Affenpinscher

Laatst bijgewerkt: 6 juli 2022

Relatief veel honden vinden hun oorsprong in het land van onze oosterburen. Veel van die hondenrassen zijn behoorlijk groot te noemen, waar de Duitse Herder een perfect voorbeeld van is. Er zijn echter ook Duitse hondenrassen die alles behalve groot zijn, zoals het geval is bij de Affenpinscher. Dit mooie en leuke hondenras kent een rijke historie en werd in het verleden meerdere malen geportretteerd door bekende schilders. Deze schilderijen stammen echter al uit de vijftiende eeuw; op basis van die schilderijen kan dus ook geconcludeerd worden dat de Affenpinscher een behoorlijk oud ras is.

Door de jaren heen is dit ras relatief populair gebleven, onder meer vanwege zijn compacte afmetingen. Mede door zijn compacte afmetingen is het een heerlijke hond om op schoot te nemen en om veel plezier mee/aan te beleven. Mocht je voor een Affenpinscher kiezen, ben je in nagenoeg alle gevallen verzekerd van een gezonde hond. Een gemiddelde Affenpinscher wordt namelijk tussen de 12 en 14 jaar oud. Overigens bestaan er ook verhalen van honden van dit ras die nóg ouder geworden zijn.

Samenvatting Affenpinscher

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Affenpinscher.

Karakter Aanhankelijk, bedachtzaam, eigenwijs, koppig, lief en vrolijk.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 25,0 tot 30,0 cm.Teef: 25,0 tot 30,0 cm.
Gewicht Reu: 3,0 tot 6,0 kg.Teef: 3,0 tot 6,0 kg.
Vachtkleur Zwart.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

In tegenstelling tot veel andere Duitse hondenrassen is een Affenpinscher zeker niet groot te noemen. Nee, een volwassen Affenpinscher weet een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 30 centimeter te behalen. Dat is echter de maximale schofthoogte voor een reu, waarbij een teef sowieso al enkele centimeters kleiner is. Een gemiddelde Affenpinscher weet een schofthoogte van zo’n 25 á 26 centimeter te behalen.

Opvallend aan zijn uiterlijk is zijn kop. Volgens experts kan deze kop het beste met het gezichtje van een aap vergeleken worden; mede daarom vinden veel mensen de kop van een Affenpinscher zeer guitig. Zijn kop heeft een behoorlijk groot voorhoofd, een korte snuit en heeft oren in de vorm van een driehoek. Deze oren worden recht omhoog gedragen, met uitzondering van het bovenste puntje. Dat puntje hangt juist weer iets naar beneden. De ogen van een Affenpinscher zijn donker van kleur en zijn volledig rond.

Zijn bijzondere kop loopt over in een korte en rechte hals. Net zoals bijvoorbeeld zijn borst, zijn rug en zijn buik is deze hals niet al te breed te noemen. Zo op het eerste oog is een Affenpinscher dan ook een sierlijke en slanke hond om te zien. De rug van dit ras is bovendien bijzonder kort te noemen, waardoor hij een compacte bouw heeft. Opvallend is ook dat de rug naar de achterhand?De achterpoten en aangrenzende lichaamsdelen van de hond.X toe iets naar beneden loopt. Bij zijn achterhand is een staart met een lichte welving te vinden; de staart wordt in actieve toestand omhoog gedragen en in een ruststand ongeveer in de lijn van zijn rug.

Dit fraaie Duitse ras wordt verder gekenmerkt door een volledig zwarte vacht. Volgens de fokstandaard moet een Affenpinscher volledig zwart zijn, waarbij sommige gezichtsdelen een ietwat borstelige uitstraling hebben. Dat is onder meer het geval bij de ogen, bij de baard en rondom de ogen; rondom die gezichtsdelen kent de vacht een andere structuur, waardoor de vergelijking met een aap eigenlijk al snel gemaakt is.

Zijn vacht is ruw, dicht en relatief lang te noemen. De haren hebben een ietwat golvende structuur en geven hem een zeer leuke uitstraling mee. Een gemiddelde Affenpinscher weegt slechts 5 kilo en is dus eigenlijk een perfecte schoothond. Dat is dan ook de functie van de hedendaagse honden binnen dit ras, waarover later meer op deze pagina.

2. Gedrag

Het omschrijven van het gedrag en het karakter van een Affenpinscher is behoorlijk lastig. Dit ras kent namelijk twee verschillende kanten, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen gedrag binnenshuis en gedrag buitenshuis.

In huis is een Affenpinscher behoorlijk baasgericht en aanhankelijk. Hij vindt het super om leuke dingen met zijn baasje te mogen doen, hij krijgt graag veel aandacht en hij vindt het ook lekker om bij je op schoot te kruipen. Ondertussen is hij ook in staat om komische acties uit te voeren; het is al met al binnenshuis een zeer vrolijke hond.

Buiten het huis is dat echter wel iets anders. Naar andere mensen toe kan hij nogal terughoudend gedrag vertonen; iets wat ook zichtbaar is bij het gedrag richting andere honden toe. Hij heeft moeite om nieuwe mensen te ontvangen en kan naar andere mensen toe ook behoorlijk driftig reageren. Mocht je bijvoorbeeld visite over de vloer krijgen, hoor je hem de eerste minuten eigenlijk niet. Hij kijkt op dat moment namelijk de kat uit de boom en probeert de visite in te schatten. Mocht hij het nodig vinden, treedt hij vervolgens op een waakse manier op. Hij stelt jou en jouw gezinsleden daarbij centraal en wil vooral dat jullie niks overkomt. Feit is dat hij dit wel eens verkeerd inschat, waardoor hij ook tegen bijvoorbeeld vrienden of familie van jou behoorlijk driftig en vurig kan reageren.

Het is verder belangrijk om te weten dat een Affenpinscher behoorlijk koppig en eigenwijs gedrag kan gaan vertonen. Dat is echter alleen het geval als je hem niet op de juiste manier opgevoed hebt óf als hij niet voldoende aandacht krijgt. Indien hij niet voldoende aandacht krijgt, trekt hij vanzelf wel aan de bel. Dat doet hij echter op een niet mis te verstane wijze; je kunt er eigenlijk niet omheen dat hij niet blij met jou is. Geef hem dus veel aandacht en laat hem lekker bij jou op schoot kruipen; daar worden zowel hij als jij ongetwijfeld blij van.

Naar andere mensen toe kan hij dus behoorlijk driftig reageren. Pas als hij doorheeft dat mensen goede bedoelingen hebben, houdt hij zich gedeisd. Vanaf dat moment is het echter ook direct een allemansvriend. Zoals we eerder al stelden, is dit echt een ras met twee verschillende kanten. Zolang hij zich op zijn gemak voelt én de mensen om hen heen kent, is het een aanhankelijke, baasgerichte en super lieve hond. Dat hij ook nog eens komisch is, is ook leuk meegenomen. Met een Affenpinscher in huis is geen enkele dag meer saai; dat is eigenlijk wel een zekerheid als je dit ras in huis neemt.

3. Verzorging

Een belangrijk uiterlijk kenmerk van dit ras is zijn ruwe vacht. Deze ruwe vacht houdt het nodige vuil vast en is ook voor bacteriën een heerlijke plek om zich te nestelen. Mede daarom is het advies om minstens één keer per week zijn vacht goed door te borstelen. Daarmee weet je niet alleen het vuil te verwijderen, maar weet je ook nog eens zijn fraaie zwarte kleur te behouden.

Verder is het advies om goed op zijn ogen te letten. De haargroei rondom zijn ogen kan nogal wild zijn, waardoor er ook haren tegen zijn ogen aan kunnen gaan groeien. Dat brengt de nodige irritatie met zich mee; knip deze haren dus tijdig af. Daarnaast is het advies om af en toe met hem naar een professionele trimsalon te gaan; in die salon worden zijn losse haren uit de vacht geplukt, waardoor hij ook geen last van irritaties aan zijn vacht en/of huid gaat krijgen.

Over het algemeen is dit een behoorlijk gezond ras, getuige ook de leeftijd die een gemiddelde Affenpinscher weet te behalen. Wel is het goed om op verschillende gezondheidsproblemen te letten; onder meer problemen aan de nieren, aan het hart en aan zijn gebit komen regelmatig voor. Ook zijn er nog twee andere aandoeningen die bovengemiddeld vaak voorkomen: Legg-Calvé-Perthes en patella luxatie.

Bij Legg-Calvé-Perthes is er sprake van een aandoening aan de heup. Een mogelijk gevolg van deze aandoening is dat de kop van het heupgewricht “inzakt”, waardoor jouw hond mank gaat lopen en veel pijn ervaart. Dat is ook het geval bij patella luxatie; bij die aandoening is er sprake van een loshangende knieschijf in de kom. Bij beide aandoeningen is het wenselijk dat je hiermee zo spoedig mogelijk naar de dierenarts gaat.

affenpinscher ligt op tapijt

4. Opvoeding

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kent een Affenpinscher twee verschillende kanten. Tijdens het opvoeden van hem is het van cruciaal belang om goed in te spelen op beide kanten van zijn karakter. Zo is het aan te raden om op jonge leeftijd al een puppycursus met hem te gaan volgen. Tijdens die cursus weet je hem op jonge leeftijd in aanraking met andere honden te laten komen, waardoor hij in de rest van zijn leven doorheeft dat er eigenlijk niks mis is met de meeste andere honden. Bijkomend voordeel is dat je tijdens deze puppycursus ook direct een band met hem op weet te bouwen.

Tijdens de opvoeding van een Affenpinscher speelt de term “consequentie” een cruciale rol. Indien je niet consequent de gestelde regels naleeft, heb je een hele zware kluif aan hem. In dat geval krijgt namelijk zijn koppigheid de overhand, waardoor je keer op keer voor uitdagende situaties met hem komt te staan. Geef hem daarom veel positieve aandacht, hanteer duidelijke regels en volg die regels ook zeer consequent op. Daarbij is het ook aan te raden om zijn goede gedrag juist te belonen.

Zorg er bovendien voor dat je niet aan hem toe gaat geven. Door zijn komische voorkomen en gedrag ben je al snel geneigd om te lachen om kwaadstreken die hij uitvoert. Juist op dat moment moet je echter stevig in je schoenen staan en hem duidelijk laten blijken dat je hier niet van gediend bent. Alleen door zo consequent en strikt te zijn, is het mogelijk om een Affenpinscher op de gewenste manier op te voeden. Je moet hier absoluut veel tijd aan besteden en het nodige geduld voor opbrengen.

5. Beweging

Heeft een Affenpinscher veel behoefte aan beweging? Ja, absoluut. Het is namelijk een hond die zich nogal snel verveelt. Tegelijkertijd is hij behoorlijk energiek; te veel energie en verveling gaan absoluut niet hand in hand met elkaar. Zorg er daarom voor dat je hem dagelijks van de nodige beweging voorziet. Ga lekker een stukje met hem wandelen, speel leuke spelletjes met hem en geef hem veel positieve aandacht. Mocht je een grote tuin hebben, is dat ideaal. Hij weet zichzelf dan prima te vermaken in jouw tuin.

Als je hem van beweging gaat voorzien, is het wel van cruciaal belang om voor variatie te zorgen. Zoals hierboven al gezegd, verveelt hij zich behoorlijk snel. Van elke dag hetzelfde stukje wandelen, wordt hij dus zeker niet gelukkig. Varieer met de beweging, speel regelmatig andere spelletjes met hem en ontdek ook nieuwe dingen met hem. Zodra hij samen met jou dingen mag doen, is hij al snel blij. Zorg daarbij dus wel voor de nodige variatie.

Ga je lange stukken met hem wandelen? Voorkom dan het maken van abrupte bewegingen. Deze bewegingen kunnen funest voor zijn gewrichten zijn, aangezien hij een groter risico op enkele gewichtsaandoeningen loopt. Mocht je een afwijkend loopje constateren, dan is het advies om direct naar de dierenarts te gaan.

6. Geschiedenis

Voor de geschiedenis van de Affenpinscher moeten we behoorlijk ver terug in de tijd. In het jaar 1434 is namelijk al de eerste verwijzing naar dit ras zichtbaar; de schilder Jan van Eyck schilderde destijds een Affenpinscher op één van zijn schilderijen. Op dat moment was dit echter nog geen zelfstandig ras, maar behoorde de hond nog tot de “dwergpinschers“.

Eigenlijk is dit ras pas vanaf 1896 officieel erkend in Duitsland. Nadat het ras in eigen land behoorlijk populair werd, was al snel de overstap naar ons land gemaakt. Nog een leuk detail om dit artikel mee af te sluiten; de naam “Affenpinscher” is tot stand gekomen door het Duitse woord “Affe”. Dit woord betekent vrij vertaald “aap” en is dus een duidelijk verwijzing naar zijn gezicht. Al met al een gezellige, komische en leuke hond om te zien.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *