Puppycursus volgen? Zo kies je de juiste hondenschool!

Laatst bijgewerkt: 10 februari 2022

Een jonge puppy valt op veel vlakken te vergelijken met een baby. Het zijn immers beide jonge wezens die nog een hoop moeten leren. Bij een puppy moet je onder meer het bijten afleren, het aan de lijn trekken afleren en je moet hem zindelijk maken. Hoe je dit allemaal het beste kunt doen? Het volgen van een puppycursus geeft je een “kickstart” om vlot resultaat te behalen.

Tijdens een puppycursus zetten jullie de eerste belangrijke stappen tijdens de opvoeding. De cursus is namelijk niet alleen voor jouw hond leerzaam, maar ook voor jezelf. Van de instructeur kan je namelijk onwijs veel leren, zodat je ook al snel een band met je puppy op kunt gaan bouwen. Met dank aan een dergelijke cursus verkrijg je een alleen maar hechtere band. Maar, wat is een puppycursus nou precies? Vanaf welke leeftijd kan je met jouw pup naar zo’n cursus? Waar kan je de cursus volgen? En wat zijn de kosten voor een dergelijke cursus? Op al deze vragen kan je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden.

1. Wat is een puppycursus?

Een puppycursus is een wekenlang traject waarin je samen met jouw pup trainingen gaat volgen. Tijdens deze trainingen bouw je een band met je pup op en kan je hem de eerste regels aan leren. Je legt eigenlijk de juiste fundering om in de komende jaren van zijn goede gedrag te kunnen genieten. Tijdens deze puppycursus komt je pup ook in aanraking met andere honden, waardoor je direct aan de socialisatie kunt werken.

Een dergelijke cursus volg je niet alleen voor je hond. Nee, ook voor jezelf is een dergelijke cursus onwijs waardevol. Van de trainer/instructeur leer je onwijs nuttige zaken die stuk voor stuk betrekking hebben op het opvoeden van je hond. Je leert niet alleen om je hond op de juiste manier op te voeden, maar je bouwt ook een hechte band met hem op. Aan deze hechte band ga je de komende jaren nog onwijs veel plezier beleven.

Tijdens een cursus voor puppy’s wordt aan een breed scala aan onderwerpen aandacht gegeven. Je pup gaat leren om naar jouw te luisteren, hij gaat leren om in aanraking te komen met andere honden en hij gaat leren om zindelijk te worden. De puppycursus is zodoende een perfecte aanvulling op datgene waar je thuis ook al mee bezig bent. Thuis kan je immers de grootste stappen zetten voor het zindelijk maken van je pup. Met behulp van de cursus kan je dit proces bespoedigen. Daarnaast is het onwijs waardevol dat je met jouw pup een hechte band op kunt gaan bouwen. Al met al is de puppycursus voor elke hond absoluut aan te raden.

2. Vanaf welke leeftijd kun je een puppycursus volgen?

Het advies is om al na zo’n 8 tot 12 weken met de puppycursus te gaan starten. Hierbij geldt; des te eerder, des te beter. Op jonge leeftijd heeft je pup namelijk een zogeheten socialisatie periode. Dit is een periode waarin hij onwijs snel leert en waarin hij prikkels op een prima manier weet te verwerken. Tijdens deze periode kan hij dus snel nieuwe dingen leren én moeiteloos in contact komen met andere honden. Al met al is het advies dus om op zo’n jong mogelijke leeftijd te starten, maar daarbij moet je wel op enkele voorwaarden letten.

Sommige hondenscholen stellen namelijk een eis aan de inentingen van de hond. Als jouw pup nog geen inentingen heeft gehad, is hij simpelweg nog niet welkom op de hondenschool. Het is dus ook aan te raden om al direct na 8 weken de eerste inenting bij de dierenarts te gaan halen. Nadien kan je samen met jouw pup naar de allereerste training van de puppycursus gaan. Overigens bestaan er ook hondenscholen waar alleen honden met een minimale leeftijd van 12 weken toegestaan zijn. Bij het vergelijken van verschillende hondenscholen is dat dus ook een belangrijk aspect om op te letten. Verderop in dit artikel bespreken we op welke criteria je zoal moet letten bij het vergelijken van verschillende hondenscholen.

Moraal van het verhaal: ga met je puppy op zo’n jong mogelijke leeftijd naar de hondenschool. Des te jonger je pup is, des te sneller hij nieuwe dingen kan gaan leren. Hierdoor kan je pup al op jonge leeftijd een juiste fundering krijgen voor de verdere opvoeding. Des te jonger je pup is, des te beter hij ook met andere honden om kan gaan. Al met al profiteer je de rest van zijn leven van de vroegtijdige start van de puppycursus.

3. Waar kun je een puppycursus volgen?

Krijg je binnenkort een puppy? Dan is het dus absoluut aan te raden om een cursus te gaan volgen. Maar, waar kan je deze cursus nou volgen? Dit kan je het beste doen bij een hondenschool bij jou in de buurt. Door het gehele land verspreid zijn er behoorlijk veel hondenscholen, waardoor je bij jou in de buurt ongetwijfeld ook een geschikte school kunt vinden.

Het advies is daarbij om altijd te gaan voor een gecertificeerde hondenschool. Dat zijn hondenscholen die de richtlijnen opvolgen en met recht bijvoorbeeld een keurmerk mogen dragen. Bij dergelijke hondenscholen ben je ook verzekerd van trainers/instructeurs die over de nodige diploma’s en certificaten beschikken. Dergelijke trainers/instructeurs weten hoe je een pup op moet voeden en kunnen jou dus perfect helpen.

teckel puppy met een riem om op de arm van een mens

Sinds een enige tijd is de online puppycursus behoorlijk populair. Bij een dergelijke cursus volg je eigenlijk lessen achter de computer. Het nadeel van deze variant is echter dat je hond niet in aanraking komt met andere honden. Het socialisatieproces loopt daardoor enige vertraging op, terwijl juist dit proces al op jonge leeftijd in gang gezet moet worden. Desalniettemin levert een online puppycursus ook voordelen op. Je hoeft immers niet buiten in de regen/kou te staan en je hoeft niet op vaste tijdstippen naar de hondenschool toe.

Persoonlijk zijn wij zeer te spreken over de online puppycursus van Tinki Academy. Zij hebben uitstekende reviews en cursisten zijn zeer enthousiast over de cursus. Daarnaast hanteren ze een “100% niet goed is geld terug garantie” en krijg je diverse gratis extra’s. Al met al een cursus om in je overweging mee te nemen.

Zijn er meerdere hondenscholen bij jou in de buurt? Dan is het van belang om de verschillende scholen met elkaar te vergelijken. Hieronder kan je de belangrijkste criteria vinden waar je goed op moet letten bij het vergelijken van de hondenscholen.

4. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een hondenschool?

Het advies van de experts is om altijd naar een reguliere hondenschool te gaan. Deze hondenscholen hebben de benodigde kennis, de benodigde certificaten en hebben bovendien ook een hoop ervaring. Bovendien komen er meerdere mensen met puppy’s naar dergelijke hondenscholen toe, waardoor je direct aan de socialisatie van jouw pup kunt gaan werken. Maar, op welke facetten kan je de verschillende hondenscholen nou met elkaar vergelijken?

Eén van de eerste zaken waar je op moet letten, zijn de aanwezige faciliteiten. Heeft de hondenschool een groot grasveld? Ligt dit gras er relatief goed bij? Hebben de honden voldoende ruimte? Is het grasveld omringd met een (hoog) hek? Welke hulpmiddelen hebben de instructeurs om te gebruiken tijdens de trainingen? Op dergelijke vragen moet je een antwoord zien te vinden. De beste hondenscholen hebben over het algemeen een keurig grasveld en behoorlijk wat hulpmiddelen.

Verder is het ook goed om de instructeurs met elkaar te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld bij de hondenschool navragen welke certificaten de instructeurs hebben. Uiteraard kan je ook eens langsgaan bij de verschillende hondenscholen. Ter plekke kan je observeren hoe de instructeurs met de honden om gaan; dat geeft ook een onwijs duidelijk beeld van de kwaliteiten van een hondenschool.

Sinds enige tijd is het ook mogelijk om je keuze te baseren op de beoordelingen op het internet. Heeft een hondenschool behoorlijk veel positieve beoordelingen? Dan is dat een duidelijk signaal dat de hondenschool goede dingen doet.

Zoals reeds eerder gezegd moet je ook goed naar de voorwaarden kijken. Is je hond bijvoorbeeld al vanaf 8 weken toegestaan? Of moet hij 12 weken oud zijn? Dit verschilt van hondenschool tot hondenschool. Zoals je inmiddels weet, is het aan te raden om op een zo’n jong mogelijke leeftijd met de puppycursus te starten.

Uiteraard is het ook onwijs belangrijk om naar de trainingsmethode te kijken. Sommige hondenscholen hanteren een methode waarbij alles in het teken van het belonen van goed gedrag staat. Andere instructeurs zijn van mening dat het belangrijk(er) is om ongewenst gedrag direct af te straffen. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar hondenscholen waar goed gedrag juist beoordeeld wordt. In onze ogen kan een jonge puppy alleen maar positiviteit gebruiken. Daarnaast moet je accepteren dat het een jong wezen is, waardoor het leerproces enige tijd in beslag neemt. Wij vinden dat het daarbij niet past om je puppy te straffen voor ongewenst gedrag tijdens de puppycursus.

Tot slot willen we je aanraden om op de groepsgrootte te letten. Sommige hondenscholen laten maximaal 8 honden toe bij één training, terwijl andere scholen juist een grotere groep honden toe laat. Het is aan jou om te bepalen wat jij prettiger vindt. Over het algemeen is het zo dat je pup bij kleinere groepen meer persoonlijke aandacht krijgt.

5. Wat zijn de kosten van een puppycursus?

Om dit artikel over de puppycursus waardig af te sluiten, willen wij je graag nog iets vertellen over de kosten van de cursus. Dit is uiteraard ook één van de facetten waarop je de verschillende hondenscholen prima met elkaar kunt vergelijken. Het is bijzonder lastig om aan te geven wat nou een gangbaar tarief is voor een puppycursus. Dit is namelijk volledig afhankelijk van allerlei facetten. Denk hierbij aan de lesmethode, aan de groepsgrootte en aan de voorwaarden die de hondenschool stelt.

Bij sommige hondenscholen kan je ook een privé cursus volgen. Logischerwijs is een dergelijke cursus duurder dan een puppycursus waarbij je de lessen in groepsverband volgt. Ons advies is om voor jezelf een maximum budget samen te stellen. Binnen dat budget kan je vervolgens de verschillende hondenscholen bij jou in de buurt met elkaar vergelijken. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval op welke criteria je goed moet letten.

Mocht je nog niet overtuigd zijn van een puppycursus, dan zijn de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning wellicht iets voor jou. In deze boeken komen verschillende hondenexperts aan het woord die je concrete tips en adviezen geven voor de opvoeding van je pup.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *