaf 1908 als een erkend ras te boek stond.

Uiteindelijk hebben we in Nederland tot 1954 moeten wachten op dit ras. In dat jaar kwam het ras voor het eerst naar ons land toe, waarna meerdere en meerdere Grote Zwitserse Sennenhonden zouden volgen. Door zijn afmetingen en gewicht is het geen super populaire hond te noemen. Naar schatting lopen er in Nederland zo’n 400 tot 500 honden van dit ras rond.

Veelgestelde vragen

Hoe oud wordt een Grote Zwitserse Sennenhond?

Een Grote Zwitserse Sennenhond wordt gemiddeld zo’n 10 tot 11 jaar.

Heeft een Grote Zwitserse Sennenhond veel beweging nodig?

Een Grote Zwitserse Sennenhond wil graag veel bewegen. Maak daarom vooral lange wandelingen met de hond en je doet hem er een groot plezier mee.

Is een Grote Zwitserse Sennenhond agressief?

Een Grote Zwitserse Sennenhond is niet agressief, mits je hem op de juiste manier opvoedt. Het is namelijk een hond die je graag wil beschermen en kan nogal dreigend overkomen naar mensen die hij niet kent. Gelukkig is een Grote Zwitserse Sennenhond van nature niet agressief, maar is het vooral een lieve, waakzame en intelligente hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *